Kies op maat

Inloggen Menu

Constructief ontwerpen

Wil je nu eens echt weten hoe dat gebouw in elkaar zit? Of hoe je slim een brug ontwerpt? Wil je leren een constructie zo door te rekenen en te dimensioneren dat deze werkelijk gebouwd kan worden? Dan is de minor Constructief Ontwerpen iets voor jou!

Leerdoelen

In deze minor leer je:

draagconstructies van gecompliceerde bouwwerken in meerdere materialen te ontwerpen en te toetsen.
je vergroot je constructieve kennis op het gebied van materialen (voorgespannen beton, staalbeton, composieten) en hun specifieke kenmerken (brand, duurzaamheid), op het gebied van bouwdelen (vloeren, wanden, stabiliteitsvoorzieningen) als ook op het gebied van mechanica en numerieke modellering met moderne software.
ook vergroot je je analytische, communicatieve en projectvaardigheden.

Als je de minor hebt afgerond ben je voor de bouwwereld een breed inzetbare ingenieur met technische diepgang op het gebied van constructief ontwerpen en rekenen, met kennis van voorschriften en materiaaltoepassingen.

Daarnaast heb je vaardigheden als probleemoplosser en teamwerker: je bent communicatief, regelend, flexibel, planningsvaardig en je kunt een bijdrage leveren aan een multidisciplinaire probleemaanpak.

Ingangseisen

- Propedeuse behaald
- Maximaal 15 studiepunten studieachterstand in semester 3 en 4
- Alle stages t/m jaar 3 behaald
- Deze minor is toegankelijk voor studenten Bouwkunde en Civiele Techniek. Bij studenten van andere opleidingen wordt in een toelatingsgesprek vastgesteld of de student voldoende voorkennis heeft om de minor te kunnen volgen.

Literatuur

-

Rooster

De minor gaat van start in september. De duur van de minor is een half jaar, en beslaat twee onderwijsperiodes. Contacttijd is geschat op 15 lesuren per week.

Toetsing

Praktijkgestuurd:
Studenten worden per project getoetst aan de hand van het op te leveren beroepsproduct waarmee je aantoont dat je competenties op een bepaald niveau hebt verworven. Aan de hand van producten en presentaties worden de studenten beoordeeld door de opdrachtgever, docenten, medestudenten van het eigen multidisciplinaire team en het beroepenveld.


Kennisgestuurd:
Ondersteunend aan de projecten worden enkele onderdelen cursorisch aangeboden. Dit kunnen theoretische onderdelen of vaardigheidstrainingen zijn, die schriftelijk kunnen worden getoetst of als onderdeel van het project waar mogelijk en relevant.

Aanvullende informatie

Aanmeldprocedure

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)     Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025  aan voor de minor in stap 2.

2)    Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-          De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-          Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting:
Maandag 31 maart 16.00 - 16.45 uur
Maandag 31 maart 16.45 - 17.30 uur
Dinsdag 1 april 16.00 - 16.45 uur
Dinsdag 1 april 16.45 - 17.30 uur
Woensdag 2 april 19.45 - 20.30 uur