Kies op maat

Inloggen Menu

Risicomanagement en Gedrag

​​Ontdek de kracht van risicomanagement voor het bedrijfsleven 

 

Stap in de wereld van ongekende mogelijkheden met onze minor Risicomanagement en Gedrag, speciaal ontwikkeld voor studenten die net even een stapje extra willen doen. Ben je klaar om dieper in te gaan op de dynamische relatie tussen risico's en menselijk gedrag, en hoe deze twee factoren de kern vormen van effectieve bedrijfsbeslissingen? 

 

​Deze minor biedt jou een boeiende reis naar het begrijpen van de complexiteit van risico's in zakelijke omgevingen en de impact van menselijk gedrag daarop. Ondernemerschap en het nemen van risico’s gaan hand in hand. Ontdek de kunst van effectief risicomanagement en leer vroegtijdig potentiële risico's te identificeren. Deze minor biedt niet alleen de juiste tools om deze risico's te verminderen, maar leert je ook hoe je deze kunt omzetten naar waardevolle kansen die anders misschien onopgemerkt blijven! 

​ 

​In nauwe samenwerking met het Kenniscentrum Business Innovation (KcBI) en het lectoraat Risicomanagement & Gedrag hebben wij jarenlange expertise verzameld, waarbij we dieper zijn ingegaan op de rol van menselijk gedrag binnen organisaties. We onderzoeken onder andere hoe menselijk gedrag een cruciale factor is bij rampen en crises, en hoe dit gedrag kan worden beïnvloed. 

​ 

​Onder onze begeleiding dompel je jezelf onder in boeiende casestudy's, interactieve sessies en uitdagende opdrachten. Door deze diversiteit aan vormen: 

  • ​ontwikkel je analytisch vermogen door risico's te identificeren en te analyseren binnen bedrijfscontexten. 
  • ​verkrijg je inzicht in hoe menselijk gedrag besluitvorming beïnvloedt in risicosituaties. 
  • ​verfijn je strategisch denkvermogen om innovatieve visies te ontwikkelen en ingesleten patronen te doorbreken. 
  • ​ontwikkel je effectieve strategieën voor risicobeheer en -mitigatie in het bedrijfsleven 
  • ​leer je zelfstandig en zelfkritisch te werken, waarbij je jouw eigen koers bepaalt met een kritische, maar gevoelige benadering. 
  • ​verfijn je vermogen om anderen te overtuigen door middel van solide argumenten en sociale intelligentie. 
  • ​word je resultaatgericht en leer je effectief problemen op te lossen, zelfs onder druk. 

​Als aspirant-risicomanager omarm je eigenschappen zoals gedrevenheid, zelfverzekerdheid met een eigen mening, ondernemingszin met een oog voor vernieuwing en kansen, en kritisch denken met sensitiviteit, inclusief zelfreflectie. 

​​Deze minor rust je uit met waardevolle vaardigheden die niet alleen cruciaal zijn voor het vervolg van je studie, maar ook voor het realiseren van jouw ambities in een snel veranderende zakelijke wereld. 

​ 

​Tijdens de minor bundel jij jouw krachten met die van  studenten van diverse opleidingen binnen een centrale praktijkopdracht. Samenwerken in multidisciplinaire groepen staat centraal, afgestemd op de behoeften van opdrachtgevers. Hier leer je niet alleen van docenten en opdrachtgevers, maar ook van medestudenten met verschillende studieachtergronden. 

​ 

​Om de praktijkopdrachten te ondersteunen en de individuele groei te bevorderen, bieden we verschillende theoretische colleges aan en nodigen we professionals uit het werkveld uit voor gastcolleges. In de eerste helft van de minor staan we vooral stil bij de identificatie en kwantificatie van risico’s en worden jouw analytische vaardigheden sterk opgeschroefd. De tweede helft van de minor kijken we meer naar menselijk gedrag en hoe deze risico’s beïnvloed. De volgende thema’s komen aan bod: 

  • ​Algemeen risicomanagement 
  • ​Kwantitatief risicomanagement 
  • ​Behavioural economics 
  • ​Corporate Governance 
  • ​Ethiek 
  • ​Speltheorie 
  • ​Nudging 

Leerdoelen

​​1. Analyseren van uitdagingen:   

​Koppel nieuwsgierigheid aan strategische keuzes en acties om problemen volledig te doorgronden. Analyseer je eigen ontwikkelbehoeften, organisatievraagstukken en maatschappelijke uitdagingen en vertaal deze inzichten naar een strategisch plan.  

Niveau (Bloom): 4. Analyseren (ingewikkelde problematiek weten te vereenvoudigen om er met jouw kennis en inzichten vat op te krijgen)  

​ 

2. Creëren van waarde:   

​Ontwikkel een gemeenschappelijk gedragen visie die de basis vormt voor verantwoordelijkheid in het creëren van meervoudige waarde. Dit omvat het implementeren van duurzame praktijken, het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, en het streven naar financiële, sociale/maatschappelijke en ecologische bijdragen.  

Niveau (Bloom): 6. Creëren (Het tot stand brengen van nieuwe producten, diensten of ideeën)  

​ 

3. Realiseren van impact:  

​Ontwikkel het vermogen om flexibele en toekomstbestendige businessmodellen te creëren. Maak effectief gebruik van beschikbare hulpbronnen en realiseer tastbare impact.  

Niveau (Bloom): 3: Toepassen Manieren van uitvoeren van oefeningen of van problemen oplossen, is verwant aan procedurele kennis.  

​ 

4. Sturen van complexiteit en tegenstrijdigheden:  

​Het vermogen om kansen te zien in tegenspoed en diversiteit te benutten door creativiteit. Leer effectief te opereren in dynamische omstandigheden en pas je adaptief aan in onzekere maatschappelijke transities. Wees niet bang om fouten te maken, maar evalueer zorgvuldig de voordelen en risico's om weloverwogen keuzes te maken die je voorkeuren weerspiegelen.  

Niveau (Bloom): 5: Evalueren Het kunnen geven van een oordeel gebaseerd op criteria en standaarden. De criteria die hierbij vaak gebruikt worden zijn kwaliteit, effectiviteit, efficiëntie en consistentie.  

​ 

5. Aanmoedigen en activeren van anderen:  

​Maak oprechte verbindingen met anderen en begrijp wat hen motiveert. Zoek actief feedback voor persoonlijke ontwikkeling en betrek relevante stakeholders bij interne en strategische veranderingen. Vertaal externe uitdagingen in een inspirerend transitiepad en betrek diverse groepen op een gedifferentieerde manier.  

Niveau (Bloom): 3: Toepassen Manieren van uitvoeren van oefeningen of van problemen oplossen, is verwant aan procedurele kennis.  

​ 

6. Oog voor jezelf:  

​Beoefen zelfregulatie, inclusief zelfbewustzijn, zelfeffectiviteit, motivatie en doorzettingsvermogen. Ontwikkel een heldere visie op de benodigde vaardigheden voor loopbaanontwikkeling en persoonlijke groei binnen de organisatie. Begrijp hoe je persoonlijke (loopbaan)ontwikkeling zich verhoudt tot bredere transities.  

Niveau (Bloom): 5: Evalueren Het kunnen geven van een oordeel gebaseerd op criteria en standaarden. De criteria die hierbij vaak gebruikt worden zijn kwaliteit, effectiviteit, efficiëntie en consistentie.  

Ingangseisen

​​De instroom eis is dat semester 5 (STAGE) is afgerond. Verder kent de minor altijd een diverse instroom van studenten. Alle opleidingen zijn welkom, want risicomanagement is voor vele banen en branches interessant.​ 

Rooster

​​Theorielessen zijn voornamelijk op maan- en dinsdagen op locatie. Woens-, donder- en vrijdagen zijn gereserveerd voor praktijkopdrachten. Tijdens de minor werk je in projectgroepen en heb je regelmatig contact met opdrachtgevers, waardoor flexibiliteit nodig is. Plan buitenschoolse activiteiten daarom zoveel mogelijk in de avonden en weekenden. 

Toetsing

​​De minor bestaat uit twee examenonderdelen; examenonderdeel 1 (theorie) en examenonderdeel 2 (praktijk). Beide ter waarde van 15 ECTS.  
​ 
​Examenonderdeel 1 bestaat uit twee pressure cookers, waarin je onder tijdsrukdruk een risicomanagementvraagstuk dient op te lossen, en twee tentamens.  
​ 
​Examenonderdeel 2 bestaat uit het schrijven van een Plan van Aanpak, een Tussentijdse rapportage & presentatie en een Eindrapportage & presentatie, voor jouw opdrachtgever.  

Aanvullende informatie

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 16-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan). https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-RBS-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Kom naar onze online voorlichting

Online voorlichting 02-04 19:45-20:15