Kies op maat

Inloggen Menu

Mindful communiceren

Helaas, deze minor zit vol in periode AB (sept.-jan.)!

Voor wie

Wat voor studie je ook doet: iedereen communiceert. Van een pitch en vergadering tot een gesprek met een patiënt. Wil je bewuster communiceren? Dan is de minor ‘Mindful communiceren’ wat voor jou.

Inhoud

Mindfulness draait om bewustzijn. Je bewust zijn van het moment, de mensen om je heen en je eigen gevoelens. Ook als je communiceert kan mindfulness van pas komen. Mindful communiceren is in het kort: effectief communiceren door aandachtig, aanwezig en accepterend te zijn. Bijvoorbeeld in een vergadering, maar ook in een één-op-één gesprek.

Deze minor is voor studenten van alle opleidingen relevant. Wat voor beroep je ook gaat uitoefenen: we communiceren immers allemaal!

Cursussen

Mindfulness: Bronnen en thema’s
In deze cursus maak je kennis met het gedachtegoed van filosofen en spiritueel denkers uit Oost en West die in verband gebracht kunnen worden met mindfulness (de ‘bronnen’). Daarnaast wordt er aandacht besteed aan mindfulnessthema’s die van belang zijn voor de beroepspraktijk, zoals stresshantering, time management, informatie-overload, leiderschap, bezieling, compassie.

Mindful communiceren 1: Basistraining
In deze cursus leer je mindful spreken, luisteren, feedback geven, presenteren en samenwerken. De cursus heeft de vorm van een training.

Mindfulness Based Stress Reduction
Je krijgt een korte versie van de Mindfulness Based Stress Reduction-training. Deze training vormt de basis voor mindful communiceren en je leert mindfulness zelf toe te passen. Dat doe je door yoga- en meditatieoefeningen, dagboekoefeningen en psycho-educatie.

Mindful communiceren 2: Verdieping
Deze cursus is een vervolg op de basistraining en de MBSR-training. In twee wekelijkse trainingsbijeenkomsten wordt aandacht besteed aan de training van compassie en aan het inzetten daarvan in communicatie.

Beroepsbijdrage
In deze cursus gaat het om de beroepsbijdrage die vanuit mindful communiceren gegeven kan worden aan je eigen beroep. Je gaat eerst onderzoeken hoe je vanuit de minor een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van je eigen toekomstige beroep(sveld). Dat werk je verder uit in een adviesnota en een concreet product.

Leerdoelen

​De minor  ‘Mindful communiceren’ is gericht op de praktijk. Je gaat:

  • tijdens en buiten de les oefenen met mindfulness en de principes van Verbindend Communiceren;
  • je eigen gedrag en (leer-) ervaringen analyseren, hierover rapporteren en je gedrag verbeteren;
  • een relatie leggen tussen mindfulnessthema’s en je eigen werkveld, waarbij je laat zien dat mindfulness een duidelijke meerwaarde heeft voor het beoefenen van je beroep;
  • relevante thema’s analyseren vanuit aangeboden theorieën/visies, het gedachtegoed van mindfulness en het model van Verbindende Communicatie;
  • een inspirerend en makkelijk inzetbaar product ontwikkelen voor professionals in jouw werkveld

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB kunnen tot en met 25 juni 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 25 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 19 november 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 19 november worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.

Ingangseisen

Er zijn geen specifieke eisen, maar mochten er bepaalde contra-indicaties zijn, dan kan het verstandiger zijn niet aan de minor deel te nemen. Neem bij twijfel contact op met een van de mindfulnesstrainers van de minor guido.stalman@hu.nl of marjolein.verboom@hu.nl

Contra-indicaties Mindful Communiceren

Toetsing

Voor elke cursus maak je een of meer werkstukken.

Literatuur

De volgende literatuur wordt bij de minor gebruikt. Hiernaast schaf je ook nog facultatief boeken aan.

  • Erik van den Brink, Frits Koster. Compassievol leven. Een mindfulness-based verdiepingsprogramma (2016). Amsterdam: Boom.
  • Justine Mol. De giraf en jakhals in ons, Over geweldloos communiceren (2007). Amsterdam: Uitgeverij SWP.
  • Erwin Tielemans, Verbindende communicatie werkt (2014 of 2017). Antwerpen/Apeldoorn: Garant Uitgevers.
  • Mark Williams & Danny Penman. Mindfulness, een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld (2011 of 2018). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

Rooster

Voor de cursussen die je bij de minor volgt, moet je per lesblok rekenen op 3 dagdelen per week contacttijd. De contactmomenten zijn geroosterd op 2 of 3 dagen. Het rooster en de lesdagen zullen vlak voor aanvang van de lessen bekend worden gemaakt.