Kies op maat

Inloggen Menu

Infrastructuur en mobiliteit

Mobiliteit is geen doel op zich maar een middel om ergens naar toe te kunnen gaan.

In de minor:

- denken we na over de infrastructuur om de maatschappij goed te faciliteren in de mobiliteitsvraag. Hoe verplaatsen wij ons veilig en met welke modaliteit?

- leer je de vaardigheden en ontwikkel je de professionele houding die horen bij een verkeerskundige, zodat je complexe opgaven op kan lossen en daarmee het mobiliteitssysteem kan verbeteren.

- werk je samen met studenten van verschillende studierichtingen. De focus van de minor ligt op verkeerskunde. Dat is het vakgebied waar Ruimtelijke Ordening en Civiele Techniek samenkomen en waarbij het stedenbouwkundige en logistieke perspectief met regelmaat terugkomt.

- werk je aan een opgave binnen het Merwevierhavensgebied (M4H) te Rotterdam. M4H is een gebied dat getransformeerd wordt van fruithaven tot gebied waar je kunt wonen, werken en recreëren. In de opgaven spelen leefbaarheid, inclusiviteit en duurzaamheid een belangrijke rol.

- krijg je verschillende cursussen aangeboden, die je vertrouwd maken met onderzoekvaardigheden voor de complexe opgave. Per cursus werk je aan casussen.

Leerdoelen

De 30 EC voor deze minor zijn verdeeld over de verschillende cursussen. Het aanbod aan cursussen van deze minor is:

·       Project opgavegericht ontwerpen (POO)
Samenwerken aan een opgave als verkeerskundig onderzoeksproject.

·       Mobiliteit in de praktijk (MIP)
Verkenning van de hele breedte van het vakgebied verkeerskunde.

·       Infrastructuur Duurzame Mobiliteit (IDM)
Ontwerpen van veilige, leefbare, toegankelijke en handhaafbare infrastructuur.

·       Openbaar Vervoer Systemen (OVS)
Verdieping in de plaats van het openbaar vervoer in de samenleving en wat erbij komt kijken om een goede dienstregeling in te richten.

·       Smart Mobility (SMO)
Verdieping in het gedrag van verkeersstromen, het modelleren ervan en het gebruik van big-data om dit te beïnvloeden.

Ingangseisen

- Propedeuse behaald - Alle stages t/m jaar 3 behaald - De minor is toegankelijk voor studenten Civiele Techniek, Ruimtelijke Ontwikkeling, Built Environment, Logistics Engineering, Logistics Management en Technische Vervoerskunde, Bouwkunde. Bij studenten van andere opleidingen wordt in een toelatingsgesprek vastgesteld of de student voldoende voorkennis heeft om de minor te kunnen volgen.

Literatuur

-

Rooster

Colleges worden in regulieren lesweken op twee dagen georganiseerd met zo nu en dan een excursie op een andere dag. Voor de introductieweek kan het rooster afwijken.

Toetsing

De meeste casussen werk je individueel uit. De opgave  wordt groepsgewijs een rapport geschreven. Bij beide onderdelen horen presentaties. Aan het einde van de minor er is er een assessment.

Aanvullende informatie

Aanmeldprocedure

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)     Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025  aan voor de minor in stap 2.

2)    Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-          De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-          Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting:
Dinsdag 1 april 19.00 - 19.45 uur