Kies op maat

Inloggen Menu

Beyond Borders - Challenging Global Health Equity

Wil je graag in het buitenland aan de slag met een complexe probleem in de gezondheidszorg? Dan is dit de minor voor jou.

Let op!: de sluitingsdatum voor deze minor is 28 april 2025. Lees de toelatingseisen goed door als je wil inschrijven voor deze minor.

Wereldwijd wordt onze gezondheid steeds beter. Mensen zijn gezonder, welvarender en leven langer dan 30 jaar geleden. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verschilt de gezondheidszorg tussen landen en tussen groepen mensen in eenzelfde land. Er is zelfs bewijs voor een vaak aanzienlijke groeiende ongelijkheid van landen, zowel door de geografische ligging als door sociaaleconomische groepen (www.who.int).

De Agenda 2030 Sustainable Development van de United Nations zijn geformuleerd in 2015 en alle leden van de United Nations hebben deze doelen geadopteerd en hebben daarmee de urgentie van deze doelen onderschreven. Een van deze doelen is gericht  ‘good health and well-being’ voor iedereen (https://sdgs.un.org/goals).

In deze minor word je uitgedaagd een bijdrage te leveren aan het vergroten van gezondheidsgelijkheid. Je gaat aan de slag met complexe problemen bij organisaties in het buitenland. En denk bij het buitenland onder andere aan: Italië, Spanje, Suriname, Curaçao en Tanzania.

Het project voer je uit in een interprofessionele projectgroep bestaande uit studenten van verschillende opleidingen. Met behulp van de methode Design Thinking verken je het probleem en werk je toe naar een innovatieve oplossing in de vorm van een prototype waarmee je bijdraagt aan het verkleinen van gezondheidsverschillen en het vergroten van gezondheidsgelijkheid.

Deze minor is een minor+ en dat betekent dat je, door in een interprofessionele projectgroep samen te werken aan een complex probleem, werkt aan de ontwikkeling van honourscompetenties (vertaald naar concrete leeruitkomsten). 

Inhoud en programma

Voor de zomer worden drie bijeenkomsten georganiseerd waarin aandacht is voor de indeling van de projectgroepen en de keuzebepaling voor het project. De projectgroepen bestaan uit 3 tot 5 studenten, van in ieder geval twee verschillende opleidingen. De keuze maak je zelf.

Na de zomer start het programma met drie weken onderwijs in Rotterdam waarin je kennismaakt met de methode Design Thinking, er aandacht besteed wordt aan culturele sensitiviteit en je aan de hand van storytelling een start maakt met je persoonlijk onderzoeks/ontwikkelvraag.

Vervolgens ga je met je projectgroep in ongeveer 16 weken het project uitvoeren bij de internationale organisatie in het betreffende land. Samen met studenten van verschillende opleidingen ga je een vraagstuk – gericht op het leveren van een bijdrage aan het vergroten van gelijkheid van gezondheidszorg – vanuit diverse invalshoeken onderzoeken. Hierdoor kun je tot verrassende resultaten komen voor de internationale opdrachtgevers. Om tot een verrassend resultaat te komen werk je volgens de methode: ‘Design thinking’

Gedurende deze periode in het buitenland word je wekelijks online begeleid door docenten betrokken bij deze minor. Hierbij zal aandacht besteed worden aan zowel het proces, culturele sensitiviteit en je persoonlijke ontwikkeling.

Leerdoelen

  • Je ziet en benut op creatieve wijze mogelijkheden en kansen om te komen tot innovatieve oplossingen.
  • Je onderzoekt vanuit verschillende perspectieven een vraagstuk, waarbij je de omgevingsfactoren onderkent en je benut kansen en mogelijkheden om innovaties te realiseren.
  • Je laat zien dat je een teamspeler bent, die met de inzet van communicatieve-, samenwerkings- en netwerkvaardigheden bijdraagt aan een resultaatgerichte samenwerking met vertegenwoordigers van de doelgroep en relevante stakeholders, om samen te komen tot innovatieve oplossingen voor ‘wicked problems’.
  • Je geeft zelf vorm en inhoud aan de blijvende ontwikkeling van je leervermogen (leven lang leren).

Ingangseisen

Deze minor is geschikt voor alle studenten. Niet alleen voor studenten die een zorg gerelateerde opleiding volgen, maar juist ook voor studenten die dit niet doen.

Omdat het een minor+ is, is deze minor in het bijzonder geschikt voor studenten die deelnemen aan het honoursprogram. De opdrachten zijn complex van aard en vragen om een interprofessionele benadering. Daarnaast wordt een nieuwsgierige en onderzoekende houding van je verwacht.

Let op!: de sluitingsdatum voor deze minor is 28 april 2025. Als je wil deelnemen aan de minor, meld je dan uiterlijk 28 april 2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 1 en in stap 2 van ons aanmeldproces. Kijk voor informatie over hoe je kan aanmelden bij Aanvullende informatie.

Literatuur

  • Dekker, T. den, 2019. ‘Design Thinking’. Noordhoff Uitgevers BV, Groningen.
  • Janssen, P.T.H.M.,2018. Interculturele competenties. Noordhoff Uitgevers BV, Groningen/Utrecht.
  • WHO (2010). ‘A conceptual framework for action on the social determinants of health. Social determinants of Health Discussion Paper 2.’ Geneva, World Health Organization.
  • www.who.int/health-topics/social-determinants-of-health/
  • https://sdgs.un.org.goals , waarin de 17 Sustainable Development Goals worden beschreven.

Toetsing

De minor kent twee toetsen die tot 1 eindcijfer worden gemiddeld.

Aanvullende informatie

Omdat het gaat om een minor+, maakt de ontwikkeling van de vijf honours-competenties een belangrijk onderdeel van het programma. Studenten die het honoursprogram volgen moeten een voldoende beoordeling hebben voor alle producten en deelnemen aan het tussenassessment om te mogen afstuderen onder een lector.

Kosten: De kosten zijn zeer verschillend, afhankelijk van het land waar je heen gaat. Voor tegemoetkoming zie www.wilweg.nl

Aanmeldproces

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)  Meld je voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 28/04/2025 voor 09.00 uur aan voor de minor in stap 2.

2)  Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via deze link (maak eerst een account aan).

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

  • De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
  • Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

online voorlichtingen:

voorlichting maandag 31 maart, 18:15-19:00, 19.00 - 19.45 uur, 19.45 - 20.30 uur

voorlichting dinsdag 1 april, 16.00 - 16.45 uur, 16.45 - 17.30 uur

voorlichting woensdag 2 april, 17.30 - 18.15 uur, 18.15 - 19.00 uur