FM & Urban Placemaking
Let op! Bij overschrijding van het maximum aantal deelnemers (48), vindt een loting plaats o.b.v. de persoonlijke motivering van de student.
We hebben allemaal een favoriete plek in de stad waar we naar toe gaan om af te spreken met vrienden, om wat te eten, te winkelen of om gewoon te ontspannen en aan de dagelijkse drukte te ontsnappen. Maar er zijn ook plekken in je stad waar je liever niet komt: een sfeerloos plein dat altijd leeg is, een straat waar het zo hard waait dat iedereen meteen denkt dat je gesurfd hebt, of een hoek waar het altijd zo warm is omdat er alleen maar steen ligt en nergens bomen of groen zijn. Wereldwijd worstelen steden met dergelijke plekken. Hoe kunnen ze daar nu plekken van maken waar mensen wel graag willen blijven? Waar mensen willen vérblijven! Deze uitdaging staat centraal in de minor FM&UP: Hoe dragen we bij aan het co-creëren van stedelijke gebieden en buitenruimten waar het prettig is om te wonen, te werken, te verblijven en te recreëren…..zowel nu als in de toekomst?
In de minor FM & Urban Placemaking (FM&UP) ga je met studenten van verschillende opleidingen en achtergronden aan de slag met het bedenken en formuleren van creatieve en innovatieve oplossingen voor vraagstukken over leefbaarheid en inclusiviteit in de stedelijke context. Dit doen we bij FM&UP vanuit de theorie van Placemaking. Placemaking betekent letterlijk “het maken van betekenisvolle plekken voor mensen.” Mensen willen zich bevinden in een gezellige, comfortabele omgeving, een plek waar “het gebeurt” en waar aandacht wordt besteed aan leefbaarheid en levendigheid Door mensen in een stedelijk gebied centraal te zetten, maken we omgevingen die aantrekkelijk en interessant zijn, en die bijdragen aan de sociale, culturele en economische vitaliteit van de stad.
Tijdens deze minor leer je kijken naar de gebouwde omgeving (een stad, een woonwijk, een winkelstraat, een recreatiegebied of een mix van functies vanuit het perspectief van de mensen die die omgeving gebruiken: de gebruikers. Maar ook vanuit het idee om van de ruimte voor meerdere gebruikersgroepen “een plek” te maken. Je vergelijkt succesvolle en minder succesvolle omgevingen op basis van sociale aspecten, de activiteiten die er plaatsvinden, het imago en de uitstraling, aspecten betreffende toegang en toegankelijkheid, en comfort, milieu en klimaatadaptatie. Je verzamelt informatie d.m.v. observaties, het analyseren van literatuur, het voeren van interviews en het meten van wat er in een bepaald gebied gebeurt. Kennis en inzichten uit je analyse van de verzamelde data gebruik je om te komen tot voorstellen hoe je een omgeving tot een toekomstbestendige, succesvolle “great place” kan transformeren.
The soft side: Stakeholdermanagement en Participatie
Een stedelijk gebied kent meerdere soorten gebruikers en omgevingen, een variëteit aan stakeholders en een veelvoud aan belangen. Hoe ga je om met deze samenstelling van belanghebbenden? Waar dien je rekening mee te houden en hoe krijg mensen daarin mee? Hoe zorg je voor eigenaarschap en participatie door alle belanghebbenden? Wat zijn hier beproefde methoden en succesverhalen van professionals uit de praktijk?
The hard side: Theorie en data
Bij het realiseren van “great places”, ofwel, werkende omgevingen, maak je slim gebruik van theorieën over “stadmaken”, data toepassingen en diverse methoden en technieken om data te verzamelen en te analyseren. Hier krijg je dan ook kennis over aangereikt, bijvoorbeeld over smart cities, sensoring, beacons, big data, en leer je ook hoe om AI toe te passen. Maar je leert ook meer over verschillende veranderstrategieën, innovatieve onderzoeksmethodes, participatie en creatieve technieken om te komen tot slimme oplossingen.
Opbouw van de Minor
De minor FM&UP duurt 2 onderwijsperiodes van elk 10 weken. In de 1ste onderwijsperiode leer je een specifieke omgeving en alle betrokken belanghebbenden kennen, bestudeer je verschillende theoretische uitgangspunten over placemaking, en pas je diverse methoden en technieken toe om data te verzamelen en te analyseren. Ook kan je ervoor kiezen om mee te gaan op studiereis (niet verplicht) naar een Europese stad om daar te kijken en te leren hoe er in een andere stedelijke en culturele context wordt omgegaan met het maken van betekenisvolle plekken. Je rondt deze eerste onderwijsperiode af met het formuleren van 10 creatieve en innovatieve conceptoplossingen voor de omgeving of het gebied dat je onderzocht hebt. In de 2de onderwijsperiode kies je een specifieke conceptoplossing die je vervolgens verder uitwerkt en visualiseert en geef je aan hoe de voorgestelde ontwerpoplossing het beste kan worden geïmplementeerd, wie erbij betrokken zijn en wat hun rollen en verantwoordelijkheden zijn.
