Kies op maat

Inloggen Menu

Big Data for Smart Media and Business

Helaas, deze minor zit vol voor periode AB.

De minor gaat niet door in periode CD.

Voor wie

Het minorprogramma Big Data for Smart Media and Business is bedoeld voor studenten met een achtergrond in communicatie, media, business, economie, ICT, ondernemerschap en journalistiek. Je leert op een basisniveau programmeren waardoor je data kan verzamelen en inzichten uit data kan verkrijgen. In het verleden hebben veel niet-technische studenten dit programma met succes afgerond.

Het programma is onderzoek en project gedreven. Programmeren is een klein onderdeel in de minor. We behandelen de basisprincipes van programmeren, design thinking, ethiek, User experience design en datadriven-business. Dus niet primair gericht op ICT'ers. Als je echter een achtergrond in informatica hebt, ben je meer dan welkom! We behandelen de basisprincipes, maar kunnen ook helpen met meer geavanceerde onderwerpen.

Inhoud

Dagelijks creëren we meer dan 2,5 triljoen bytes aan data. Zoveel zelfs dat meer dan 90% van de data in de wereld gecreëerd is in de afgelopen 5 jaar. Meer en meer van onze sociale interacties en cultuur digitaliseren in een rap tempo. Maar ook offline laat je sporen na. Denk maar aan het bijhouden van verkeersstromen, je ov-chipkaart of het gebruik van slimme energiemeters. De hoeveelheid data neemt steeds meer toe in zowel gestructureerde als ongestructureerde vorm.

Daarnaast nemen ook de mogelijkheden toe. Met machine learning en data kunnen we automatisch persoonlijke profielen samenstellen, kunnen we het sentiment van lezers/kijkers/gebruikers bepalen en kunnen we voorspellingen doen over de toekomst. Maar voor organisaties is het nog een uitdaging om die gegevens te analyseren en tactisch in te zetten. Hoe doe je dat? En hoe ga je netjes met privacy om?

Tijdens deze minor leer je alle stappen binnen de datacyclus: van data verzamelen tot een dienst/ product ontwerpen met behulp van data. Ook leer je over de impact van data op de wereld, bedrijven en het gedrag van individuen. Je leert hier kritisch naar te kijken en data (-technieken) weloverwogen toe te passen.

Cursussen

Data Playground (5 ec)
Tijdens deze cursus oefen je met data verzamelen, de beginselen van data opschonen en analyseren. Uiteindelijk ben je in staat een interactief dashboard te maken om data te presenteren.

Data Business & Society (5 ec)
Wat kun je nu eigenlijk met de data die je verzamelt? En wat zijn de ethische grenzen van datagebruik? In deze cursus vorm je je eigen visie door middel van workshops en discussies.

Project Research with Data (5 ec)
Voor deze cursus verzamel je je eigen data en doe je op basis daarvan een onderzoek. Je leert de basis van het schrijven van een data-driven onderzoeksrapport.

Data Learning (5 ec)
We zoomen tijdens deze cursus in op hoe we met data voorspellingen kunnen doen. Denk aan automatisch profileren, tekst analyseren en nog veel meer.

Project Design for Data (10 ec)
Je ontwikkelt voor deze cursus een data driven concept, in dit vak komen alle voorgaande vakken samen. Al het geleerde en behandelde pas je hier toe in een project waarin je een datagedreven concept ontwerpt en test. Je onderzoekt de relevantie en levensvatbaarheid en maakt een prototype van je product / dienst welke je door middel van onderzoek door ontwikkelt (itereert).

Leerdoelen

Na de minor kun je:

*kritisch de impact van data op onze samenleving onderzoeken;
*verschillende (big) data-driven businessmodellen onderscheiden en analyseren;
*een data driven businessmodel ontwikkelen;
*verzamelen, opschonen, analyseren en visualiseren van data uit verschillende bronnen zoals het web, sociale media en open data via tools en basisprogrammeren;
*data gebruiken om nieuwe concepten en diensten te creëren;
*een data gedreven dienst/ product ontwerpen;
*inzichten, voorspellingen en acties op basis van data met behulp van basis machine learning technieken en statistiek doen.

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen.

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Je hebt voor deze minor drie dagen in de week college. Welke dagen dat zijn wordt vlak voor de zomer- c.q. kerstvakantie bekend. Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.

Toetsing

De toetsing van deze minor bestaat uit een mondeling tentamen, opdrachten en 2 projecten.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB kunnen tot en met 25 juni 2021 worden ingediend via Studielink en Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 25 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 19 november 2021 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 19 november worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.