Stadsontwikkeling Vastgoed
Wil je meedenken en werken aan echte casussen samen met het bedrijfsleven uit Rotterdam en omstreken? Wil je gebouwen en gebieden in de stad leren ontwikkelen en wil je uitzoeken wat de impact van die gebouwen op de omgeving, de publieke ruimte en de bewoners is? Ben jij nieuwsgierig naar de gebouwde omgeving in de stad? Wil jij een bijdrage leveren aan stadsverbetering en stadsvernieuwing? Dan is deze minor voor jou op je lijf geschreven!
Tijdens de minor werken we aan 4 echte casussen met het bedrijfsleven. Casussen die vooral gericht zijn op het ontwikkelen (van een gebouw of wijk) in de stad Rotterdam. Dit wordt ook wel stadsontwikkeling genoemd. Naast het ontwikkelen van vastgoed gaan we dus ook aan de slag met het bedenken en uitwerken van oplossingen voor de omgeving van het te ontwikkelen object of gebied, te weten: de publieke ruimte. Thema’s die spelen in de stad, zoals verdichting, klimaatadaptatie, inclusiviteit, leefbaarheid, sociale cohesie en wijkverbeteringen zijn belangrijke onderdeel van onze casussen.
In deze minor word je als student zo goed mogelijk klaargestoomd voor het ontwikkelingsvak van vandaag en morgen.
Leerdoelen
Het conceptvormingsproces staat centraal, waarbij de stappen worden doorlopen die nodig zijn om te komen van een gebruikersvraag en initiatief tot een haalbaar concept. Ook leer je hoe het concept verder uitgebouwd wordt tot een concreet ontwikkelingsplan inclusief haalbaarheidsonderzoek. Dat gaat om onder andere financiële, juridische, markttechnische en technische haalbaarheid. Naast de cases kent de minor ondersteunende vakken die parallel lopen aan de voortgang en de informatiebehoefte in de minor. De ondersteunende vakken behandelen aspecten zoals: het ontwikkelen van toekomst scenario's, placemaking en rekenmethodieken. Aan het einde van de Minor heb je kennis gemaakt met alle relevante aspecten van het (stads)ontwikkelingsvak en ken je de ‘taal’, de werkzaamheden, de stakeholders, de belangen, de risico’s, de doelstellingen en de methodieken van de verschillende ontwikkelaars en ben je in staat dit alles toe te passen op een concrete casus danwel een concreet project. De Minor+ Stadsontwikkeling Vastgoed is hiermee dan ook de perfecte verdieping voor ieder die zich als stadsontwikkelaar wil ontwikkelen en die kennis wil hebben van alle aspecten uit dit boeiende vak.
We hebben de afgelopen jaren onder andere aan de volgende casussen gewerkt:
1. De herontwikkeling van twee monumentale panden op het Glasfabriek terrein in Schiedam (Dudok Real Estate)
2. Het onderzoeken van scenario’s in de toekomst om ontwikkelrisicos in te kunnen schatten. (Verdiepend vak samen met Kenniscentrum Creating010)
3. Een gebiedsontwikkeling en wijkverbeteringsplan in Rotterdam West en in Schiedam Oost (ERA Contour en Kikx Development
4. De ontwikkelpotentie van een multifunctionele toren in hartje centrum Rotterdam. (Miss Clark)
5. De gebiedsontwikkeling rondom Feijenoord City. (Heijmans)
6. Een tender voor een appartementencomplex op Sluisbuurt Amsterdam. (Mannen van Schuim)
7. De meest optimale stadsplint in het te ontwikkelen Parkhaven010 (ERA Contour samen met Heijmans)
8. Een realistisch grondbod in Pijnacker (Waaijer Projectrealisatie).
Ingangseisen
Studenten hebben:
- Hun propedeuse behaald;
- Alle stages t/m jaar 3 behaald.
- Studenten van de volgende opleidingen mogen deelnemen: - Vastgoedkunde - Bouwkunde - Ruimtelijke Ordening en Planologie - Built Environment - Overige opleidingen na goedkeuring minor coördinator.
- Indien studenten aan bovenstaande eisen voldoen, dienen ze een motivatieformulier in te vullen waarin ze hun motivatie verklaren om deel te nemen aan de minor Stadsontwikkeling in Vastgoed. Aan de hand van dit motivatieformulier zijn er twee opties:
1. Studenten ontvangen direct een afwijzing tot de minor omdat de motivatie niet voldoet en/of niet aansluit bij het programma en/of het niveau van de minor;
2. Studenten ontvangen een uitnodiging voor een intakegesprek; In het intakegesprek wordt de motivatie tot deelname aan de minor en de verwachtingen bij de minor besproken. Het streven is om zo een groep studenten toe te laten, met de juiste motivatie en een juiste mix aan opleidingen, zodat er kwalitatief integrale projectteams ontstaan.
Er zijn twee beoordelingsrondes van de motivatieformulieren om toegelaten te worden tot de minor Stadsontwikkeling. Voor de snelle aanmelders is deze ronde in april 2025. Daarna volgt een tweede beoordelingsronde in mei 2025. Je hoort uiterlijk 16-5-2025 of je bent toegelaten tot de minor.
Literatuur
De boekenlijst met benodigde literatuur voor de minor Stadsondtwikkeling Vastgoed vind je hier.
Rooster
Voor de studenten is het verplicht om bij de gastcolleges, presentaties en begeleide bijeenkomsten
(op tijd) aanwezig te zijn op dinsdag, woensdag en donderdag.
Toetsing
Door middel van een verslag, rapport, presentatie en toets.
Aanvullende informatie
Aanmeldprocedure
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 15-05-2025 voor 9.00 uur aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting:
Maandag 31 maart 19.00 - 19.45 uur
Woensdag 2 april 19.00 - 19.45 uur