Kies op maat

Inloggen Menu

Digitale didactiek en nieuwe media

In de minor digitale didactiek en nieuwe media richten we ons op het digitale front van het onderwijs. Leren en opleiden met behulp van ICT en OLT (onderwijsleertechnologie), hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat nieuwe toepassingen zoals digitale tools, eXtended Reality (VR, AR en MR) of leerstrategieën als gamification of formatief handelen met OLT echt meerwaarde hebben voor jouw onderwijs? En hoe kun jij zelf aantrekkelijk, inspirerend en efficiënt blendend leermateriaal maken? Ook kijken we naar hoe onze samenleving door technologisering en welke gevolgen heeft dat voor ons leven, voor leren en onderwijs? Hierbij valt te denken aan actuele thema’s als de impact van kunstmatige intelligentie (KI/AI) en de discussie omtrent, bijvoorbeeld, privacy. Samen gaan we op ontdekkingstocht en leiden we je op tot change agent binnen jouw organisatie op het gebied van leren en opleiden met ICT.

De minorstudenten van collegejaar 2023-2024 beoordeelden de minor met een 8,1!


Omschrijving
De maatschappij en het onderwijs zijn volop in ontwikkeling. In alle sectoren van de maatschappij worden nieuwe media benut om kennis te delen en om te communiceren met elkaar. In de minor digitale didactiek en nieuwe media onderzoek je op welke manieren nieuwe media effectief gebruikt kunnen worden om het leren te bevorderen. Dit varieert van het maken van professionele instructiefilmpjes tot het effectief kunnen inzetten van een grote diversiteit aan tools die het leren ondersteunen en van toepassen van gamification-principes in het onderwijs tot het exploreren van de mogelijkheden van eXtended Reality. 

In de minor krijg je tevens een overzicht van de actuele kennis en onderzoeksresultaten op het gebied van blended leren onderwijs(leer)technologie. Om deze doelstelling goed vorm te geven werken we nauw samen met het lectoraat blended leren en docentprofessionalisering. Ook word je gevraagd de vergaarde kennis en kunde in praktijk brengen door aan de slag te gaan meteen onderwijstechnologisch vraagstuk dat binnen jouw eigen beroepsomgeving speelt. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als een blended lessenserie voor jouw team, ondersteuning bij de implementatie van een nieuwe digitale leeromgeving of professionalisering op het gebied van de digitale didactiek van jouw collega’s. Daarmee geef je vorm aan zowel je eigen professionalisering als aan jouw rol als change agent binnen de organisatie waarin je werkzaam bent.

Inhoud en Programma
De minor is opgezet in de vorm van een blended learning traject waarin de actuele ontwikkelingen op het gebied van digitale didactiek worden geïntegreerd. Blended leren betreft een mix van reguliere vormen van leren en het gebruik van multimediale technologieën en het internet om de kwaliteit van leren te verbeteren. In de kennisgestuurde fase van de minor wordt de lesstof aangeboden in digitale opvraagbare modules, die je als student zelfstandig doorneemt. In de bijeenkomsten gaan we verdieping zoeken in de leerstof en krijg je feedback op leeropdrachten die gekoppeld zijn aan elke module. In het praktijkgestuurde deel van de minor ga je aan de slag met een vraagstuk uit jouw lespraktijk.

Leerdoelen

De exacte uitwerking van de leerdoelen is te vinden in de minorhandleiding. Deze wordt bij aanvang van de minor aan de deelnemende studenten verstrekt. Om een indicatie te geven de competenties waaraan gewerkt wordt tijdens de minor nemen we kerntaken zoals gesteld in de kennisbasis ICT als uitgangspunt en geven we bij elke kerntaak een voorbeeld van een concreet leerdoel.

Kerntaken

Attitude De docent is zich bewust van de invloed van ICT-innovaties in het onderwijs. Dit vraagt een open en flexibele houding, gekenmerkt door initiatief en leiderschap, probleemoplossend vermogen en zelfreflectie.

