Kies op maat

Inloggen Menu

App je Happy (Minor+)

Technologie wordt steeds vaker ingezet bij ondersteuningstrajecten voor jeugdigen of mensen in kwetsbare omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan apps en games voor jongeren die te maken hebben met mentale problemen, een robot die het zelfvertrouwen van ouders versterkt of psycho-educatie animaties voor getraumatiseerde kinderen. Het is 'booming business' waarbij gezocht wordt naar nieuwe toepassingen aanvullend op het face-to-hulptrajecten. Technologie is voor jongeren een laagdrempelige manier van interactie en daarom heel geschikt om op een speelse manier vaardigheden te oefenen die belangrijk zijn voor maatschappelijke participatie. Ook in de zorg wordt steeds meer met digitale innovaties gewerkt om het zorgproces te ondersteunen of om mensen te helpen in hun autonomie of gevoel van verbondenheid, denk bijvoorbeeld aan mantelzorgapps of belevingsgerichte technologie zoals knuffeldieren met elektronica die huisdieren nadoen.

In deze minor ontwerp je technologieën die kansrijk opgroeien, ontwikkeling en welbevinden bevorderen. Je werkt aan real-life cases met als doel jeugdigen en  mensen in kwetsbare omstandigheden te ondersteunen en te versterken in diverse contexten. Co-creatie en creativiteit is key! Naast je eigen interdisciplinaire team werk je samen met de doelgroep en betrokkenen uit onderwijs, hulpverlening, wetenschap en technology design. Je baseert je werk op literatuur, maar ook op echte experimenten. Kortom; bij ons maak je écht maatschappelijke impact met technologie! Ervaring met het maken van een digitale oplossing is geen vereiste. Het draait om een inclusieve benadering van innoveren waarbij het samen leren en experimenteren vanuit een ontwerpende mindset centraal staan.

Voorbeelden van digitale interventies in zorg en welzijn:

Happy Friends Positive Minds!
App en lessenseriereeks voor meisjes in de vroege adolescentie. Dit programma ondersteunt de sociaal emotionele ontwikkeling van meiden en is onderdeel van een depressiepreventie programma. Project van het Lectoraat Meisjes en mentaal welbevinden van Kenniscentrum Zorginnovatie en Talentontwikkeling Hogeschool Rotterdam[Cd1] [MS2] .

Happy Friends, Positive Minds!

Voorbeeld: MindLight
Neurofeedback game voor kinderen met angstklachten. Kinderen worden blootgesteld aan beangstigende situaties. Zij leren door middel van trial en error, en oefeningen van vaardigheden om hun angst te overwinnen.

https://www.gainplaystudio.nl/mindlight/

Voorbeeld: Emotionele avatars ter ondersteuning van psychologen in opleiding

Virtuele patiënten bieden nieuwe mogelijkheden om aankomend psychologen in een veilige omgeving te laten oefenen met de ontwikkeling van belangrijke therapeutische vaardigheden. Bijvoorbeeld de virtuele patiënt Sam, die helpt om stemmingsstoornissen bij cliënten te leren kennen. Patiënten kunnen profiteren van meer gepersonaliseerde behandelingen. Maar de inzet van Ai biedt niet alleen kansen; er zijn ook zorgen over ethische vragen. Om die reden is niet alleen onderzoek nodig naar technische maar ook ethische aspecten van de ontwikkeling van AI tools in de zorg.

Kenniscentrum Creating 010 Hogeschool Rotterdam

Emotionele avatars ter ondersteuning van psychologen in opleiding - Hogeschool Rotterdam

 

Leerdoelen

In deze minor+ staat participatief ontwerpen centraal: de toekomstige gebruikers van het product worden als 'experts van hun ervaringswereld' in alle fasen betrokken bij de ontwikkeling. Vanuit de principes van Design Thinking ontwerp je onderzoekend: je ontwikkelt en test verschillende delen van de oplossing. Dit kan een game, app of fysieke oplossing zijn. Belangrijk is dat het aansluit bij de doelgroep en de (sociale of gedrags)doelen die je voor ogen hebt. Dat betekent regelmatig testen of het werkt en vooral, of het het gewenste effect heeft voor de gebruiker. Naast creativiteit en een sterke mensgerichte benadering is professionele expertise, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten, nodig.

Je leert samenwerken met professionals uit meerdere disciplines en  draagt bij aan de ontwikkeling van interventies voor zorg, welzijn en onderwijs, op basis van verschillende kennisbronnen. We doen dit binnen de zogenaamde fieldlabs: een praktijkcontext waarin partners uit het technologische, zorg, welzijn en onderwijsdomein samenwerken aan het ontwikkelen en testen van oplossingen.

Uitdagend onderwijs voor alle typen studenten. Als student uit het sociale en zorgdomein krijg je de kans om te experimenteren met technologie in je praktijk. Je leert daarnaast ontwerpend onderzoek te doen. Als de student uit de technische en creatieve hoek krijg je meer kennis over specifieke doelgroepen en psychologische achtergronden van gedrag en ontwikkeling. Je ontwikkelt vaardigheden om met kinderen, jongeren en praktijkprofessionals uit het sociale domein samen te werken en de manier waarop je als ontwerper, media- of informatiespecialist op verschillende stakeholders kunt afstemmen.

