Ecorechtvaardigheid VT
Klimaatverandering en de omgang met de natuur hebben grote impact op gezondheid, de gebouwde omgeving en het samenleven van mensen. Denk bijvoorbeeld aan hittestress in de stad met name in de versteende stadswijken, luchtvervuiling die juist kwetsbare mensen ziek maakt en de felle discussie over passende oplossingen. Mensen in kwetsbare posities worden extra hard geraakt. Tegelijkertijd zijn het vooral de meer welvarende mensen die de grootste bijdragen hebben aan klimaatverandering. Zij hebben bovendien de meeste invloed op maatregelen die ingezet worden. Omdat zowel de oorzaken als de oplossingen rondom klimaatveranderingen niet vanzelfsprekend ‘eerlijk’ zijn verdeeld, ontstaan vragen over rechtvaardigheid voor vrijwel alle vakgebieden. Dit speelt mondiaal maar ook in een stad als Rotterdam. In deze minor ontdek je hoe je vanuit jouw professie rondom dit vraagstuk van betekenis kan zijn in samenwerking met andere vakgebieden.
Deze minor is bedoeld voor studenten van alle disciplines. Jij bent hier op je plek als je het klimaatvraagstuk relevant vindt voor jou en je beroep; als je nieuwsgierig bent naar het werken met andere kennisvelden; je vanuit theorie en praktijk concreet wil werken aan veranderingen in de stad mét betrokken bewoners, bedrijven en overheden; je niet bang bent om vragen te stellen over wat rechtvaardig is.
- Klimaat en omgang met de natuur: Je kan op basis van actuele kennis en inzichten uit diverse disciplines uitleggen hoe klimaatverandering en de omgang met de natuur impact heeft op de gezondheid, de gebouwde omgeving en het samenleven van mensen.
- Project: via de stappen van participatief actieonderzoek betrek je mensen, organisaties en bedrijven bij het werken aan concrete veranderingen richting eco-rechtvaardigheid.
- Filosofie: je leert hoe ideologieën en systemen (on)recht voor mens en natuur met zich meebrengen en hoe je bepaalt of beroepspraktijken ecorechtvaardig zijn.
- Professionele ontwikkeling: je leert jouw professionele en persoonlijke krachten inzetten in het samenwerken met andere disciplines en ontwikkelt je eigen betrokkenheid in het werken aan ecorechtvaardigheid.
Leerdoelen
Je volgt cursussen op 3 leerlijnen.
Leerlijn thema:
- Je kan vanuit verschillende wetenschapsrichtingen uitleggen hoe klimaatverandering en de omgang met natuur impact heeft op de gebouwde omgeving, de gezondheid en het samenleven van mensen.
- Je kan verschillende filosofische perspectieven op (eco)rechtvaardigheid uitleggen.
Leerlijn project:
- Je kan participatief actieonderzoek uitvoeren waarbij je lokale uitingen van vraagstukken rondom klimaatrechtvaardigheid analyseert vanuit de praktijkkennis van verschillende betrokkenen in de lokale context en theoretische kennis.
- Je benut de perspectieven van betrokkenen en theorie in het ontwerpen van mogelijke oplossingsrichtingen met betrokkenen.
- Je kan onrecht en oplossingsrichtingen in de lokale context verbinden aan de ideologieën en systemen die in de cursus worden behandeld.
Leerlijn professionele identiteit
- Je stuurt je eigen leerproces door eigen expertise en interesses in te brengen, het eigen engagement te formuleren en leeropbrengsten te benutten voor beweging in het eigen beroepsdomein in relatie tot ecorechtvaardigheid.
- Je kan door verbindend communiceren met professionals (in spe) en andere betrokken buiten je eigen beroepsdomein effectief samenwerken en benoemt hierin je eigen krachten en valkuilen.
Ingangseisen
Deze minor vereist een open houding en nieuwsgierigheid naar het thema.
Literatuur
We houden de actuele publicaties doorlopend in de gaten. Deze literatuurlijst is dan ook voorlopig en wordt voor aanvang van de minor vastgesteld: Je bestudeert (fragmenten uit):
- Eelderink, M. (2021). Handboek participatief actieonderzoek. Samen bouwen aan een betere wereld (tweede druk). Uitgeverij SWP.
- Jhagroe, S. (2024). Voorbij duurzaamheid. Op weg naar een ecorechtvaardige samenleving. Mazirel Pers.
- Jedeloo, S. (2020). Verbindend communiceren. Betrokken samen werken & leren. Hogeschool Rotterdam.
- Roorda, N. (2025). Basisboek duurzame ontwikkeling (vijfde editie). Noordhoff Uitgevers.
- Lancker, W. V., & Otto, A. (2022). Waarom gele hesjes niet met een bakfiets rijden over klimaatverandering, ongelijkheid en beleid. ASP Academic & Scientific Publishers.
Rooster
Het onderwijs van de minor kan geroosterd worden op maandag t/m vrijdag, waarbij de lessen-afhankelijk van de roostering- gemiddeld over 3 dagen verdeeld worden.
Toetsing
Binnen deze minor maak je toetsen in verschillende vormen. We letten ook op de spreiding zodat je niet alle toetsen tegelijk maakt. Grofweg maak je de volgende toetsen:
- Je checkt je basiskennis met een kleine kennistoets
- Het proces en de opbrengsten van je project presenteer je als groep met een filmpje + toelichting
- Je professionele ontwikkeling laat je zien door een boodschap rondom het thema (ingezonden brief, gastles) richting je beroepsgroep
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Volg onze online voorlichting
Onze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op:
- maandag 31 maart 2025 : 16.00-16.45 uur
- maandag 31 maart 2025 : 19.30-20.15 uur
- dinsdag 1 april 2025 : 16.00-16.45 uur
- woensdag 2 april 2025 : 16.00-16.45 uur
Klik op een van de linkjes om aan een voorlichting deel te nemen.