Kies op maat

Inloggen Menu

Oriƫntatie leraar Nederlands

Minor Oriëntatie leraar Nederlands
Interesse in het schoolvak Nederlands? De minor ‘Oriëntatie leraar Nederlands’ geeft een inkijkje in de verschillende aspecten van het vak en laat jou ontdekken of het leraarschap Nederlands bij jou past.

Inhoud
Deze minor is bedoeld voor studenten die zich willen verdiepen in het schoolvak Nederlands en willen lesgeven in vo (voorgezet onderwijs) of mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Zij overwegen om op termijn een bevoegdheid tweedegraadsleraar Nederlands te behalen. De minor geeft een oriëntatie op de verschillende aspecten van het schoolvak, te weten: fictie, taalbeschouwing, taalvaardigheid en vakdidactiek.

Studenten die reeds in het bezit zijn van een andere onderwijsbevoegdheid, kunnen na het afronden van de minor in 1,5 jaar de tweedegraads bevoegdheid Nederlands behalen aan de Hogeschool Rotterdam.

In 5 cursussen komen de volgende onderwerpen aan bod.

Taalbeschouwing - Oriëntatie 1:  Natuurlijke talen, woordbetekenis, taalgebruik en pragmatiek, Nederlands als eerste taal, Nederlands al tweede of vreemde taal
Taalbeschouwing - Oriëntatie 2: Grammatica van de enkelvoudige zin, spellingsbeginselen van de Nederlandse taal.
Fictie - Oriëntatie: Proza- en poëzieanalyse, jeugd- adolescenten- en volwassenenliteratuur, genres, leesniveaus, literaire prijzen, literaire competentie.
Vakdidactiek - Verdieping 1: Het schoolvak Nederlands, communicatieve vaardigheden, toetsing.
Taalvaardigheid – Verdieping: Eigen taalvaardigheid, argumentatieleer, feedbackgeletterdheid.

Leerdoelen

  • Taalbeschouwing - Oriëntatie 1 : Je beschrijft globaal de inhoud van taalwetenschap, legt verbanden tussen de kernbegrippen en voorziet ze van voorbeelden.
  • Taalbeschouwing - Oriëntatie 2: Je beheerst het redekundig en taalkundig ontleden van enkelvoudige zinnen volgens de traditionele schoolgrammatica. Je beheerst de principes voor spelling volgens de leidraad behorende bij de Woordenlijst Nederlandse Taal.
  • Fictie - Oriëntatie: Je leest en analyseert een repertoire aan fictionele teksten en stelt aan de hand van jouw analyse, recensies, juryrapporten en naslagwerken gefundeerd vragen en doet gefundeerd uitspraken over niveau, betekenis en kwaliteit van deze fictionele teksten, waarmee je jouw literaire competentie ontwikkelt.
  • Vakdidactiek - Verdieping 1: Je onderbouwt op basis van theorie je vakdidactische aanpak voor voortgezet onderwijs of mbo met betrekking tot de communicatieve vaardigheden lezen, spreken, luisteren, kijken, gesprekken voeren en schrijven.
  • Taalvaardigheid – Verdieping: Je beheerst de verschillende vaardigheden op niveau 4F (Referentiekader Taal). Je hebt kennis van argumentatietheorie en kan deze in een variatie aan situaties toepassen . Je hebt kennis over het proces van leren lezen, schrijven, luisteren, kijken en spreken en legt relaties tussen deze kennis, de eigen taalvaardigheid en de beroepspraktijk. Je hebt kennis over de wijze van effectieve feedback geven en past deze toe op schrijf- of spreekopdrachten van referentieniveau 4F.

Ingangseisen

Studenten aan lerarenopleidingen (inclusief pabo-studenten) zijn toelaatbaar voor deze minor. Met studenten van onderwijsgerelateerde opleidingen, zoals pedagogiek en onderwijskunde zal in een intakegesprek worden vastgesteld of zij toelaatbaar zijn. Studenten aan de lerarenopleiding Nederlands zijn niet toelaatbaar vanwege de overlap met het curriculum van de lerarenopleiding Nederlands. Voor het volgen van het onderwijs is het van belang dat de student de opdrachten kan toepassen in de eigen onderwijspraktijk en dus in staat is om een aantal lessen Nederlands te verzorgen.

Literatuur

  • Taalbeschouwing - Oriëntatie 1 : Don, J., Meyer, C., & Rispens, J. (red.). (2023). Taal en taalwetenschap. Derde editie. Wiley-Blackwell: Oxford.
  • Taalbeschouwing - Oriëntatie 2: Klein, M. & Toorn, van den, M.C. (2011). Praktische cursus zinsontleding. Noordhoff Uitgevers bv
  • Fictie - Oriëntatie:Joosten, C., Peppelenbos, C., & Temme, B. (2020). Basisboek Literatuur (7e druk). Groningen: Kleine Uil Educatief.
    Kamp, I., De Jong-Slagman, J. & Van Duijvenboden, P. (red.) (2019). Jeugdliteratuur & Didactiek. Handboek voor vo en mbo. Coutinho.

    De leeslijst met primaire werken is op te vragen bij de opleiding.
  • Vakdidactiek - Verdieping 1:Bolle, T., & Van Meelis, I. (2017). Taalbewust beroepsonderwijs: Vijf vuistregels voor effectieve didactiek (2de druk). Coutinho.
    Bonset, H., De Boer, M., & Ekens, T. (2021). Nederlands in de onderbouw (7de druk). Coutinho.
    Dera, J., Gubbels, J., Van der Loo, J., & Van Rijt, J. (2023). Handboek vakdidactiek Nederlands: Vaardig met vakinhoud. Coutinho.
  • Taalvaardigheid - VerdiepingBraas, C., E. van der Geest & A. de Schepper (2014). Taaltopics Argumenteren. Denk kritisch, adviseer overtuigend. Houten: Noordhoff Groningen.
    Meijerink, H.P, J.F. Letschert, G.C.W. Rijlaarsdam, H.H. van de Bergh & A. van Streun (2009). Referentiekader taal en rekenen. Referentieniveaus. Enschede: SLO.
    Renkema, J. (2020) Schrijfwijzer. Amsterdam: Boom. (Eerdere edities zijn ook bruikb

Rooster

Lesdagen
De minor wordt op woensdagen tussen 8.30 uur en 17.50 uur verzorgd, in twee opeenvolgende onderwijsperiodes; je kunt zowel in OP1 als in OP3 starten.

Toetsing

Toetsing
Iedere cursus wordt afgerond met een summatieve toets, die bestaat uit een schriftelijke toets of een schriftelijke of mondelinge verwerkingsopdracht.

Aandachtspunt
Voor formatieve en summatieve toetsing wordt in de meeste cursussen vereist dat de opdracht in de eigen onderwijspraktijk kan worden uitgevoerd.  Ben je al verbonden aan een school, bijvoorbeeld omdat je (bijna) bevoegd bent voor een ander vak, dan is dit eenvoudig te organiseren; voor studenten die niet werkzaam zijn in het onderwijs zal in samenspraak met het stagebureau een passende plek in Samen Opleiden gezocht  worden.

Aanvullende informatie

Locatie:  Kralingse Zoom

Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding. Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-5-2025 voor 09.00u aan voor de minor in stap 2. 
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

link naar de aanmeld pagina.

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
- Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting