Kies op maat

Inloggen Menu

Jong + Oud = Goud: samenwerken aan waardevol ouder worden

Met studenten van verschillende disciplines werken aan mooie passende oplossingen rond waardevol en fijn ouder worden in de toekomst? Kies deze minor!

Waardevol en fijn ouder worden
Waardevol  en fijn ouder worden gaat verder dan lichamelijke gezondheid; het draait om betekenisvol leven, verbinding en de ruimte krijgen om een bijdrage te blijven leveren vanuit verschillende invalshoeken.

Een gezamenlijke toekomst
Waardevol en fijn ouder worden is niet alleen een persoonlijke ervaring, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Het vraagt van ons allemaal—jong en oud—om een samenleving te creëren waarin ouderdom wordt gezien als een tijd van betekenis en groei. Dat begint bij kleine dingen, zoals samen tijd doorbrengen en verhalen delen. Domein-overstijgend samenwerken aan dit doel, bijvoorbeeld binnen de minor Jong + Oud = Goud, is een stap richting een toekomst waarin iedereen, ongeacht leeftijd, zich waardevol voelt. Het is een optimale manier van het samenbrengen van meerdere generaties om samen tot oplossingen te komen die echt van waarde zijn!

Deze minor is daarom zeker interessant voor studenten van alle opleidingen (uit het hele land). Binnen de minor werk je namelijk met studenten van verschillende disciplines samen aan een praktijkvraagstuk rond waardevol en fijn ouder worden in een grootstedelijke context, zoals de wijk Feijenoord. Je gaat met je projectgroep en in samenwerking met de betrokken stakeholders, waaronder de ouder wordende mens zelf, aan de slag om tot een mooie en passende oplossing voor een praktijkvraagstuk te komen. Binnen een realistische context word je uitgedaagd om zo creatief, innovatief en ondernemend mogelijk te werken, waarbij de behoefte van de eindgebruiker – de ouder wordende mens – centraal staat. Het klinkt misschien logisch om die behoefte centraal te stellen, maar dat is het in de praktijk vaak niet. Met behulp van de methode van Design Thinking word je aangemoedigd om bestaande patronen en aannames naast je neer te leggen en om écht vanuit de behoefte van de ouder wordende mens tot een passende oplossing te komen, waarin jouw perspectief vanuit jouw vakgebied met betrekking tot waardevol ouder worden goed tot zijn recht komt. “Think outside the box together!” is de boodschap. 

Inhoud en programma

De minor stelt op basis van actuele praktijkvraagstukken in de wijk Feijenoord m.b.t. waardevol en fijn ouder worden een aantal projectopdrachten beschikbaar waarmee je met andere studenten aan de slag gaat. De methode van Design Thinking vormt de basis om te komt tot een voor de stakeholder passend product of oplossing voor (een deel van) het praktijkvraagstuk. Hierbij ga je met andere studenten uit andere disciplines aan de slag, wat betekent dat je samen én met betrokken stakeholders – waaronder de doelgroep – tot nieuwe inzichten en oplossingen komt. Het proces en de uitkomsten worden aan het einde van de minor gepresenteerd aan de betrokkenen (denk aan docenten, opdrachtgevers, stakeholders etc.) in een mooi slotevenement.

Werkvormen, denk aan:

  • Masterclasses ter ondersteuning van een gezamenlijke kennisbasis en om je te inspireren over bepaalde onderwerpen, zoals domein overstijgend  (cross over) samenwerken, healthy aging, ethische dilemma’s rond waardevol ouder worden, zingeving en Design Thinking. De masterclasses worden aangeboden door experts uit verschillende vakgebieden. In deze bijeenkomsten staan vooral de theoretische concepten centraal.
  • Werkplaatsen en workshops, ofwel fysieke begeleide bijeenkomsten met de hele groep, waarin je samen met studenten uit andere domeinen in de projectgroepen zelfstandig aan het werk gaan met het vormgeven van het project. Ook wordt er aandacht besteed aan het leren en toepassen van specifieke vaardigheden, zoals transprofessioneel redeneren en het doen van literatuuronderzoek of praktijkonderzoek. Je mag ook ook zelf onderwerpen/skills aandragen waar je meer over wil leren. Verder maak je zeker ook gebruik van je eigen kennis, vaardigheden en talenten om in te kunnen zetten om samen de praktijkvraagstukken op te lossen.  
  • Projectgroepbijeenkomsten op locatie op Zuid, waarin aandacht is voor de voortgang van het project.
  • Groepsbijeenkomsten ontwikkelingsgericht leren. Tijdens deze bijeenkomsten wordt je met de groep ondersteund in het monitoren en reflecteren op zowel de individuele als groepsontwikkeling gedurende de minor door een toegewezen coach.

