Kies op maat

Inloggen Menu

Psychiatrie in de praktijk van alle dag (VT)

Ben jij als beroepsbeoefenaar voldoende toegerust om passend om te gaan met zorgvragers waarbij (mogelijk) sprake is van psychiatrische problematiek?

Let op: deze minor heeft een loting en een eerdere sluitingsdatum. Lees de toelatingseisen goed door als je wil inschrijven voor deze minor.

Door de huidige ambulantisering binnen de geestelijke gezondheidszorg verblijven steeds minder mensen met psychiatrische klachten in instellingen. Hierdoor krijgen veel zorgprofessionals in hun beroepspraktijk te maken met mensen met een psychiatrische problematiek.

In deze minor krijg je middels diverse onderwijsvormen (zoals hoorcolleges, gastlessen, werkgroepen en vaardigheidstrainingen) les over het psychiatrische werkveld. Je krijgt niet alleen inhoudelijke kennis over de psychiatrie aangeboden, maar je wordt tegelijkertijd getraind in gespreksvaardigheden. Hierdoor krijg je praktische handvaten voor het werken met mensen waarbij (mogelijk) sprake is van een psychiatrische problematiek binnen je eigen beroepspraktijk.

De minor wordt georganiseerd  door docenten verpleegkunde met een GGZ achtergrond. Dit betekent dat de lesopzet is geschreven vanuit de HBO-V en ook de vorm van literatuurstudie uitvoeren. Daardoor is deze minor alleen toegankelijk voor studenten die studeren binnen het Instituut Voor Gezondheidszorg. Maar deze minor is ook interessant voor alle studenten die in de toekomst binnen de gezondheidszorg aan het werk gaan en te maken krijgen met zorgvragers met een psychiatrische achtergrond of hulpvraag. Ben je duale student, dan kun je je alleen inschrijven als je de duale route volgt binnen de HBO-V.

Inhoud en programma

De minor Psychiatrie in de praktijk van alledag is een minor ontworpen door docenten van de opleiding Verpleegkunde binnen het Instituut voor Gezondheidszorg aan de Hogeschool Rotterdam voor studenten Zorg en Welzijn. 

Voltijd
Deze verbredende minor voor voltijd studenten omvat twee leerlijnen, een kennisgestuurde- en een praktijkgestuurde leerlijn. De kennisgestuurde leerlijn bestaat uit drie cursussen: 1) psychopathologie, 2) bejegening en 3) vlog actualiteit. De praktijkgestuurde leerlijn bestaat uit vier onderdelen: a) projectvoorstel, b) literatuurstudie, c) project-verslag en d) presentatie.

Duaal
Deze verdiepende minor voor duale studenten omvat twee leerlijnen, een kennisgestuurde- en een praktijkgestuurde leerlijn. De kennisgestuurde leerlijn bestaat uit drie cursussen: 1) werken in de psychiatrie, 2) bejegening en 3) vlog actualiteit. De praktijkgestuurde leerlijn bestaat uit één onderdeel: stage lopen in de eigen praktijk.

De leerlijnen zijn in samenspraak met patiëntenverenigingen, familie en naasten, GGZ-instellingen, Kenniscentrum Zorginnovatie en Hogeschool Rotterdam opgezet. Met elkaar werken aan de psychiatrie in de praktijk van alledag, dát vinden we belangrijk!

Er zijn wekelijks contacturen waarin hoorcolleges, werkgroepen en trainingen worden gegeven door (gast)docenten en ervaringsdeskundigen. De lesdagen voor voltijd studenten variëren van maandag tot en met donderdag. De studiebelasting bedraagt gemiddeld 32 uur per week. Doordat er veel groepsopdrachten en opdrachten op locatie zijn moet je hier rekening mee houden met een bijbaan door de weeks. Dit is niet aan te raden. Duale studenten hebben les op maandag.

Na het volgen van de minor ben je in staat om binnen je eigen beroepsuitoefening op een passende wijze om te gaan met zorgvragers, waarbij sprake is van psychiatrische problematiek.

