Werken in gedwongen kader VT
Deze minor bereidt je voor op het werken met volwassenen en jongeren die door risicovol gedrag een gevaar vormen voor zichzelf en/of hun omgeving. Omdat zij vaak verplicht hulp moeten accepteren, vraagt dit om een andere aanpak dan bij cliënten die vrijwillig hulp zoeken.
Je werkt met mensen die te maken hebben met verslaving, (forensisch-)psychiatrische problematiek, een verstandelijke beperking of complexe gedragsproblemen. Hoewel deze cliënten door hun problematiek vaak niet gemotiveerd zijn, is juist voor hen hulpverlening van essentieel belang om hun leven weer op de rails te krijgen.
Tijdens deze minor leer je hoe je op een professionele en effectieve manier kunt ingrijpen, gedrag beïnvloedt en risico’s beheerst – zelfs wanneer cliënten niet gemotiveerd zijn om te veranderen. Door de meest actuele inzichten van professionals en docenten, aangevuld met ervaringsverhalen van patiënten en cliënten uit het gedwongen kader, krijg je een uniek inkijkje in deze complexe en uitdagende wereld.
Je ontwikkelt essentiële vaardigheden om de balans te vinden tussen begeleiden en controleren, en tussen zorg en welzijn enerzijds en justitieel ingrijpen anderzijds. Hiermee lever je niet alleen een belangrijke bijdrage aan een veiligere samenleving, maar help je ook cliënten op weg naar een volwaardige re-integratie.
Deze praktijkgerichte minor is erkend door het werkveld en wordt inmiddels aangeboden op elf hogescholen. Ben jij nieuwsgierig naar deze doelgroep en hoe jij je hiertoe kunt verhouden? Start dan met deze minor!
Een student die de minor heeft afgerond heeft een video gemaakt over onze minor:
MINOR 🌟, Wil jij meer weten over de minor ‘Werken in het gedwongen kader’? Bekijk dan onderstaande video, waarin ik meer uitleg geef over wat de minor... | By Social Worker Loes | Facebook
Leerdoelen
- Kennis van methoden en vaardigheden binnen het gedwongen kader: Je maakt je recente, in het werkveld toegepaste methoden eigen en ontwikkelt de basisvaardigheden die nodig zijn om effectief te werken binnen een gedwongen kader;
- Inzicht in problematisch gedrag: Je krijgt inzicht in de achtergrond van problematisch gedrag bij cliënten in het forensische werkveld en leert dit gedrag te plaatsen binnen justitiële kaders;
- Professionele houding in een uitdagend spanningsveld: Je leert een professionele en passende houding aan te nemen in het complexe spanningsveld tussen hulpverlening en toezicht, waarin zowel zorg als controle van belang zijn;
- Agressie en de-escalatie: Je verdiept je in de theorie over agressie, leert de verschillende ontwikkelings- en uitingsvormen herkennen en ontwikkelt vaardigheden om hier professioneel en effectief mee om te gaan.
Programma
Het programma van deze minor bestaat uit een combinatie van specifieke, toepassingsgerichte kennis over het werken in een gedwongen kader, trainingen in praktische gespreks- en handelingsvaardigheden en het vormen van je eigen visie op de doelgroep binnen het gedwongen kader naar aanleiding van gastcolleges in de vorm van ervaringsverhalen en workshops van cliënten/patiënten en professionals. Je wordt voorbereid op het werken in diverse situaties binnen het gedwongen kader, zoals:
Gedwongen jeugdhulpverlening: Werken met jongeren die ondersteuning nodig hebben in een verplicht traject.
Forensisch werkveld: Begeleiden en behandelen van cliënten die te maken hebben met justitiële maatregelen.
Psychiatrisch werkveld: Omgaan met cliënten met complexe psychiatrische problematiek binnen een gedwongen kader.
De focus ligt op het aanleren van vaardigheden en kennis die direct toepasbaar zijn in de praktijk, zodat je optimaal bent voorbereid op uitdagende en veeleisende werksituaties.
- Gespreksvaardigheden en begeleidingsmethodieken
Trainingen voor gespreksvoering met jeugd, gezinnen en volwassenen binnen het gedwongen kader. - Jeugd
Dit deel gaat over het ontstaan van opvoedings- en gezinsproblematiek en de verklaringsmodellen met betrekking tot het ontstaan van deviant en crimineel gedrag bij jongeren. Gezinsvoogdij, gesloten jeugdzorg, Justitiële Jeugdinrichtingen en jeugdreclassering leveren de reële praktijksituaties, die het uitgangspunt vormen voor de opdrachten en oefeningen. - Volwassenen
Methodisch werken binnen een gedwongen kader staat centraal. Bij opdrachten en oefeningen wordt gebruik gemaakt van concrete en reële praktijksituaties uit de forensische, psychiatrische- en verslavingszorg. - Criminologie
Een agoog werkt in een omgeving waarbij gedrag van mensen centraal staat. Crimineel en overlast gevend gedrag is tot zekere hoogte ook beïnvloedbaar gedrag. Kennis over wat wordt verstaan onder criminaliteit en mogelijke verklaringsmodellen is dan onontbeerlijk. - Praktijk(oriëntatie)project
In een kleine groep ga je actief aan de slag binnen de hulpverleningspraktijk in het gedwongen kader. Denk aan het bezoeken en bijwonen van instellingen, een rechtszitting, gastcolleges, maar ook ga je actief aan de slag met vraagstukken binnen deze praktijk.
Ingangseisen
De minor is zeer praktijkgericht, is erkend door het werkveld en wordt inmiddels op elf hogescholen gegeven en is geschikt voor:
Social Work-studenten
- Profiel Zorg/GGZ-studenten die te maken hebben gehad met kwetsbare cliënten die meer risico lopen op contact met politie en justitie en die geïnteresseerd zijn in het spanningsveld tussen hulpverlening en controle uitoefenen zoals je dat bijvoorbeeld tegenkomt in een Penitentiaire Inrichting, TBS-kliniek of Reclassering;
- Profiel Jeugd studenten die belangstelling hebben voor het werken op het snijvlak van helpen/ondersteunen en controleren/beheersen, zoals in de jeugdreclassering en gezinsvoogdij, maar ook in de gedwongen jeugdhulpverlening;
- Profiel W&S studenten die een belangrijke rol kunnen spelen bij vormen van preventie van criminaliteit, bijvoorbeeld in de uitvoering van leerstraffen, HALT-afdoeningen of in re-integratietrajecten.
Kies op Maat-studenten
Er zijn geen beperkingen of voortrajecten voor studenten van een ander instituut of een andere hogeschool.
Literatuur
- Werken in gedwongen kader (geheel herziene editie), Methodiek voor het forensisch sociaal werk
- Jacqueline Bosker Anneke Menger Jacqueline Bosker (red.) Anneke Menger (red.)
- ISBN 9789085602675, Uitgeverij SPW
Verdere literatuur wordt t.z.t. bekend gemaakt,
Rooster
Het onderwijs van de minor kan geroosterd worden op maandag t/m vrijdag, waarbij de lessen-afhankelijk van de roostering- gemiddeld over 3 dagen verdeeld worden.
Toetsing
Voor elke module worden verschillende toetsvormen gebruikt, zoals kennistoetsen, praktijkgerichte toetsen en vaardighedentoetsen, die aansluiten bij de inhoud en leerdoelen van de module.
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichtingOnze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op:
Klik op een van de linkjes om aan een voorlichting deel te nemen.