Kies op maat

Inloggen Menu

Fotojournalistiek en beeldredactie

Helaas, deze minor zit in periode AB vol.

Voor wie

Ben jij een gedreven student met een goed gevoel voor beeld? Dan is de minor Fotojournalistiek en beeldredactie iets voor jou.

Inhoud

Een verhaal vertellen met foto’s. Dat is nog lang niet altijd even gemakkelijk. Foto’s zeggen soms iets totaal anders dan tekst of geluid. Door digitale fotografie en social media zijn er steeds meer mogelijkheden voor fotojournalistiek.

Tijdens deze minor maak je nieuwsfoto’s en breng jij verhalen in beeld voor verschillende media. Naast de technische kant van de fotografie, leer je ook hoe je met beeld een journalistiek verhaal kunt vertellen.

Cursussen

Casus
Je voert een opdracht uit waarbij je fotografie, tekst en beeld combineert. Ook leer je hoe het is om te werken als freelancer.

Fototechniek en digitale techniek
Je leert zelf om te gaan met je camera (diafragma, sluitertijd, witbalans, flits etc.) en je leert met fotobewerkingsprogramma’s te werken.

Fotoverslaggeving en fotografische technieken
Je leert zelf fotoverslag te doen van een journalistiek onderwerp. De uitdaging: vang het verhaal in één beeld.

Theorie fotojournalistiek
Waarom is het nodig om nieuws in beeld te vatten? En hoe werkte communicatie met beelden door de eeuwen heen? Na deze cursus weet je het.

Leerdoelen

Aan het einde van de minor:

  • Heb je een kritische en creatieve instelling als het gaat om het effect van beeld op de kijker;
  • Snap je de theorie achter fotografie;
  • Begrijp je hoe fotojournalistiek wordt toegepast;
  • Heb je algemene kennis over auteursveld en het werk als fotograaf;
  • Kun jij kritisch kijken naar journalistiek in kranten, bladen of op websites en weet jij hoe het beter kan;
  • Kun jij ideeën uitwerken.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB kunnen tot en met 25 juni 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 25 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 19 november 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 19 november worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.

Ingangseisen

Wanneer de ondertekende leerovereenkomst is ontvangen door Hogeschool Utrecht en er is nog plek op de minor, neemt de minorcontactpersoon contact met je op m.b.t. de toelatingsopdracht. Pas dan hoef je de opdracht in te sturen, daar heb je 2 weken de tijd voor. Onderstaand alvast een toelichting.

Voor de toelating dien je een van de vier onderstaande opdrachten te kiezen uit te werken. Het maakt niet uit welke opdracht je kiest. Je levert alle foto’s in als een pdf-file waarbij je zelf een titel voor je serie bedenkt. Tevens voorzie je de serie van een korte intro en een fotobijschrift (100-250 woorden).

1. Maak een reeks portretten (3-5 foto’s) van personen waarin je licht, omgeving en/of aankleding gebruikt om iets over deze personen te vertellen.
Voorbeeld: een reeks portretten van studenten waarbij je de persoon in een studentenkamer plaatst.

2. Maak een ‘reportageserie’ (4-6 foto’s) van iemand die een beroep of een hobby uitoefent. Denk er hierbij aan dat je foto’s samenhang vertonen en dat je in je foto’s genoeg variatie (standpunt en inhoud) biedt.
Voorbeeld: een serie over een dag uit het leven van een agrariër of een hobbyvisser.

3. Maak een gevarieerde reportageserie van een ‘saaie’ handeling waarbij jij ervoor zorgt dat het geheel toch op een interessante, verhalende wijze laat zien wat er gebeurt.   Voorbeeld 1: een serie over het leven op het kantoor.
Voorbeeld 2: een serie over een persoon die elke dag de hond uitlaat.

4. Maak een journalistieke fotoreportage (3-5 foto’s) over een onderwerp dat volgens jou nieuws is. 

Bij de beoordeling wegen we techniek nog niet zo zwaar mee, maar kijken we vooral of je in staat bent zaken op een originele wijze in beeld te brengen en binnen een deadline werk te kunnen leveren.

Toetsing

Je kennis van de theorie wordt aan het einde van de cursus getoetst. Daarnaast werk je alleen en met studiegenoten aan verschillende fotoprojecten. Je voert ook een freelance opdracht uit voor een opdrachtgever.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst

Emma Lewis, Fotografie Begrijpen (ISBN: 9789089987891)

Rooster

Je moet 5 dagen per week beschikbaar zijn voor deze minor. Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.