Opdrachtgevers

  • Patiëntenverenigingen
  • Familie en naasten
  • GGZ-instellingen
  • Kenniscentrum Zorginnovatie
  • Hogeschool Rotterdam

Leerdoelen

Na het afronden van deze minor:

  • Heb je kennis over de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen;
  • Ben je in staat psychiatrische problematiek bij zorgvragers in jouw beroepspraktijk te herkennen;
  • Heb je kennis verkregen over de diverse doelgroepen binnen de geestelijke gezondheidszorg;
  • Weet je welke begeleidings- en behandelmethodes worden gebruikt binnen de geestelijke gezondheidszorg;
  • Kun je adequaat je weg vinden binnen de geestelijke gezondheidszorg;
  • Heb je inzicht gekregen in de actuele ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg;
  • Weet je wat je moet doen indien je denkt dat er psychiatrische problemen spelen bij een zorgvrager;
  • Heb je voldoende vaardigheden om in de eigenberoepspraktijk te werken met zorgvragers waarbij (mogelijk) sprake is van psychiatrische problematiek.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten die:

  • Studeren binnen het Instituut voor Gezondheidszorg: bijvoorbeeld verpleegkunde of verloskunde;
  • Zowel theoretische als praktische verbreding zoeken vanuit hun eigen beroepsopleiding ten aanzien van mensen met psychiatrische problematiek;
  • Graag multidisciplinair samenwerken;
  • Ervaring hebben met het zoeken naar literatuur in internationale databanken;
  • Bovenal dien je toestemming van je eigen opleiding te hebben om deze minor te kunnen volgen. 

Let op: deze minor heeft een loting en een eerdere sluitingsdatum. Als je wil deelnemen aan de loting, meld je dan uiterlijk 12 mei 2025 vóór 09.00 uur aan voor de minor in stap 1 en in stap 2 van ons aanmeldproces. Kijk voor informatie over hoe je kan aanmelden bij Aanvullende informatie.

Literatuur

Deth, R. van. (2019). Psychiatrie van diagnose tot behandeling. Houten: Bohn en Stafleu van Loghum.

Toetsing

Om deze minor succesvol af te ronden moet je twee minorproducten, de kennistoets en het project met een voldoende afsluiten.

Kennistoets | Psychopathologie

Je maakt een portfolio. Hiervoor vinden er hoorcolleges plaats die gaan over meerdere psychiatrische stoornissen zoals neurobiologische stoornissen, trauma & stressor gerelateerde stoornissen en impuls- & gedragsstoornissen. De hoorcolleges bereid je voor door opnames te bekijken en literatuur te bestuderen.

Minorproduct 1 | Vlog actualiteit

Je maakt een vlog. Hiervoor kies je per tweetal een actueel onderwerp uit vanuit de media. Denk hierbij aan een artikel, interview of werkdossier. Dit onderwerp leg je voor aan de docent voor akkoord. Vervolgens voer je een literatuuronderzoek ten behoeve van de kennisclip vlog uit. Daarna maak je een scenario of storyboard. Je geeft tussentijds feedback op het literatuuronderzoek van een ander tweetal. Aan het einde van de cursus worden alle kennisclips vlogs gezamenlijk bekeken.

Minorproduct 2 | Bejegening

Je maakt een vaardigheidstoets. Hiervoor vinden er hoorcolleges plaats met (gast)docenten en ervaringsdeskundigen over de bejegening van mensen met psychiatrische stoornissen en hun omgeving. Niet alleen diverse benaderingswijzen worden behandeld, maar ook de omgang met gedragsproblemen, zoals omgaan met verzet. Ook oefen je tijdens werkgroepen met verschillende houdings- en gesprekstechnieken. De bijeenkomsten bereid je voor door literatuur te bestuderen. Aan het einde van de cursus voer je een gesprek met een simulatiepatiënt en daar schrijf je een reflectieverslag over.

Verslag | project

De praktijkgestuurde leerlijn bestaat uit vier onderdelen: a) projectvoorstel, b) literatuurstudie, c) project-verslag en d) presentatie.

Aanvullende informatie

Aanmeldproces

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 12-5-2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 2.

2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

  • De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
  • Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

online voorlichting:

voorlichting maandag 31 maart, 16.00 - 16.45 uur