Begeleiding en verwachtingen, denk aan:

  • Masterclasses worden gegeven door een expert uit het vakgebied en wordt door jullie voorbereid door het lezen van literatuur of het maken van opdrachten. Jij bereidt dit met je groep voor door vragen op te stellen en aan te dragen. In de masterclass wordt tijd en aandacht besteed aan het bespreken van deze vragen.
  • Tijdens de werkplaatsen werk je met de groep aan het project. Er zijn docenten aanwezig die jullie hierin kunnen ondersteunen en van feedback kunnen voorzien. Deze docenten begeleiden jullie bij zowel de inhoud, als bij het proces. Je wordt met je groep gestimuleerd tot het onderling uitwisselen van feedback ter bevordering van het leren. In de werkplaatsen staat de competentieontwikkeling van jou en je groep op gebied van domein overstijgend (cross over) samenwerken, innovatief ontwerpen en onderzoekend vermogen centraal.
  • Je werkt in een projectgroep van studenten van verschillende opleidingen samen aan een project. De projectgroep wordt begeleid door een coach. De rol van deze coach is om studenten te helpen in het reflecteren op feedback en te ondersteunen in de individuele en cross over ontwikkeling van de groep.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van praktijkopdrachten die zijn opgepakt en uitgevoerd in de wijk Feijenoord. De betrokken stakeholders waren hier allemaal heel blij mee! NB de minor had een andere naam, maar de aanpak is niet gewijzigd!

Project “Bewegen op Zuid”
Wij van Bewegen op Zuid hebben als doel de weerbaarheid en vitaliteit van 50-plussers in Feijenoord te vergroten. Dit doen we aan de hand van het zichtbaar en toegankelijk maken van sport- en beweegactiviteiten in dit gebied. Dit gaat hand in hand met de communicatie tussen hulpverleners, instanties zoals gemeentes en welzijnspartijen, en natuurlijk waar het om gaat: de ouder wordende mens. 

Project “Sociale eenzaamheid in Feijenoord, Socialsouth”
Afgelopen maanden zijn we bezig geweest bij een ouderen-club op Zuid. Voornamelijk komen deze ouderen van - of hebben ze affiniteit met de Antillen (Curaçao). Samen met de betrokken ouderen zal er een activiteitenprogramma opgesteld worden, zodat het duidelijk is wat er per week op de woensdag gebeurd. 

Mobiliteit: Afrikaanderplein 
Safe Steps is bezig met een project gericht op de mobiliteit en toegankelijkheid van de Afrikaanderwijk. Er is geconstateerd dat de verkeersveiligheid rondom de Afrikaandermarkt niet optimaal is. Het doel is om samen met betrokken partners een passende oplossing te creëren.

Quotes van de studenten

“Om transprofessioneel samen te kunnen werken is het wel belangrijk dat je elkaar goed kent binnen het team. Dus wat elkaars sterke en minder sterke kanten zijn, maar ook wat elkaars vakgebieden inhouden.  

Doordat wij elkaar steeds beter zijn gaan leren kennen, konden wij gemakkelijker de juiste personen inschakelen om iets te doen”.

“Doordat iedere teamgenoot een andere achtergrond heeft, bevatten we kennis over diverse onderwerpen. Dat vind ik erg interessant”. 

“We communiceren niet alleen binnen onze projectgroep, maar communiceren ook professioneel met andere partijen. Denk aan stakeholders, andere groepjes en de docenten. Stakeholders houden we op de hoogte via de mail/ whatsapp/ face to face, omdat we het belangrijk vinden om die personen te betrekken bij het project. Tijdens de les in het Hefhouse waarbij de groepjes de stand van zaken met elkaar deelden, namen wij een professionele houding in en dachten mee met het andere groepje. Ook legden wij op een professionele manier uit waar wij mee bezig zijn in ons project”.

“Nu zijn we in contact gekomen met een groep wat wekelijks samen komt, hiermee gaan we in gesprek om mogelijk een activiteiten aanbod te creëren. Wat ik hiervan heb opgedaan, is dat elke oudere verschillend is. Vooral groepen, die samenkomen vanwege afkomst of geloof verschillen in gebruiken.  Zo is het vaak beleefd om eerst sociaal te doen en op een goede voet te komen, voor je diepe vragen stelt. Dat de samenwerking echt van meerdere kanten moet komen om deze te laten slagen. Door het gebruiken van meerder expertises komen we tot waardevolle ideeën. In het begin was ik wat sceptisch over het veel moeten overleggen en samenwerken. Maar nu na een tijdje kom ik er wel achter dat dit bijdraagt aan de vordering van het proces”.

De kracht van vier generaties  

In een familie met vier generaties, zoals die van mij, is de waarde van ouder worden goed zichtbaar. Mijn overgrootmoeder, 97 jaar, vormt een levende verbinding met het verleden. Haar verhalen over een tijd die ik nooit heb gekend, bieden niet alleen wijsheid maar ook inspiratie. Ze laat zien hoe belangrijk het is om ouderen niet alleen te zien als mensen met een rijke geschiedenis, maar ook als een onmisbare bron voor ons heden en onze toekomst. (Jim Smit, student Communicatie)

“Na de minor ben ik erachter gekomen dat ouderenzorg meer is dan het helpen van hen bij dagelijkse activiteiten.  Het is een complex vraagstuk en eist hulp op meerdere vlakken (zowel fysiek als psychisch etc).”

