Ondernemerschap
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten? Of heb je al een bestaand bedrijf dat je verder wilt laten groeien? Dan is deze minor voor jou!
Ga aan de slag met je eigen bedrijf! Ervaar hoe jij stap voor stap kunt toewerken naar een levensvatbare onderneming waarmee je impact maakt op jouw klant en maatschappij.
Start je Eigen Onderneming met de Ondernemerschap Minor
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten? Of heb je al een bestaand bedrijf dat je verder wilt laten groeien? Dan is deze minor voor jou!
Wat kun je verwachten?
In deze Ondernemerschap minor krijg je de unieke mogelijkheid om te leren ondernemen door daadwerkelijk te ondernemen!
Gedurende 20 weken werk je intensief aan het opzetten en uitbouwen van een levensvatbare onderneming. In de praktijk betekent dit dat je een product of een dienst bedenkt waar klanten voor willen betalen en dat je dit daadwerkelijk op de markt brengt!
Je hebt direct contact met klanten en andere stakeholders, creëert waarde en ontvangt daarvoor een prijs. Dit is écht ondernemen, je staat letterlijk met je "poten in de klei"!
De minor staat bol van energie en creatieve ideeën, en biedt volop ruimte om je ondernemerschapsvaardigheden en onderneming te ontwikkelen.
Samenwerking en Inspiratie: Diversiteit en Kracht van Teams
Wat deze minor extra bijzonder maakt, is dat je samenwerkt met studenten uit verschillende opleidingen en disciplines van de hele RBS! Dit creëert een inspirerende omgeving waarin ideeën uit verschillende hoeken samenkomen en elkaar versterken. Dit is jouw kans om studenten met andere expertise bij jouw start-up te betrekken en samen te werken in een team. Of je kiest ervoor om wat losser samen te werken en advies in te winnen van andere studenten. Onderzoek toont aan dat teams met veel diversiteit het vaak beter doen.
Begeleiding door Ervaren Mentoren
Wat deze minor nog unieker maakt, is de begeleiding van ervaren startup-mentoren. De docenten en coaches hebben allemaal hun sporen verdiend in de wereld van ondernemerschap en staan klaar om jou te begeleiden in je ondernemersreis. Daarnaast biedt deze minor toegang tot een netwerk van inspirerende ondernemers en investeerders, die je kunt leren kennen en waarmee je waardevolle connecties kunt opbouwen.
Voor Wie is Deze Minor Geschikt?
Deze minor is geschikt voor iedereen die wilt ondernemen, ongeacht of je al een bedrijf hebt of nog niet. We maken onderscheid tussen studenten die al een onderneming hebben en studenten die een onderneming wilt starten.
- Heb je al een bedrijf?
Als je al een eigen bedrijf hebt, kun je hier tijdens de minor verder aan werken. Je komt dan in een apart klas met andere student ondernemers die al een lopend bedrijf hebben. Let op: om in aanmerking te komen voor dit klas, moet je aantoonbaar maken dat je bedrijf al levensvatbaar is. Alleen een idee of een plan is niet voldoende. Deelname aan dit klas is alleen mogelijk na een intakegesprek.
- Nog geen Onderneming, maar wel ambitie?
Heb je nog geen eigen onderneming, maar wilt graag een onderneming starten? In dit geval werk je samen met een team van ongeveer vier studenten om een startup te vormen. Jullie bepalen samen welk bedrijf jullie willen opzetten en gaan de uitdaging aan!
Engels of Nederlands
Je mag zelf kiezen of je in een Nederlands talige klas of een Engels talige klas wilt ingedeeld worden.
Waarom Deze Minor?
Leer écht ondernemen door je eigen bedrijf op te zetten.
Werk samen met studenten van verschillende opleidingen en disciplines.
Ontvang begeleiding van ervaren mentoren en toegang tot een waardevol netwerk.
Krijg de ruimte om je ideeën werkelijkheid te laten worden.
Grijp deze unieke kans en ontwikkel jezelf als ondernemer in een omgeving vol energie, creativiteit en nieuwe mogelijkheden!