Na afloop van deze minor…:
- Kan jij jezelf een echte placemaker noemen, die weet hoe je van een ruimte een toffe en fijne plek maakt waar mensen willen zijn, want dat heb je in deze minor in een echte omgeving gedaan!
- Kijk je anders naar de huidige inrichting van de stedelijke omgeving en kan je benoemen welke aspecten er verbeterd kunnen worden
- Leer je kijken vanuit de gebruiker van de ruimte in plaats van vanuit de ontwerper, investeerder, eigenaar of andere partijen die niet direct met de ruimte in aanraking komen.
- Ken je verschillende manieren van data verzamelen
- Kan je inovatief en creatief aan de slag gaan met het analyseren van een omgeving op plinthoogte v.w.b. de interactie tussen mens en omgeving.
- Onderzoeken en duiden wat de verschillende wensen en behoeften zijn van de belanghebbenden in een omgeving.
- Een omgeving integraal beoordelen en een vertaalslag maken naar de juiste voorzieningen in die omgeving zodat er sprake kan zijn van de meest menselijke omgeving.
- Het concept “placemaking” vertalen naar een strategisch beleid voor het creëren van goed en prettig werkende omgevingen (“great places”), en beargumenteren hoe je een omgeving zo optimaal mogelijk inricht voor de mensen in deze omgeving.
- Een realistisch en uitvoerbaar plan maken teneinde een verandering voor en met verschillende groepen mensen te initiëren.
Leerdoelen
- Je kan de context van een vraagstuk in de stedelijke context op een professionele en adequate wijze analyseren.
- Je kan relevante data verzamelen & analyseren a.d.h.v. diverse (creatieve) technieken en vaardigheden.
- Je kan de principes van placemaking toepassen en komen tot onderbouwde en gemotiveerde conceptontwerpen.
- Je kan je visie voor een definitief ontwerp van het concept concreet formuleren en onderbouwen.
- Je kan een strategisch plan opstellen om te komen tot realisatie en beheer van het ontwerpvoorstel.
- Je neemt leiding in de ontwikkeling van je persoonlijke én professionele identiteit en weet daarbij de keuzes die je maakt te onderbouwen.
Ingangseisen
-
Propedeuse behaald · Alle stages t/m jaar 3 behaald · De minor is toegankelijk voor alle opleidingen en achtergronden. Enige affiniteit met en/of voorkennis van het onderwerp is handig. Een intakegesprek kan tot de mogelijkheden behoren. · Deze minor sluit als een maximum aantal inschrijvingen is bereikt. Je hoort uiterlijk 16-5-2025 of je bent toegelaten. · Let op!: Bij overschrijding van het maximum aantal deelnemers, vindt een loting plaats.
Literatuur
-
Rooster
Lesdagen voor fysiek onderwijs op locatie zijn doorgaans op donderdagen en vrijdagen. Op dinsdagen vinden er ook online lesmomenten plaats conform de rooster.
Toetsing
De minor FM&UP wordt aangeboden in de eerste tee onderwijsperiodes van september tot januari, en duurt in totaal 20 lesweken. Voor het succesvol afronden van de minor ontvang de student 30 ECTS. Elk van de twee onderwijsperiodes wordt afgerond met twee toetsmomenten voor een totaal van 15 ECTS per onderwijsperiode. Alle toetsen moet met een voldoende (minimaal 5,5) worden afgerond. De toetsmomenten en vormen voor elk van de onderwijsperiodes zijn de volgende:
- OP1 (voor 15 ECTS):
- Toets 1: Schriftelijke product in de vorm van een opdracht, bijv. assay / whitepaper / spreekbeurt (individueel) (weging = 50%).
- Toets 2: Groepsmondeling / -presentatie (groepsverband) (weging = 50%).
- OP2 (voor 15 ECTS):
- Toets 1: Schriftelijke product in de vorm van een onderbouwd ontwerpoplossing, incl. assay of whitepaper (groepsverband) (weging = 50%).
- Toets 2: Portfolio / onderbouwd advies (individueel) (weging = 50%).
Aanvullende informatie
Extra kosten
Additionele kosten voor alle studenten zijn gerelateerd aan de studiereis naar een voor de minor relevante stedelijke context in het buitenland (niet verplicht):
Kosten voor vliegreis (retour)
Kosten voor verblijf (eigen keuze)
Kosten voor eten & drinken
Kosten voor openbaar vervoer.
Eventuele toegangsgelden (eigen keuze).
Aanmeldprocedure
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 15-05-2025 voor 9.00 uur aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.