Kies op maat

Inloggen Menu

Ontwerpen: stedenbouw

Als stedenbouwkundig ontwerper geef je vorm aan de transformatie van stad en landschap. Het kunnen schakelen tussen verschillende schaalniveaus is kenmerkend voor de stedenbouwkundige beroepspraktijk. Je moet abstract kunnen denken bij het maken van een regionale visie, ruimtelijk bij het ontwerpen van een verkavelingsplan en gedetailleerd bij het ontwerpen van een inrichtingsplan. Tevens moet je als stedenbouwkundige kunnen omgaan met de belangen van bestuurders, bewoners, ontwikkelaars en bouwers. Het kunnen onderbouwen van keuzes en het presenteren van plannen is een belangrijk onderdeel van de stedenbouwkundige praktijk.

De minor Ontwerpen Stedenbouw is een doorstroomminor. Dit betekent dat deze minor als voorbereiding dient op de Master Stedenbouw van de Academie voor Bouwkunst Rotterdam en het Schakelsemester voor de Technische Universiteit Delft. Docenten van de Academie voor Bouwkunst geven les in de minor en er is een relatie met het programma Urban Innovation van het Expertise Centrum Maatschappelijke Innovatie.
De minor is toelaatbaar voor studenten met ontwerptalent van Bouwkunde, Civiele Techniek, Ruimtelijke Ordening & Planologie, Vastgoed & Makelaardij en Watermanagement.

Programma
De volgende onderwerpen komen in de minor aan de orde:

  • stedenbouwtheorie
  • typologisch onderzoek
  • ruimtelijke analyse
  • metropoolregio
  • landschapsarchitectuur
  • duurzaamheid
  • architectuur
  • maatschappelijke context
  • omgang met stake- en shareholders


Gedurende de minor worden opgaven complexer en wordt meer zelfstandigheid gevraagd. In de het eerste kwartaal ligt de nadruk op de grote schaal en het opdoen van kennis en vaardigheden op het gebied van ontwerpmatig onderzoek. In het tweede kwartaal ligt het accent op de kleine schaal en de meer zelfstandige toepassing van opgedane vaardigheden en kennis. In beide kwartalen vormen actuele ontwerpopgaven het onderwerp voor praktijkgestuurd projectonderwijs in ateliervorm. Parallel hieraan worden ondersteunende trainingen en cursussen aangeboden. Je sluit de minor af met een persoonlijke reflectie op je leerproces en je positionering in het vakgebied van stedenbouw.

Leerdoelen

Je verdiept in deze minor je kennis en vaardigheid op het gebied van stedenbouwkundig ontwerpen. Dit gebeurt op verschillende schaalniveaus: van metropolitane regio tot inrichting van de openbare ruimte. Er is in het bijzonder aandacht voor ontwerpmatig onderzoek.

Ingangseisen

- Propedeuse behaald - Maximaal 15 studiepunten studieachterstand in semester 3 en 4 - Alle stages t/m jaar 3 behaald - Deze minor werkt met een maximum aantal inschrijvingen. Hiervoor sluiten we de minor 16-5-2025 en wordt er d.m.v. een toelatingsopdracht en motivatiegesprek bepaald wie er deel mogen nemen. - De minor is toegankelijk voor studenten uit het domein van de gebouwde omgeving met aantoonbare affiniteit en talent voor stedenbouwkundig ontwerp.

Literatuur

-

Rooster

-

Toetsing

Praktijkgestuurd:
Studenten worden per project getoetst aan de hand van het op te leveren beroepsproduct waarmee je aantoont dat je competenties op een bepaald niveau hebt verworven. Aan de hand van producten en presentaties worden de studenten beoordeeld door de opdrachtgever, docenten, medestudenten van het eigen multidisciplinaire team en het beroepenveld.

Kennisgestuurd:
Ondersteunend aan de projecten worden enkele onderdelen cursorisch aangeboden. Dit kunnen theoretische onderdelen of vaardigheidstrainingen zijn, die schriftelijk kunnen worden getoetst of als onderdeel van het project waar mogelijk en relevant.

Aanvullende informatie

Aanmeldprocedure

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)     Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 15-05-2025  voor 9.00 uur aan voor de minor in stap 2.

2)    Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-          De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-          Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting:
Maandag 31 maart 19.00 - 19.45 uur
Dinsdag 1 april 20.30 - 21.15 uur