Omdat ondernemerschap zich niet in een vast stramien laat vangen en de deelnemende start-ups zich in verschillende groeifases bevinden, is ons minorprogramma bewust flexibel ingericht. Na het voltooien van deze minor behoort afstuderen in je eigen bedrijf zelfs tot de mogelijkheden. Deze minor ademt de Rotterdamse mentaliteit: we houden van aanpakken, zichtbaar zijn, en impact maken. Het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ is hier de leidraad.
Tijdens de minor werk je aan alle essentiële aspecten van het opbouwen en laten groeien van je eigen bedrijf. Je krijgt de ruimte om zelf te bepalen welke stappen op dat moment voor jou en je start-up het belangrijkst zijn. Tegelijkertijd werken we met bewezen methodes om je richting te geven en je groei te stimuleren. We organiseren diverse check-in momenten waarbij je de voortgang van je start-up laat zien, en waarin jouw ontwikkeling als ondernemer wordt geëvalueerd. Deze momenten bieden niet alleen inzicht in wat je geleerd hebt, maar geven ook gelegenheid voor feedback en bijsturing.
Wat betreft werkvormen staat de student centraal in het leren door te doen. We gebruiken o.a. de principes van de Lean Start-Up methode van Eric Ries, waarbij het build-measure-learn-principe de rode draad vormt. Je leert snel te bouwen aan je product of dienst, feedback te verzamelen uit de markt, en daarop te reflecteren en aanpassingen door te voeren. In praktijkgerichte workshops, sparringsessies met medestudenten, en coachingsmomenten met ondernemers uit het veld, krijg je de kans om je bedrijf steeds verder te verfijnen.
Naast de methodologische kant is samenwerking een belangrijk onderdeel van het programma. Tijdens interdisciplinaire sessies werk je samen met studenten uit verschillende opleidingen, waardoor je frisse ideeën en nieuwe perspectieven krijgt aangereikt. Bovendien bieden we netwerkbijeenkomsten aan waarin je je product of idee kunt pitchen voor echte investeerders of mentoren uit het bedrijfsleven. Hierdoor krijg je niet alleen feedback uit de praktijk, maar kun je ook waardevolle contacten opbouwen voor de toekomst.
Je ontwikkelt (creëert en valideert) een herhaalbaar, schaalbaar en winstgevend businessmodel voor jouw bedrijf. Dat wil zeggen dat je een businessmodel ontwikkelt waarmee je waarde creëert voor je klant, maatschappelijke waarde creëert en jezelf het minimumloon kunt uitkeren. In drie stappen ontwikkel je je eigen bedrijf.
Stap 1: Value proposition:.
Wie is de klant, wat wil hij en ontwikkel hier meteen een prototype voor.
Stap 2: Road to market.
Kies het kanaal waar je de klant wilt bereiken en ga je prototype testen.
Stap 3: Businessmodel.
Ontwikkel het businessmodel om je product en klant en ga het stresstesten
Leerdoelen
Doelen
Om een levensvatbare onderneming op te zetten, staan de volgende competenties centraal:
1. Analyseren van uitdagingen: allereerst is het zaak om een (niche) markt te kiezen op basis een solide marktanalyse en goede argumenten. Je gaat op zoek naar een ‘lucratieve‘ markt, signaleert trends en ontwikkeling en doorziet verbanden. Ook kruip je in de huid van jouw potentiële klant. Je gaat op zoek naar zijn behoeften en waar hij wakker van ligt. De analyse analyse vormt de basis van jouw onderneming straks
2. Creëren van waarde: als je de belangrijkste uitdaging van jouw target doelgroep helder hebt, kan je waarde creeëren voor hen. Dit doe je door het ontwikkelen van een innovatieve dienst of product, waarmee je aan een behoefte voldoet of een belangrijk probleem oplost. Belangrijk is dat je aantoont dat jouw doelgroep ’echt op jou zit te wachten. Daarom betrek je jouw doelgroep ook bij de ontwikkeling van jouw product of dienst om waarde creatie te maximaliseren. Het probleem dat je oplost kan financieel gedreven zijn, maar voorzien in een maatschappelijke en ecologische behoefte.
