Kies op maat

Inloggen Menu

Big Data & Design

Helaas, deze minor zit vol, maar je kunt je wel nog voor Big Data & Design English aanmelden. Het enige verschil is de voertaal en het is toegestaan werk in het Nederlands in te leveren, mits het groepswerk is.

Voor wie

Wij geloven dat jij, als toekomstig expert in ieder domein de nodige vaardigheden moet verwerven om met data te werken. Werkgevers zijn dringend op zoek naar domein specifieke specialisten met praktische kennis van data. 

Tijdens 1-weekse design crunches en projecten naast verdiepende lessen, werk je aan vraagstukken van echte klanten en je eigen start-up ideeën. We werken vanuit jouw specifieke achtergrond en motivatie om data in jouw context te gebruiken. We focussen op huidige technologieën en kijken naar toekomstige mogelijkheden vanuit een ontwerp, technisch, zakelijk en ethisch oogpunt. Je leert basisprogrammering in python, waardoor je je op je gemak voelt bij het werken met data en het prototypen van je concepten, je hoeft geen hardcore computerwetenschapper te zijn om dit te doen! 

Bedrijven in alle domeinen zijn op zoek naar doorzetters met praktische kennis van data en vaardigheden om inzichten te vertalen naar oplossingen. Waar wacht je op?! 

This minor can also be attended in English.

Inhoud

We creëren elke dag meer dan 2,5 biljoen bytes aan data. 90% van alle data is in de afgelopen 5 jaar gecreëerd. Steeds meer van onze cultuur en sociale interacties zijn gedigitaliseerd. Veel van onze offline interacties laten digitale sporen na. Denk aan verkeersstromen, je OV-chipkaart, e-reader of het gebruik van slimme energiemeters. Daarnaast neemt ook het aantal manieren en de snelheid waarmee we data kunnen analyseren toe. Met machine learning en data kunnen we automatisch persoonlijke profielen samenstellen, de emoties van lezers/kijkers bepalen en voorspellingen doen van hun acties. Het blijft echter een uitdaging voor organisaties om die data te analyseren en strategisch in te zetten. Hoe doe je dat? Hoe ga je goed om met privacy? En hoe ontwerp je je concepten daarop? 

Tijdens deze minor leer je alle stappen binnen de datacyclus: van het verzamelen van data tot het ontwerpen van een dienst/product met behulp van data. Ook leer je over de impact van data op de maatschappij, bedrijven en het gedrag van individuen. Je leert hier kritisch naar te kijken en data(technieken) adequaat toe te passen.

Cursussen

We onderscheiden 4 tracks die samenkomen in projecten en design crunches. Om je hierop voor te bereiden, werk je aan kleinere opdrachten en neem je deel aan workshops, discussies en lezingen.

Data Business & Society track 
Wat kunt u doen met de gegevens die u verzamelt? En wat zijn de ethische beperkingen van datagebruik? In deze track vorm je je eigen mening door middel van workshops en discussies.

Research with Data track
In deze track leer je data te verzamelen die je nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden, inzichten uit deze data te halen en de inzichten op een passende manier te communiceren.

Data Technology track
Je leert data te verzamelen, analyseren en visualiseren met behulp van verschillende algoritmen, tools en technieken. Je leert voorspellingen te maken met data, data te clusteren en meer geavanceerde technologieën zoals gezichtsherkenning, objectdetectie en tekstanalyse te onderzoeken. 

Design for Data track
Omdat we ons in de projecten richten op data gedreven concepten, moet je een aantal elementaire ontwerpvaardigheden verwerven. Je leert gerelateerde diensten, gebruikers en de context te onderzoeken, ideeën te prototypen, te testen met gebruikers en andere belanghebbenden; een ‘human centered’ benadering.

Leerdoelen

Na deze minor kun je: 

  • Kritisch de impact van data op onze samenleving onderzoeken en beschouwen. 
  • Verschillende (big) data-gedreven businessmodellen onderscheiden, analyseren en ontwikkelen 
  • Data uit verschillende bronnen verzamelen, opschonen, analyseren en visualiseren door middel van verschillende tools en basis programmeren in python. 
  • Innovatieve data gedreven concepten en diensten bedenken, ontwerpen en prototypen. 
  • Inzichten, voorspellingen en acties op basis van data ontwikkelen en communiceren met behulp van basis machine learning technieken en statistieken.

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen voor deze minor.

Literatuur

Het veld verandert snel en elk jaar beslissen we over nieuwe literatuur ter ondersteuning van de leerdoelen. Voor aanvang van de minor ontvang je een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Deze minor vindt plaats in periode A/B, beginnend in september.

Toetsing

Je wordt aan het einde van het semester beoordeeld in een mondelinge beoordeling en portfolio. Elke 6 weken geven we je duidelijke feedback, zodat de beoordeling aan het einde niet als een verrassing komt. Als je niet slaagt voor een of meer leerdoelen, krijg je de kans om deze te herkansen met een opdracht.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 15 juli 2022 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 15 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.