Kies op maat

Inloggen Menu

Duurzaamheid en Big History

De media staan er vol mee: klimaatverandering, milieuvervuiling, uitsterven van soorten, kinderarbeid, armoede …. Hoe lang kan de mensheid nog door op de huidige voet, met het verspillende gebruik van energie, water en grondstoffen? Steeds duidelijker tekenen belangenconflicten tussen milieu, economie en sociale rechtvaardigheid zich af. Dit heeft grote gevolgen op ecologisch, economisch, politiek, sociaal en technisch gebied. De 21e eeuw zal volgens velen een eeuw van transitie worden, een eeuw waarin allerlei veranderingen zullen (moeten) gaan plaatsvinden. Hoe gaan we daarmee om? Als docent binnen de sociale vakken zal je er in je lespraktijk mee te maken krijgen en zal je je leerlingen moeten voorbereiden op de komende veranderingen. Volgens Professor Jan Rotmans (transitiekunde, Erasmusuniversiteit) hebben we geluk dat we juist in zo’n spannende tijd leven, met zoveel uitdagingen! Maar daar moeten we ons dan wel op voorbereiden. 

 

Ingangseisen

De minor Duurzaamheid & Big History is in eerste instantie bedoeld voor studenten aardrijkskunde, economie, geschiedenis, maatschappijleer, natuurkunde en biologie van een lerarenopleiding VO/BVE. Er mogen ook studenten van een andere educatieve HBO opleiding zich aanmelden. Bij voldoende plaats worden ze toegelaten. Iedere student moet alle stage onderdelen (jaar 1 t/m 3) uit de educatieve bachelor opleiding hebben afgerond. Tevens moet de student vanuit IVL minimaal 70 studiepunten uit jaar 2 en 3 behaald hebben, waarbij studiepunten voor stages niet worden meegerekend.

Voor studenten van een andere educatieve opleiding geldt dat hun studievoortgang aantoonbaar op 75% van het totale studieprogramma moet liggen. Studenten van de lerarenopleiding lopen gedurende de hele minorperiode 2 dagen stage. Studenten van andere opleidingen doen een onderzoek. Wanneer de kwaliteit gewaarborgd is kan het praktijkonderzoek van de minor ook in het buitenland plaats vinden. Beoordeling vindt enkel plaats door docenten die ook binnen de minor actief zijn.

Literatuur

Verplicht:

Big History, between nothing and everything, David Christian, Cynthia Stokes Brown, Craig Benjamin. Mc. Graw Hill Education. (2014) of een ander wetenschappelijk boek naar keuze met als titel BIG HISTORY. Dit boek wordt als naslagwerk gebruikt. (verplicht)

Big History, een vakoverstijgende oriĆ«ntatie op de wetenschappen. Constance van Hall. Uitgeverij Boom. (2015) (verplicht)

De Bosatlas van de Duurzaamheid (2019) (verplicht)

Voor onderdeel Duurzaamheid nog een nader te bepalen boek.

Rooster

De lessen vinden plaats op maandag en dinsdag.

Toetsing

De minor is onderdeel van een kennis- en praktijkgestuurde leerlijn. Er zullen twee schriftelijke toetsen zijn.

  • Het onderdeel Big History wordt getoetst door het aangelegde dossier van de individuele student te beoordelen aan de hand van Rubrics In dit dossier bevinden zich uitwerkingen van de colleges en opdrachten tijdens de werkcolleges. De summatieve toetsing zal bestaan uit het schrijven van een essay, waarbij gebruik mag worden gemaakt van het dossier. Praktijkonderzoek: formatieve toetsing.
  • Het onderdeel Duurzaamheid wordt getoetst door middel van een dossier en presentaties. Tijdens de hoor- en werkcolleges leggen de studenten een dossier aan, met hierin de uitwerkingen van zowel de hoorcolleges als de opdrachten van de werkcolleges..

Zowel het proces als het eindresultaat zullen door middel van Rubrics worden beoordeeld. Ook de presentaties zullen worden beoordeeld. Beoordeling vindt plaats aan de hand van de Rubrics die IVL breed zijn vastgesteld voor de Minoren (zie Minor handleiding IVL).

Aanvullende informatie

Locatie:  Kralingse Zoom

Aanmeldproces
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding. Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-5-2025 voor 09.00u aan voor de minor in stap 2. 
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

link naar de aanmeld pagina.

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
- Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

-----------------------------------

We bezoeken regelmatig een tentoonstelling of gaan op excursie. Het kan voorkomen dat hier incidenteel een vergoeding voor wordt gevraagd.

Online voorlichtingen

We organiseren een aantal interactieve voorlichtingsbijeenkomsten online via Teams. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.