Kies op maat

Inloggen Menu

Mindful communiceren

Helaas, deze minor zit vol in periode CD

Voor wie

Wat voor studie je ook doet: iedereen communiceert. Van een pitch en vergadering tot een gesprek met een patiënt. Wil je bewuster communiceren? Dan is de minor ‘Mindful communiceren’ wat voor jou.

Inhoud

Mindfulness draait om bewustzijn. Van het moment, de mensen om je heen en je eigen gevoelens. Ook als je communiceert kan mindfulness van pas komen. Mindful communiceren is in het kort effectief communiceren door aandachtig, aanwezig en accepterend te zijn. Bijvoorbeeld in een vergadering, maar ook in een een-op-eengesprek.

Deze minor is voor studenten van alle opleidingen relevant. Want wat voor vak je ook gaat doen: we communiceren allemaal.

Cursussen

Mindful communiceren 1: Basistraining
In deze cursus leer je mindful spreken, luisteren, feedback geven, presenteren en samenwerken. De cursus heeft de vorm van een training.

Mindful communiceren 2: Verdieping
Je kiest of je je gaat verdiepen in mindfulness of in communiceren. Je volgt voor het onderdeel van je keuze wekelijkse trainingsbijeenkomsten.

Beroepsbijdrage
Je bepaalt zelf de inhoud van een kort onderzoek naar de mogelijkheden van mindful communiceren in je eigen werkveld. Ook kies je zelf wat voor product je voor deze doelgroep ontwikkelt.

Mindfulness Based Stress Reduction
Je krijgt een korte versie van de Mindfulness Based Stress Reduction-training. Deze training vormt de basis voor mindful communiceren en je leert het zelf toe te passen. Dat doe je door yoga- en meditatieoefeningen, dagboekoefeningen en psycho-educatie.

Mindfulness: Filosofie en toepassingen
Je duikt in het ontstaan van mindfulness en leert hoe je mindfulness zelf kunt gebruiken in de beroepspraktijk.

Leerdoelen

​De minor  ‘Mindful communiceren’ is gericht op de praktijk. Je gaat:

  • tijdens en buiten de les oefenen met mindfulness en de principes van Verbindend Communiceren
  • je eigen gedrag en (leer-) ervaringen analyseren, hierover rapporteren en je gedrag verbeteren
  • een relatie leggen tussen mindfulnessthema’s en je eigen werkveld, waarbij je laat zien dat mindfulness een duidelijke meerwaarde heeft voor het beoefenen van je beroep
  • relevante thema’s analyseren vanuit aangeboden theorieën/visies, het gedachtegoed van mindfulness en het model van Verbindende Communicatie
  • een inspirerend en makkelijk inzetbaar product ontwikkelen voor professionals in jouw werkveld

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 5 juli (voor periode AB) en tot en met 6 december 2019 (voor periode CD) naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 5 juli of 6 december 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld

Ingangseisen

Er zijn geen specifieke eisen, maar we bepalen op basis van een intakeformulier of je geschikt bent voor deze minor.

Toetsing

Voor elke cursus maak je een of meer werkstukken.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

  • David Dewulf, Mindfulness werkboek (2016). Utrecht: VBK Media
  • Erwin Tielemans, Verbindende communicatie werkt (2014). Antwerpen/Apeldoorn: Garant Uitgevers
  • Ike Lasater, Julie Stiles, Woorden die werken op de werkplek (2012). Mens en Communicatie

Rooster

Voor de cursussen die je bij de minor volgt, moet je per lesblok rekenen op 3 dagdelen per week contacttijd. De contactmomenten zijn geroosterd op 2 of 3 dagen. Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.