3. Realiseren van impact: Je ontwikkelt een business model wat levensvatbaar is. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld effectieve strategieën om jouw doelgroep te bereiken en verkoop jij jouw dienst of product voor een prijs die minimaal marktconform is.
4. Sturen van complexiteit en tegenstrijdigheden: ondernemen is vallen en op staan. Dit betekent dat je het vermogen moet hebben om kansen te zien en in tegenspoed en creativiteit aan te wenden. Leer effectief te opereren in onzekere omstandigheden en pas je steeds weer aan. Wees niet bang om fouten te maken, maar evalueer zorgvuldig de voordelen en risico's om weloverwogen keuzes te maken die je voorkeuren weerspiegelen
5. Aanmoedigen en activeren van anderen: Maak oprecht verbinding met jouw klanten doelgroep en andere partijen die jij nodig hebt om je business model levensvatbaar te maken en begrijp wat hen motiveert. Zoek actief feedback voor persoonlijke ontwikkeling en betrek jouw teamleden, potentiële klanten en andere stakeholders bij interne en strategische veranderingen. Vertaal externe uitdagingen in een inspirerende visie en betrek diverse groepen op een gedifferentieerde manier.
6. Oog voor jezelf: Beoefen zelfregulatie, inclusief zelfbewustzijn, zelfeffectiviteit, motivatie en doorzettingsvermogen. Ontwikkel een heldere visie op de benodigde vaardigheden voor die je nodig hebt om een succesvolle ondernemer te worden
Ingangseisen
Toelating
Reguliere ingangseisen. Om toegelaten te worden tot de minor dient de stage (of semester 5) te zijn afgerond. De student kan ook toegelaten worden tot de minor als deze voldoende praktijkervaring heeft. Dit te beoordelen door de opleiding.
Literatuur
Er is geen noodzaak tot het aanschaffen van literatuur, maar het programma leunt stevig op literatuur zoals:
• Blank, S., & Dorf, B. (2012). The startup owner's manual: The step-by-step guide for building a great company. BookBaby.
• Mares, J., & Weinberg, G. (2014). Traction: A Startup Guide to Getting Customers. S Curve Publishing.
• Osterwalder, A., & Pigneur, Y. (2010). Business model generation: a handbook for visionaries, game changers, and challengers. John Wiley & Sons.
• Osterwalder, A., Pigneur, Y., Bernarda, G., & Smith, A. (2014). Value proposition design: How to create products and services customers want. John Wiley & Sons.
- Ries, E. (2011). The lean startup: How today's entrepreneurs use continuous innovation to create radically successful businesses. Crown Business.
Rooster
Het programma is opgebouwd rond een hybride opzet van twee dagen klassikaal onderwijs op school en twee dagen zelfstandig werken. In de klassikale sessies worden interactieve workshops, brainstormsessies en gastcolleges van ondernemers uit het start-up ecosysteem van Hogeschool Rotterdam aangeboden, gericht op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en kennis. Tijdens de zelfstandige dagen pas je deze inzichten toe in je eigen start-up. Deze combinatie stimuleert zowel samenwerking als zelfstandigheid, en verbind je direct met het bruisende ondernemersnetwerk van de hogeschool.
Toetsing
Toetsing
Binnen dit programma ontwikkel je d.m.v. de praktijkopdracht competenties. Gezamenlijk werk je toe naar verschillende voortgangsmomenten. Aan het einde van dit programma is het aan jou te laten zien dat je competent bent en deze competenties beheerst. Hiervoor organiseren wij de toetsdag. Tijdens deze toetsdag word je zowel als groep, als individueel beoordeeld. Dit zal gebeuren middels een presentatie, interview, en de aangetoonde ontwikkelingen van het bedrijf
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan). https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-RBS-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.
Kom naar onze online voorlichting