Kies op maat

Inloggen Menu

Geweld tegen hulpverleners

Zeg jij ook nee tegen geweld tegen hulpverleners? Doe mee aan het ontwikkelen van effectieve maatregelen die onze hulpverleners hard kunnen gebruiken!

Afgelopen Oud & Nieuw was voor de hulpdiensten opnieuw geen feestje. De ambulance, politie en brandweer hadden heel veel moeite om adequaat hulp te verlenen door gewelddadige omstanders. Schelden, schoppen, vuurwerkbommen. En hoe was jouw jaarwisseling?

Maar wist je dat ruim de helft van de hulpverleners in Nederland dagelijks te maken heeft met fysiek, verbaal of psychisch geweld? Ambulancemedewerkers, politieagenten, brandweermannen, verpleegkundigen etc. worden met regelmaat uitgescholden, geslagen, bespuugd en bedreigd. Gewoon op een doodnormale dag.

Waarom gedragen mensen zich agressief tegenover een hulpverlener? En wat doe je in zo’n situatie? Is het te voorkomen? Op deze vragen ga jij antwoord vinden. Je start met een theoretische basis met uiteenlopende thema’s als psychologie achter geweld en wetgeving rondom geweld. Naast hoorcolleges zullen gastsprekers komen vertellen over hun ervaringen met geweld tijdens hun werk. Een unieke inkijk in dit fenomeen, vanuit het perspectief van de hulpverlener.

Tegelijkertijd zul je door professionals getraind worden in communicatietechnieken, de-escalatie en fysieke weerbaarheid. Dit zijn leuke en (inter)actieve werkvormen waarin je jezelf gaat ontwikkelen in handelen bij (dreigend) geweld.  Een leuke combinatie van denken en doen dus.

Tot slot ga je in kleine groepen werken aan het ontwikkelen van maatregelen die geweld tegen hulpverleners moeten voorkomen en verminderen. Je doet dit aan de hand van het actieprogramma van de Taskforce Onze hulpverleners veilig van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De uitkomsten van deze opdracht zijn uiteenlopende adviezen die daadwerkelijk kunnen worden ingezet. Denk aan een lessenreeks voor basisscholen, een bushokjes-campagne of een protocol voor handelen bij agressie tijdens hulpverlening. De uitkomsten zullen worden aangeboden aan de Taskforce Onze hulpverleners veilig en mogelijk wordt jouw werk dus echt gebruikt!

Voor wie?

Deze minor is ideaal voor studenten die een (para)medische, sociale, juridische of veiligheidsgerelateerde opleiding volgen. Uiteraard ben je ook welkom als je studeert in een andere richting maar wel wil bijdragen aan een veiliger werkklimaat voor hulpverleners.

Waarom deze minor?

  • Je maakt een tastbaar verschil voor hulpverleners én de samenleving.
  • Je bouwt waardevolle kennis en vaardigheden op voor je toekomstige carrière.
  • Je werkt samen met experts uit het veld en vergroot je professionele netwerk

Inhoud en programma

Tijdens de eerste onderwijsperiode krijg je (werk)colleges van inhoudsdeskundige docenten en experts uit het veld, die gericht zijn op agressie als toenemend verschijnsel in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan politieagenten, ggz-verpleegkundigen, een jurist en communicatie- en weerbaarheidstrainers. Je bekijkt het thema onder andere vanuit psychologie, recht, slachtofferhulp, preventie, ethiek, richtlijnen van de overheid en internationaal perspectief.

In workshops, gegeven door deskundige trainers, leer jij je sterke kanten te ontwikkelen in het omgaan met dreigende- en agressieve situaties. Je ontwikkelt jezelf op het gebied van communicatie en fysieke weerbaarheid, kortom conflicthantering. Deze trainingen kunnen in beide onderwijsperiodes worden aangeboden.

Gedurende de gehele minor hou je je in groepsverband bezig met het ontwikkelen van maatregelen die geweld tegen hulpverleners moeten voorkomen en verminderen. Uitgangspunt is hierbij het actieprogramma van de Taskforce “Onze hulpverleners veilig” van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het actieprogramma bestaat uit 3 actielijnen. De eerste actielijn is het versterken van de sociale norm, waarbij er onder andere wordt ingezet op de bewustwording van het belang van hulpverleners onder de jeugd. Hierbij kan worden gedacht aan lessen op scholen of voorlichtingen in hoog-risico-gebieden in bepaalde wijken in Rotterdam. De tweede actielijn richt zich op veilig werkgeverschap: hoe zorgen werkgevers het beste voor een veilige werkomgeving en wat is er nodig om personeel toe te rusten op een werkklimaat waarin agressie voorkomt? Protocollen, richtlijnen, meldpunten, alles wat te maken heeft met het veiliger maken van de arbeidsomstandigheden.  De derde actielijn richt zich op het verkleinen van de groep potentiële daders. Hiervoor is het onder andere nodig te onderzoeken hoe omstanders en mensen in de directe omgeving van potentiële daders kunnen bijdragen aan minder geweld. Met andere woorden: het werken aan preventieve maatregelen door de omgeving te beïnvloeden. Binnen deze actielijn is er ook een aspect wat zich richt op het bereiken van meer bereidheid van hulpverleners tot aangifte doen als er sprake is geweest van geweld. Zonder aangifte geen vervolging namelijk.

De uitkomsten van deze opdracht zijn uiteenlopende adviezen die daadwerkelijk kunnen worden ingezet. Denk aan een lessenreeks voor basisscholen, een bushokjes-campagne of een protocol voor handelen bij agressie tijdens hulpverlening. De uitkomsten zullen worden aangeboden aan de Taskforce. Er wordt naar gestreefd dat je je eigen ontwikkelde materiaal persoonlijk aan kunt bieden aan de Taskforc.

Link naar de site van de Taskforce:

Startschot Taskforce Onze hulpverleners veilig / Nieuwsbericht / Rijksoverheid.nl

Link naar het actieprogramma:

Actieprogramma Taskforce Onze hulpverleners veilig

Nieuwsitems:

‘Geweld tijdens jaarwisseling vraagt om politiek antwoord’ | politie.nl

Tbs-kliniek neemt maatregelen na moord op medewerker

UMCG Ambulancezorg doet aangifte van mishandeling van hulpverlener: 'Grote impact op het team' - RTV Drenthe

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor:

  • heb je kennis van agressie tegen hulpverleners als groeiend probleem in de samenleving;
  • kun je agressieve situaties voorspellen, grenzen stellen en (de-escalerend) handelen;
  • draag je bij aan innoverende en inspirerende oplossingen voor het terugdringen van geweld binnen situaties waarin hulpverlening nodig is.

Ingangseisen

Er zijn geen speciale ingangseisen voor deze minor. Deze minor is ideaal voor studenten die een (para)medische, sociale, juridische of veiligheidsgerelateerde opleiding volgen. Uiteraard ben je ook welkom als je studeert in een andere richting maar wel wil bijdragen aan een veiliger werkklimaat voor hulpverleners.

Literatuur

Verplichte literatuur

Schuur Geuk, Omgaan met agressie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Rooster

Toetsing

  • De kennisbasis wordt getoetst d.m.v. een digitale multiple choice-toets (5 EC)
  • De trainingen hebben een aanwezigheidsplicht van >80% en er moet een reflectieverslag worden geschreven ( 5 EC)
  • De opdracht om innovatieve oplossingen te vinden wordt getoetst d.m.v. een adviesrapport en een presentatie (20 EC)

Aanvullende informatie

Aanmeldproces

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

  • De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
  • Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

online voorlichtingen:

voorlichting maandag 31 maart, 20.30 - 21.15 uur

voorlichting dinsdag 1 april, 19.45 - 20.30 uur