Daarnaast ontwikkel je overstijgende competenties op het gebied van innovatie en transdisciplinaire samenwerking, zodat elke beroepsgroep vanuit eigen expertise bijdraagt aan de ontwikkeling van een digitaal product met maatschappelijke impact.

Kennis en inzicht: wat je inhoudelijk m.b.t. het sociale of gedragsveranderingsvraagstuk leert is afhankelijk van de real life case waar je mee aan de slag gaat. In het algemeen doe je kennis op over:
• De nieuwste (internationale) ontwikkelingen op het gebied van kennis in e-health.
• (ontwikkelings)Psychopathologie : welke modellen van psychopathologie bestaan, en welke paden leiden tot psychopathologie;
• Wat effectieve componenten zijn van (preventieve) sociale/gedragsinterventies;
• Het ontwerpproces: het framework van Design Thinking en de manier waarop je co-design of co-creatieve processen faciliteert met specifieke doelgroepen.

Toepassen van kennis en inzicht: je leert:
• Praktijkonderzoek te doen naar de behoeften, contexten en motivaties van kwetsbare ;
• Te werken volgens een wetenschappelijk model gericht op gedragsverandering;
• Wetenschappelijke literatuur, bestaande data en praktijkbevindingen te vertalen naar werkzame elementen binnen een toepassing met maatschappelijke relevantie;
• Creatieve en effectieve oplossingen te ontwikkelen door samen te werken met diverse disciplines
• het op methodische wijze benaderen van een sociaal vraagstuk.

Oordeelsvorming: je leert:
• de verschillende factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van effectieve interventies te doorzien, expliciteren en analyseren;
• op basis van een analyse bij te dragen aan de (door)ontwikkeling van elementen van een digitale interventie, met aantoonbaar gebruik van de bouwstenen van Design Thinking.

Communicatie: je leert leren:
• op basis van verworven kennis en inzicht, deze te delen met belanghebbenden;
• nieuwe netwerken op te bouwen;
• interdisciplinair samen werken en co-creëren;
• eigen handelen te onderbouwen.

Reflecteren en evalueren: studenten leren
• Een lerende en reflectieve houding te ontwikkelen;
• Eigen leer- en ontwikkeldoelstellingen te formuleren;
• Eigen leeropbrengsten te monitoren;
• Een uitdagende leeromgeving op te zoeken.

Werken aan de competenties voor een innoverende professional: je leert:
• Vraaggericht en omgevingsbewust handelen, met oog voor contextuele factoren;
• Vernieuwingsgericht handelen: je zet kennis en inzichten om in nieuwe oplossingen voor de problematiek;
• Out of the box denken;
• Nieuwe kennis te ontwikkelen en te ontsluiten;
• Jezelf en anderen een spiegel voor te houden.

Ingangseisen

Deze minor is voor meerdere typen studenten relevant:
- studenten die affiniteit hebben bovengenoemde vraagstukken en/of in hun toekomstige beroep (denk aan toekomstig leraren, hulp- of zorgverleners)
- studenten met een communicatieve, creatieve en/of technologische achtergrond essentieel, zoals (game)ontwerpers, of beroepen die zich op het snijvlak van technologie en zorg bevinden.

Heb je vragen over deze minor of twijfel je of jouw opleidingsachtergrond hierbij past? Neem dan contact op met Carmen de Ruiter (c.m.g.de.ruiter@hr.nl) van Social Work of Joke Mulder (j.w.mulder@hr.nl) van CMI.

Literatuur

Literatuur wordt t.z.t. bekendgemaakt

Rooster

Het onderwijs van minor+  is dinsdag en vrijdag fysiek op locatie geprogrammeerd. Op de overige dagen vindt samenwerking en co-creatie met je eigen team en met betrokkenen flexibel (zowel online als fysiek) plaats. Bij de start van de minor is er een kick-off week met vier introductiedagen (alle dagen behalve woensdag). In mei wordt bekend welke dagen dit precies zijn.

Toetsing

We toetsen en beoordelen je werk op basis van drie invalshoeken:
1. Productbeoordeling
2. Procesbeoordeling
3. Individuele ontwikkeling: je laat zien te kunnen reflecteren op eigen handelen in relatie tot de inhoud, in relatie tot het werk- en groepsproces en in relatie tot je eigen groei en ambities.

Assessment:
Studenten ontwikkelen in de interdisciplinaire projectgroep een product(prototype) en toont in een criteriumgericht assessment aan dat je kunt reflecteren op je eigen innovatieve handelen en ontwikkeling.

Aanvullende informatie

Aanmeldproces

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)  Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2)  Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Volg onze online voorlichting

Onze online voorlichting is via Teams, en wordt gegeven op:

Dinsdag 1 april van 16:45 tot 17.30 uur

Woensdag 2 april van 19.45 tot 20.30 uur

Klik op een van de linkjes om aan een voorlichting deel te nemen.