Categorie: De lerende en innoverende professional

Voorbeeld leerdoel: De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs. De reflecterende en onderzoekende professional Voorbeeld leerdoel: De docent toont aan dat hij kan inspelen op onderwijskundige veranderingen en behoeften met betrekking tot het gebruik van ICT. Digitale basisvaardigheden De docent beschikt over de digitale basisvaardigheden om ICT in het onderwijs effectief te kunnen inzetten in lessituaties én in de onderwijsorganisatie. Categorie: Software Voorbeeld leerdoel: De docent toont aan dat hij educatieve software, serious games en mobiele apps kan inzetten. Digitale media- en informaiegeletterdheid De docent is mediawijs en informatievaardig en beschikt over vaardigheden op het terrein van digitaal kennismanagement. Categorie: Mediawijsheid Voorbeeld leerdoel: De docent toont aan inzicht te hebben in de manier waarop de digitale wereld invloed heeft op de opvoeding van jongeren. Didactisch handelen De docent maakt in onderwijssituaties die daarvoor geschikt zijn weloverwogen en doelmatig gebruik van ICT. Categorie:
ICT organiseren in de (digitale) leeromgeving

 

Voorbeeld leerdoel: De docent toont aan een relevante, rijke en effectieve leeromgeving te kunnen inrichten met ICT.

Ingangseisen

  • Je hebt affiniteit met digitale didactiek en nieuwe media. Daarmee wordt bedoeld dat je het belang van goede digitale didactiek onderschrijft en het ontwerpen en arrangeren van digitaal leermateriaal iets is wat je leuk vindt om te doen. Tevens ben je geïnteresseerd in de vaardigheden nodig zijn om actief en bewust te kunnen deelnemen aan de mediasamenleving.
  • Je beschikt over voldoende digitale (didactische) basisvaardigheden. Te denken valt aan zaken als het bedienen en inzetten van bekende presentatiesoftware (bijv. PowerPoint, LessonUp), het gebruik van tekstverwerkers (bijv. Word, Google Docs), inzetten van laagdrempelige digitale toepassingen voor onderwijs (bijv. Kahoot, Padlet ) enzovoort.
  • Studenten van alle opleidingen en instituten zijn welkom maar dienen zich bewust te zijn dat de minor zich primair richt op het lesgeven met behulp van onderwijsleertechnologie. Een context waarin men opgeleid wordt tot interactie met lerenden (e.g. leerlingen, studenten, trainees etc.) is daarom noodzakelijk. 
  • Je beheerst Nederlands op C1-niveau. Dit niveau geeft aan dat je in staat bent complexe teksten te begrijpen evenals specialistische artikelen, ook als die over een ander vakgebied gaan.

Literatuur

Voor het kennisgestuurde gedeelte zijn leerinhouden gearrangeerd en klaargezet in Brighstspace. Deze leerinhouden behoren tot de verplicht te bestuderen leerstof.

Verplichte literatuur
Koops, C. (2017). Gamedidactiek. Het hoe en waarom van spellen in de klas. Didactica. ISBN 9789090301068

Geadviseerde literatuur
Slobbe, van P. & Van Ast, M. (2019). Kleppen Dicht! Effectief leren met ICT. Pica. ISBN 9789491806629.
Slobbe, van P. (2019). Kleppen Open! Actief leren met ICT. Pica. ISBN 9789492525451

Rooster

De contactmomenten (fysiek dan wel online) vinden plaats op de maandagmiddag en –avond (12.00u – 17.00u en 19.15u - 22.00u) 

Toetsing

De toetsing verschilt per onderdeel. Elke module van het kennisdeel wordt afgerond met een opdracht. Sommige opdrachten betreffen individuele opdracht en sommige teamopdracht. Ook is het bij enkele opdracht (zoals gamification en onderwijsinnovatie) mogelijk opdrachten te combineren. De praktijkopdracht wordt afgesloten met een handleiding voor collega’s en lerenden waarmee jouw ontwerp nu en in de toekomst in de praktijk ingezet kan worden.

Aanvullende informatie

Locatie:  Kralingse Zoom

Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding. Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-5-2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 2. 
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

link naar de aanmeld pagina.

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
- Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

ONLINE VOORLICHTINGEN

We organiseren een aantal voorlichtingsmomenten. Dit zijn interactieve online bijeenkomsten via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.

Maandag 31 maart 16.00 - 16.45 uur
Maandag 31 maart 19.00 - 19.45 uur
Maandag 31 maart 19.45 - 20.30 uur


Dinsdag 1 april 16.00 - 16.45 uur
Dinsdag 1 april 19.00 - 19.45 uur
Dinsdag 1 april 19.45 - 20.30 uur