“Ik vond het een hele leerzame minor en kijk terug op een geslaagde periode. Ik heb enorm veel geleerd van anderen, maar ook mezelf nog beter leren kennen. Het was fijn om kennis en vaardigheden uit te wisselen met studenten vanuit andere vakgebieden. “

“De ouderen uit de wijk hebben mij met open armen ontvangen, waar ik energie en motivatie van kreeg.”

“Ouderen hebben veel levenservaring opgebouwd en daar kunnen wij veel van leren!”

“Het werken met ouderen is uitdagend en divers, elke oudere is een ander individu en dat vereist weer andere kwaliteiten om er mee te werken. Veel van geleerd!”

Leerdoelen

Leeruitkomst
De student werkt domein overstijgend (cross over) samen aan een mooie en passende oplossing voor een praktijkvraagstuk met betrekking tot waardevol en fijn ouder worden in een grootstedelijke context, in de wijk Feijenoord.

Ingangseisen

Je zit minimaal in het derde of vierde jaar van je opleiding en je voldoet aan de eisen van je eigen opleiding om een minor bij een andere onderwijsinstelling te volgen.

Iedereen is van harte welkom om bij te dragen vanuit de eigen opleiding/discipline aan mooie en passende oplossingen voor praktijkproblemen op het gebied van waardevol en fijn ouder worden in de grootstedelijke context. Jouw inbreng met kennis, vaardigheden en talenten is daarbij zeker van waarde! En zie het als een uitdaging om veel te leren van andere invalshoeken, kennis en vaardigheden. En deze minor draagt ook zeker bij aan de voorbereiding om te kunnen gaan werken na je studie aan complexe problemen die meerdere invalshoeken nodig heeft voor een oplossing! Je leert namelijk hoe je elkaar kunt verstaan en begrijpen.

Literatuur

Er zal gebruik worden gemaakt van verschillende vormen van literatuur, zoals boeken, wetenschappelijke publicaties, websites etc.

Een voorlopig overzicht:

  • Caluwé, Manon de & Kaats, E. (2023). Samenwerken aan maatschappelijke opgaven; Plaats maken voor gedeelde verantwoordelijkheid. Boom Uitgeverij
  • Choi, B. C. K., & Pak, A. W. P. (2006). Multidisciplinarity, interdisciplinarity and transdis-ciplinarity in health research, services, education and policy: 1. Definitions, objectives, and evidence of effectiveness. Clinical and Investigative Medicine, 29 (6), 351-354.Idenburg, P. J., Hagelstein, F., Haimé, M., Schaik, M. van, & Schoen, T. (2022). Ouder Worden 2040: Een transformatieagenda voor een ouder wordende samenleving. www.ouderworden2040.nl. Geraadpleegd op 17 november 2022, van https://www.ouderworden2040.nl/wp-content/uploads/2021/05/Publicatie-Ouder-Worden-2040.pdf
  • Veer, J. van ‘t, Wouters, E., Veeger, M., & Lugt, R. van der. (2020). Ontwerpen voor zorg en welzijn. Bussum: Uitgeverij Coutinho
  • Zaalen, Y. van, Deckers, S., & Schuman, H. (2018). Handboek interprofessioneel samenwerken in zorg en welzijn. Bussum: Uitgeverij Coutinho
  • Eigen inbreng van de student wordt zeer op prijs gesteld!

Toetsing

Je werkt vanuit werken vanuit je eigen vakgebied in een projectgroep, samen met studenten van andere disciplines, aan de competenties: domein overstijgend (cross over) samenwerken, onderzoekend vermogen, innovatief ontwerpen/ design thinking. Je gebruikt hier je eigen kennis, vaardigheden en talenten, om zo gezamenlijk tot die passende oplossing te komen.

Bij het domein-overstijgend (cross over) samenwerken is het van belang dat jullie leren je krachten te bundelen en het leveren van een bijdrage vanuit verschillende perspectieven en met elkaar tot gezamenlijke meerwaarde te komen en te ervaren hoe waardevol dit is bij het oplossen van complexe grootstedelijke vraagstukken. Dat maakt deze minor zeer interessant ter voorbereiding op het werken na de studie!

Je toont je competentieontwikkeling aan in een portfolio, bestaande uit individuele verwerkingsopdrachten, groepsproducten, reflecties en feedback op verschillende leeractiviteiten gedurende de minor. De minor wordt afgesloten met een mooi slotevenement waar de eindproducten worden gepresenteerd en besproken en een assessment.

Aanvullende informatie

Locatie: Wisselende locaties vanwege het domein overstijgende karakter (o.a. Rochussenstraat en het Hefhouse in Rotterdam Zuid)

Aanmeldproces

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

  • De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
  • Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

online voorlichtingen:

voorlichting maandag 31 mrt, 16.45 - 17.30 uur, 19.45 - 20.30 uur