Kies op maat

Inloggen Menu

Coachen vanuit Begeleidingskundig perspectief (VT)

Begeleidingskunde is een relatief nieuw vakgebied, waarin je leert hoe je de ontwikkeling van mensen en organisaties kunt ondersteunen. Je focust op zowel onderzoek als ontwikkeling, met inzichten uit verschillende vakken zoals sociale wetenschappen, bedrijfskunde en geesteswetenschappen.

Het vak brengt een nieuwe twist aan de vele begeleidingsvormen en methoden die de afgelopen jaren zijn ontstaan, zoals supervisie, coaching, counseling, mediation en loopbaanbegeleiding. Deze brede variëteit aan professionele begeleidingsvormen is een antwoord op de steeds veranderende en complexere samenleving.

Wat begeleidingskunde bijzonder maakt, is de verbinding tussen de verschillende niveaus van begeleiding: operationeel, tactisch en strategisch. De minor is een ‘kennismaking’ en geeft je de kans om te ontdekken wat begeleidingskunde voor jou kan betekenen in je eigen professionele context.

De minor richt zich vooral op coaching als begeleidingsvorm. Tijdens de minor voer je drie (individuele) coachtrajecten uit, waarbij je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kunt brengen en je vaardigheden als coach verder ontwikkelt. Daarnaast doorloop je een parallel leerproces, waarin je jezelf beter leert kennen als coach. Dit wordt ondersteund door verschillende workshops, modules en intervisie.

Na de minor heb je een beter inzicht in begeleidingsprocessen en weet je hoe je deze kunt inzetten tijdens coachingstrajecten. Je hebt ontdekt welk begeleidingsprofiel het beste bij jou past, zodat je dit verder kunt ontwikkelen in je huidige of toekomstige functie. Bovendien vertrek je als een sterker en zelfbewuster persoon, met meer inzicht in je persoonlijke en professionele identiteit.

Deze minor is ideaal voor studenten die in de toekomst willen werken als interne coach voor professionals in organisaties of als leidinggevende in diverse sectoren, zowel in de profit- als non-profitwereld. Denk hierbij aan sectoren zoals kinderopvang, zorginstellingen, psychiatrische ziekenhuizen, maar ook bouwbedrijven, autogarages en ICT-organisaties. De minor biedt ook mogelijkheden voor een carrière als loopbaancoach, professionele begeleider bij re-integratiebureaus, of als zelfstandig ondernemer met een eigen begeleidingspraktijk. Daarnaast is de minor waardevol voor alle toekomstige leidinggevenden die hun werk willen benaderen vanuit een mensgerichte visie.

Leerdoelen

De minor Coachen vanuit begeleidingskundig perspectief heeft drie leerlijnen die jouw ontwikkeling als begeleidingskundige stimuleren.

  1. De ontwikkelingsgerichte leerlijn biedt verschillende tools om je persoonlijke en professionele groei te stimuleren en dit proces inzichtelijk en blijvend te maken.
  2. De methodische leerlijn biedt een breed scala aan werkvormen en methoden die je kunt gebruiken in de begeleidingskundige praktijk.
  3. De contextuele leerlijn gaat over de (maatschappelijke) achtergrond van coaching en begeleiding. Door verschillende theorieën te onderzoeken en met elkaar te verbinden, krijg je beter inzicht in de situatie van de coachee, de invloed van zijn omgeving en leer je dit dieper te begrijpen, zodat je er als coach betekenis aan kunt geven.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten van verschillende opleidingen. Het is juist waardevol en inspirerend om het vak van begeleidingskunde vanuit diverse professionele perspectieven te ontdekken en samen te leren.

De minor is relevant voor de studenten die in de toekomst volgende beroepen willen uitvoeren: interne coach van professionals in organisaties of leidinggevende in verschillende sectoren (zowel non-profit als profit). Denk hierbij aan de kinderopvang, zorginstellingen, psychiatrisch ziekenhuizen, maar ook bouwbedrijven, autogarages, ICT-organisaties, enz. Daarnaast kun je als loopbaancoach of professionele begeleider bij bureaus voor re-integratie aan de slag of als zelfstandig ondernemer met een eigen professionele begeleidingspraktijk. Daarnaast is de minor waardevol voor alle toekomstig leidinggevende professionals die hun werk met een mensgerichte insteek willen vormgeven.

Literatuur

Literatuurlijst wordt in juni verstrekt aan de deelnemers .

Rooster

Voor de voltijd zijn de lesdagen (onder voorbehoud) op woensdag en donderdag.

Voor de deeltijd is de lesdag op maandag. 

Toetsing

Integrale eindtoets van een verslag, presentatie en eindgesprek.

Aanvullende informatie

Aanmeldproces

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)  Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2)  Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

 

Volg onze online voorlichting

Onze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op: