Kies op maat

Inloggen Menu

Datavisualisatie en Infographics

Voor wie

Deze minor is geschikt voor studenten Journalistiek, Communicatie, Communication and Multimedia Design (CMD), Techniek of Commerciële economie. Hou je van overzicht en ben je een beelddenker? Dan is deze minor wat voor jou.

Inhoud

Grafieken, schema’s, kaarten, tijdlijnen en animaties maken van saaie cijfers een begrijpelijk plaatje. Daarom kom je ze vaak tegen in media en professionele communicatie. Kun je dit soort beelden maken? Dan staat er een dikke plus op je cv. In deze minor leer je waar je data kunt vinden, hoe je het kunt verwerken en wat voor verhalen je ermee kunt vertellen.

Je volgt lessen in design, techniek, visual storytelling en datavisualisatie. Na een paar weken maak je datavisualisaties en infographics voor opdrachtgevers zoals de Rekenkamer, het RIVM, omroepen of organisaties voor sport en onderwijs. Je werkt zo veel mogelijk samen met studenten die andere vaardigheden hebben dan jij, zodat het team waarin je werkt zo sterk mogelijk is.

We leiden je op tot een T-shaped professional: je krijgt brede algemene kennis van het vak en je verdiept je specialisme. Geen zorgen: we houden rekening met verschil in kennis- en ervaringsniveau van studenten en stimuleren samenwerking.

Cursussen

Kennis & Kunde
Tijdens deze cursus leer je data zoeken, analyseren en verwerken voor een sprekende datavisualisatie. Daarvoor gebruik je storytelling en verschillende systemen.

Praktijk & Project A
Tijdens deze cursus ga je met een klein team van studenten aan de slag voor een professionele klant. Je werkt samen aan het ontwerp van een datavisualisatie en infographic en verantwoordt het resultaat.

Praktijk & Project B
Deze cursus is een logisch vervolg op de cursus Praktijk & Project A en is qua inhoud vergelijkbaar.

Leerdoelen

Het doel van deze minor is dat studenten kennis en vaardigheden krijgen die nodig zijn om individueel, maar ook in groepsverband professionele informatievisualisaties te maken. Denk bijvoorbeeld aan het selecteren, verwerken, analyseren, inzichtelijk maken en presenteren van data.

Studenten hebben aan het einde van de minor kennis van:

  • theorie over informatievisualisatie;
  • technieken die nodig zijn om informatievisualisatie op een professioneel niveau uit te kunnen oefenen;
  • sociale vaardigheden die nodig zijn voor professionele productie.

Je kunt aan het eind van de minor:

  • zelfstandig een eenvoudige informatievisualisatie maken;
  • samen met mede-studenten een complexe informatievisualisatie maken.

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 5 juli 2019 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 5 juli 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen.

Toetsing

Je werkt individueel en in een groepje aan verschillende producties. Die producties voeg je samen in een portfolio. Verder word je beoordeeld op twee aspecten: creativiteit & inhoud en professionaliteit & samenwerking.

Literatuur

Aan het begin van de minor krijg je een literatuurlijst. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Rooster

Je hebt voor deze minor op 2 à 3 ochtenden in de week een contactmoment. Van 8.30 tot 12.30 uur. Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.