Mensenhandel VT
Ook al is slavernij officieel afgeschaft, toch vindt slavernij nog steeds op grote schaal plaats. Niet alleen ver weg, maar ook in Nederland worden dagelijks mannen en vrouwen verhandeld, uitgebuit, mishandeld en misbruikt. Kijken we weg of willen we persoonlijk en in onze beroepspraktijk het verschil maken?
Mensenhandel is één van de meest lucratieve vormen van criminaliteit, waarbij de pakkans laag is en de opbrengsten hoog zijn. De slachtoffers zijn kwetsbaar, mede doordat zij vaak ver verwijderd zijn of buiten het zicht worden gehouden van familie en hulpbronnen. Kijken we weg of willen we persoonlijk en in onze beroepspraktijk het verschil maken?
Ons doel is om jou bekend te maken met mensenhandel, op een wijze die ervoor zorgt dat je geraakt wordt, in beweging komt en weet hoe te signaleren en te handelen. Dit doen we door lef en nieuwsgierigheid en te wakkeren, theoretische en ervaringskennis te bieden vanuit slachtoffer-, dader-, en handelings perspectief, en door jou vaardigheden te laten op doen, bijvoorbeeld rondom het interesse primair samenwerken en het inschakelen van de keten.
De minor staat daarnaast stil bij de gevolgen van trauma en dehumanisering, en bij de vraag wat nodig is om tot herstel en empowerment te komen. Dit wordt belicht vanuit mensenrechten, cultuur, politiek, opsporing en ethiek.
Ook leer je wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers en wat nodig is om te komen tot herstel en empowerment. Door middel van o.a. reflectie leer je kijken naar wie je zelf bent als mens en als professional en hoe jij het verschil kunt maken!
Samenwerking
Mensenhandel is een complex en breed maatschappelijk vraagstuk. Daarom vereist de bewustwording en bestrijding van mensenhandel een brede multidisciplinaire (inter)nationale aanpak. Mede daarom zijn we enthousiast dat deze minor gevolgd wordt door studenten uit diverse beroepen en disciplines. Om het (interdisciplinair) samenwerken nog meer te bevorderen, wordt er naast individuele opdrachten ook gewerkt aan groepsopdrachten.
Persoonlijke en professionele ontwikkeling
Als professional ben jijzelf je belangrijkste instrument. Hoe verhoud jij je tot alle informatie over mensenhandel die tijdens de minor op je afkomt? Hoe kun je dat een plek geven in je beroepspraktijk? Tijdens de leerlijn balans en zingeving gaan we met elkaar in gesprek en reflecteer jij aan de hand van praktische oefeningen.
Internationaal
De minor is onderdeel van het Expertisecentrum Mensenhandel van de Hogeschool Rotterdam. Binnen het Expertisecentrum wordt nauw samengewerkt met andere opleidingen en organisaties in binnen- en buitenland. Met name Oost Europese Universiteiten en de Nationale Politie zijn belangrijke samenwerkingspartners en zullen (inter)nationale input leveren in de Minor.
Leerdoelen
1. De student kan theoretische perspectieven op mensenhandel en mensenrechten onderscheiden.
2. De student kan de actualiteit op verschillende vormen van mensenhandel en arbeidsuitbuiting toepassen.
3. De student kan op macro, meso en micro niveau de oorzaken en gevolgen van mensenhandel en arbeidsuitbuiting bespreken en overdragen.
4. De student kan aangeven wat obstakels zijn om te signaleren.
5. De student kan aangeven op welke wijze zijn/haar beroepsgroep relevant is bij de bestrijding van (de gevolgen van) mensenhandel en arbeidsuitbuiting.
6. De student kan aangeven op welke wijze interdisciplinaire samenwerkingsverbanden werken aan de hulpverlening aan survivors van mensenhandel en de bestrijding van mensenhandel.
7. De student kan aangeven op welke wijze actuele nationale en internationale ontwikkelingen een rol spelen bij de aanpak van mensenhandel.
8. De student kent de belangrijkste ketenpartners in Nederland en Europa en hun rollen
9. De student kan aangeven wat obstakels zijn om te signaleren.
10. De student kan een vraagstuk op het gebied van mensenhandel op methodische wijze analyseren aan de hand van verschillende theoretische perspectieven en zelf gegenereerde praktijkkennis.
11. De student kan op basis van een zelf uitgevoerde analyse een innovatieve en duurzame interventie ontwikkelen gericht op het tegengaan van (de gevolgen van) mensenhandel.
12. De student kan een zelf ontwikkelde interventie gericht op het tegengaan van (de gevolgen van) mensenhandel uitvoeren in de praktijk, op basis van interdisciplinaire samenwerking.
13. De student kan motiveren op welke wijze hij of zij in de toekomst verschil wil maken op het gebied van de bestrijding van (de gevolgen van) mensenhandel, op professioneel en persoonlijk vlak.
14. De student kan door te reflecteren op eigen gedrag, gedachten en gevoelens, zijn of haar eigen kwetsbaarheden benoemen in relatie tot de thematiek van de minor.
15. De student kan onder woorden brengen op welke manier de thematiek uit de minor heeft geleid tot persoonlijke groei.
16. De student kan verantwoorden op welke wijze individuele activiteiten zijn vormgegeven rondom de thematiek van de minor, om te voldoen aan zijn of haar leerbehoefte op het gebied van mensenhandel.
17. De student is in staat om op effectieve wijze zijn/haar beroepsgroep te informeren over mensenhandel en arbeidsuitbuiting.
18. Studenten zijn in staat om samen te werken en om te reflecteren op het proces en de resultaten van hun samenwerking, hun eigen bijdrage en die van anderen te evalueren en strategieën te ontwikkelen om hun samenwerkingsvaardigheden te verbeteren voor de toekomst.
Ingangseisen
Een vereiste is dat studenten Engels onderwijs kunnen volgen vanwege uitwisseling met buitenlandse universiteiten.
Er geldt een aanwezigheidsplicht.
Literatuur
De benodigde literatuur wordt tzt gepubliceerd.
Rooster
De lessen van de voltijd minor worden in ieder geval op de maandag gegeven. De overige dagen worden in juli bekendgemaakt.
De lessen van de deeltijd minor worden op de maandag gegeven (deels ook op de maandagavond)
Toetsing
We hanteren verschillende toetsvormen, namelijk: toetsen met multiple-choice vragen, reflectie- en zingevingsverslagen, literatuurstudies, projecten met projectverslagen en presentaties.
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
Onze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op:
maandag 31 maart 2025 : 16.45 - 17.30 uur
dinsdag 1 april 2025 : 19.00 - 19.45 uur
Klik op een van de linkjes om aan een voorlichting deel te nemen.