Geweld VT
Wil jij je verdiepen in de aard en omvang van geweld en de oorzaak en gevolgen daarvan? Dan is deze minor iets voor jou!
Geweld is overal, zichtbaar en onzichtbaar. Het komt voor op alle niveaus en in alle lagen van de bevolking. In Nederland en in het buitenland. Individueel en collectief. Tegen personen, tegen groepen, tegen landen, tegen instituten, tegen alles wat leeft. Geweld is niet weg te denken uit de samenleving. We hebben er ook allemaal een mening over en staan klaar om het direct te veroordelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de #MeToo discussie en het onderzoek van Amnesty International waar uit blijkt dat 1 op de 10 studentes wordt verkracht tijdens de studietijd.
Als je de krant leest of het nieuws volgt, overvalt je een enorme hoeveelheid geweld. We zijn het waarschijnlijk al zo gewoon, dat de enorme omvang ons nauwelijks nog opvalt. Alleen de excessen trekken onze aandacht. De kranten staan bol van het geweld. Uit recent wetenschappelijk onderzoek naar de gewelddadigheid van de menselijke soort blijkt van alle levende wezens, de mens de meest gewelddadige soort.
Gegeven dit onderzoek, onze ervaringen en de dagelijkse praktijk, lijkt het er op dat geweld eenvoudigweg bij het leven hoort. Geweld is niet weg te denken uit onze samenleving. Het hoort bij het mens-zijn!
Waarom dan een minor over een onderwerp dat zo alledaags is? Omdat het juist de alledaagsheid is die ons blind maakt. Blind voor de omvang en blind voor de gevolgen. We zijn constant zoekend naar de oorzaak, maar onmachtig in het bestrijden. We zijn ziende blind in onze pogingen het geweld te herkennen. Was het maar waar dat de cijfers in de rapportages ook maar enigszins in de buurt kwamen van de prevalentie. Was het maar waar, dat als we het signaleren, we dan zouden weten hoe we er mee om moeten gaan. Was het maar waar dat wij iets meer zicht zouden hebben op hoe gewelddadig wij zelf zijn.
Wat hebben mensen met geweldservaringen nodig om niet blijvend getraumatiseerd te raken? Waarom is geweld soms zo allesoverheersend pijnlijk en tegelijk ook zo onzichtbaar? En wat moet je doen om te helen van geweldservaringen? Dat zijn vragen waar we in de minor geweld een antwoord op proberen te zoeken.
Heel veel mensen hebben één of meer geweldservaringen en zijn in hun integriteit of in hun bestaanswijze op een of ander manier beschadigd. Hulpverlening aan deze getraumatiseerde cliënten, lesgeven aan kinderen met dergelijke ervaringen vraagt kwaliteiten van de professional die verder reiken dan het kunnen hanteren van voorgeschreven methodieken. Het begeleiden van mensen met geweldservaringen doet een beroep op de kwaliteit van de persoon van de hulpverlener.
Wat maakt dat getraumatiseerde cliënten beter gaan functioneren? Judith Lewis Herman noemt in haar standaardwerk Trauma en Herstel (1993) de belangrijkste herstelfactor: het hernemen van de macht over het eigen leven en het zich weer verbonden voelen met anderen. In haar woorden zijn goede professionals degenen die geloof hechten aan de ervaringen van de ander en deze helpen weer greep te krijgen op het eigen gedrag, in plaats van het proberen greep te krijgen op de cliënt. In dit verband spreekt zij van een helende relatie. Ondanks deze kennis, slagen we er niet in om geweld en de gevolgen in te dammen. Sterker nog: in de hulpverlening en in het onderwijs lijkt het geweld soms gewoon door te gaan.
Missie
Wij willen staan voor de (h)erkenning van het feit dat geweld alom vertegenwoordigd is in de samenleving. Het is de taak van ons allen om geweld in al zijn vormen te herkennen. We moeten ons bewust zijn van onze eigen rol daarin en de wens én het lef hebben iets te doen aan het voorkomen van geweld en aan de gevolgen daarvan.
Visie
Door met elkaar de discussie aan te gaan over geweld, door onze denkbeelden daarover ter discussie te durven stellen, door met elkaar te zoeken naar onze rol in het (ervaren) geweld een omgeving creëren waarin we kunnen en durven zien en het lef hebben om te handelen en ons uit te spreken.
Leerdoelen
In de Minor werken we met leerresultaten zodat je in kunt zien wat het effect is van jouw inspanningen. Hier staan de volgende leerresultaten centraal:
1. De student kan in een kritische beroepssituatie geweld verbanden leggen tussen de uitingsvorm van geweld en de individuele gevolgen.
2. De student kan beargumenteren op welke wijze geweld kan worden voorkomen in een kritische beroepssituatie.
3. De student kan een product ontwikkelen dat zorgt voor het voorkomen van geweld in de Rotterdamse praktijk.
4. De student kan onderzoeken op welke wijze geweld invloed heeft in eigen professionalisering.
Ingangseisen
Er zijn geen ingangseisen.
Literatuur
Wordt aangeleverd via Brightspace'
Rooster
Voltijd minor: op verschillende dagen van de week, afhankelijk van lokalen en beschikbaarheid docenten (maximaal 3 dagdelen)
Deeltijd minor: Eén vaste lesdag
Toetsing
Een assessmentgesprek wat zal dienen als een uitgebreide evaluatie van de kennis, vaardigheden en professionele ontwikkeling die je hebt verworven gedurende de minor.
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
Onze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op:
- dinsdag 1 april 2025 : 16.00 - 16.45 uur
- dinsdag 1 april 2025 : 16.45 - 17.30 uur
- dinsdag 1 april 2025 : 17.30 - 18.15 uur
- dinsdag 1 april 2025 : 18.15 - 19.00 uur
Klik op een van de linkjes om aan een voorlichting deel te nemen.