Kies op maat

Inloggen Menu

Behavioural Economics for Change

​​Wist je dat we per dag gemiddeld 30.000 keuzes maken?   

​Welke keuzes maak jij gedurende je dag? Kies jij bewust voor de trap, of loop je onbewust naar de lift? Waarom heb je gekozen deze tekst te lezen? Gedragseconomen kijken hoe keuzes tot stand komen en hoe ze te beïnvloeden.   

​We zetten tools en principes in om de wereld mooier en beter te maken. Hoe werkt het menselijk brein? Welke invloed hebben keuzes en ons gedrag op onszelf, een groep en de maatschappij? Waarom is gewoontegedrag zo moeilijk te veranderen?  

​Je onderzoekt en ontwerpt, met principes uit bijvoorbeeld de psychologie, neurologie en evolutietheorie, een interventiestrategie om gedrag te beïnvloeden. Zo verander je de wereld door mensen de juiste richting op te duwen. We behandelen maatschappelijke vraagstukken: Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen hun sigarettenpeuken niet op straat gooien? Hoe stuur je consumenten richting meer duurzame kledingkeuzes?   

​We zoeken naar antwoord op dergelijke vragen en proberen de wereld een stukje mooier te maken.

Je bent in staat inzichten en methodieken, over menselijk gedrag en de werking van het brein, in te zetten om keuzegedrag te beïnvloeden en zo gedragsverandering voor positieve sociale impact te realiseren.  

​Daarvoor werk je aan de volgende subdoelen:  

  • Brein & gedrag: Je hebt diepgaand inzicht in (keuze)gedrag vanuit zowel interne (o.a. psychologie/het brein) als externe (o.a. omgeving/sociologisch) beïnvloedingsfactoren.  
  • Decision science: Je kan ‘decision science’ principes (persuasion principles) uit verschillende wetenschappelijke disciplines toepassen om gedragsverandering te realiseren.  
  • Choice architecture/interventies ontwerpen Je kan, middels choice-architecture, een deugdelijke interventie ontwerpen die het (keuze)gedrag van individuen of groepen (positief) kan beïnvloeden.  
  • ​Je kan gedragsinterventies in de praktijk uitvoeren en bijsturen, en daarmee meetbare positieve sociale impact realiseren in lijn met de doelstellingen van de opdrachtgever. 

​​Binnen deze Minor ga je aan de slag met medestudenten door, naast het opdoen van theoretische kennis, volgens de Methodiek SUE Influence Framework,drijvende en blokkerende krachten van gedrag te onderzoeken. Vervolgens ontwerp je een gedragsinterventiestrategie, prototypes én test je deze in de praktijk. Ben je een onderzoekende, creatieve en reflectieve persoon die het leuk vindt om samen te werken? Maak dan de keuze voor deze Minor en help mee de wereld een stuk mooier te maken​ 

Bekijk de video voor meer informatie: 

Leerdoelen

​​Je bent in staat om (wetenschappelijke) inzichten en methodologieën aangaande menselijk gedrag en de werking van het brein, inzetten om (keuze)gedrag (positief) te beïnvloeden en een onderbouwd advies uitbrengen op basis van een in de praktijk geteste interventie.  
​  
​Insight:  
​- Je hebt (diepgaand) inzicht in de werking van het menselijk brein, hoe mensen keuzes maken en hoe gedrag tot stand komt.  
​- Je kan de drijvende en blokkerende krachten die gedrag bepalen (of tegenhouden) identificeren.  
​- Je kan kan kansen voor het beïnvloeden van gedrag en het toevoegen van psychologische waarden (‘human value’) ontdekken.   
​  
​Intervention  
​- Je kan o.b.v. principes uit de gedragswetenschap, ideeën ontwikkelen om (keuze)gedrag te sturen, beïnvloeden of veranderen.  
​- Je kan ideeën vertalen in tastbare gedragsinterventies en beïnvloedingsstrategieën t.b.v. het ontwerpen van gewenst gedrag.  
​- Je kan de gedragsinterventie(s) met het meeste potentieel selecteren.  
​  
​Impact   
​- Je kan interventie(s) testen en feedback verzamelen, door (snelle) experimenten uit te voeren onder de echte doelgroep.  
​- Je kan stappen nemen om de impact van de interventie te maximaliseren en opdrachtgever en stakeholders te overtuigen.   
​  
​Implement  
​- Je geeft rekenschap van de ethische waarde en normen van het vakgebied, en kan vanuit daar afwegingen maken om ethiek in het gedragsontwerp te waarborgen.  
​-          Je toont jezelf als een reflectieve professional die kan terugkijken en bijsturen op eigen handelen en zich (enigszins) kan verhouden tot het vakgebied.  

Ingangseisen

​​De minor staat open voor HBO studenten uit alle opleidingsrichtingen. We streven juist naar een mix van studenten met uiteenlopende achtergronden. 
​ 
​Let op: binnen de minor wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kwalitatief onderzoek (denk aan observaties/interviews/focusgroepen). Ervaring is niet vereist, maar we adviseren om, voorafgaand aan deze minor, basiskennis kwalitatief onderzoek op te doen. Bij aanmelding ontvang je in de mail achtergrondmateriaal en tips om je hier op voor te bereiden.  

Literatuur

​​Verplichte literatuur  

​De kunst van het gedrag ontwerpen – Astrid Groenewegen (ISBN:9789024451753)  

Aanbevolen literatuur  

  • ​The Persuasion Code – Morin & Renvoise  
  • ​Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman  
  • ​Misbehaving: The Making of Behavioral Economics - Richard Thaler  
  • ​How to Get People to Do Stuff - Susan Weinschenk  
  • ​De 33 beste psychologische beïnvloedingstechnieken uit de reclame - Rick van Baaren, Matthijs van Leeuwen, Marc Andrews  
  • ​Influence: The Psychology of Persuasion – Robert Cialdini  
  • ​Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness – Richard Thaler  
  • ​Predictably Irrational, Revised and Expanded Edition: The Hidden Forces That Shape Our Decisions- Dan Ariely  
  • ​Change for Good – Bernard Ross & Omar Mahmoud  
  • ​Brainfluence – Roger Dooley  
  • ​How Change Happens – Cass R. Sunstein 

​​ 

Rooster

  • ​​We werken met verschillende vormen van contacttijd: individuele zelfstudie, groeps-zelfstudie, door student gestuurde contacttijd en door de docent gestuurde contacttijd.  
  • ​In de eerste zeven weken is de tijdsverdeling als volgt:  
  • ​We streven naar 3 contactmomenten per week (bij voorkeur op maandag, woensdag en vrijdag) Deze worden ingevuld door verdieping op de stof d.m.v. hoorcolleges en gastcolleges, werkcolleges in klassen én coachings- feedbackmomenten. Daarnaast doen we experimenten, werksessies zoals onderzoekstechnieken (bijvoorbeeld interviews en focusgroepen) prototyping en ideation technieken (bijvoorbeeld brainstorming)  

​​ 

Toetsing

​​Het programma bestaat uit een individuele, praktijk- en kennislijn. Tijdens de minor ben je enerzijds jezelf aan het ontwikkelen door kennis in je op te nemen over het vraagstuk en je eigen gedrag te analyseren. Anderzijds ben je bezig met het toepassen van die kennis bij verschillende partijen in de praktijk, waarin je advies uitbrengt en zo die partijen een stapje verder helpt. Je reflecteert continu op het resultaat, de aanpak (proces) en je eigen persoonlijke bijdrage en ontwikkeling. Tussendoor zijn er momenten waarin we monitoren waar je staat. Dat doen we door bijvoorbeeld tussenproducten, presentaties al dan niet aan stakeholders en coachgesprekken per team. Op deze momenten krijg je ook (formatieve) feedback van een docent, medestudent of mensen uit het werkveld. Jij geeft ook feedback aan anderen.​ 

Aanvullende informatie

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 16-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan). https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-RBS-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Kom naar onze online voorlichting

Voorlichting 01-04 16:00 - 16:30

Voorlichting 02-04 16:45-17:15