Kies op maat

Inloggen Menu

Geschiedenis van het Jodendom, Christendom en de Islam

Voor wie

Ben je benieuwd hoe de belangrijke wereldgodsdiensten jodendom, islam en christendom zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen? En hoe je dat nu nog kunt terugzien? Wil je begrijpen waarom deze godsdiensten nog steeds een belangrijke plek hebben in het nieuws en veel conflicten? De minor ‘Geschiedenis van het jodendom, christendom en de islam’ geeft je stevige basiskennis.

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden.

Inhoud

Elke dag lees of zie je nieuws dat te maken heeft met godsdienst. De islam, het jodendom en christendom staan nog steeds centraal in heel veel discussies in de maatschappij. Maar hoe zijn deze religies nu eigenlijk ontstaan en hoe hebben ze zich ontwikkeld? Om dit beter te begrijpen is het belangrijk meer te weten over deze godsdiensten. Je kunt in deze minor kiezen tussen de specialisaties:

 • Periode AB of Lint: Geschiedenis van het jodendom en christendom, of;
 • Periode AB, Lint of CD: Geschiedenis van de islam

Tijdens hoorcolleges leer je alles over de algemene ontwikkelingen van deze religies. In werkcolleges ga je aan de slag met verschillende thema’s. Daarnaast maak je een video-opdracht waarin je op zoek gaat naar belangrijke joodse, christelijke of islamitische aspecten in Nederland.

Afhankelijk van de specialisatie die je hebt gekozen, maak je een excursie naar Istanbul of Jeruzalem en bekijk je hoe de godsdiensten daar invloed hebben gehad. Je vergelijkt de uitkomsten van deze opdracht met de video-opdracht die je in Nederland hebt gedaan.

Meer informatie is te vinden op de website https://minorjodendomchristendomislam.hu.nl.

Cursussen

Voor je aan deze minor begint, kies je je specialisatie:

 • Periode AB of Lint: Geschiedenis van het jodendom en christendom, of;
 • Periode AB, Lint of CD: Geschiedenis van de islam.

Hoorcolleges
Je krijgt inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van de islam of het christendom en jodendom.

Werkcollege
Je gaat aan de slag met verschillende thema’s binnen de door jou gekozen specialisatie. Je bestudeert hiervoor verschillende bronnen.

Video-opdracht
Je gaat op zoek naar relevante vraagstukken of discussies over de door jou gekozen godsdienst. Je bezoekt organisaties, houdt interviews en verzamelt belangrijke informatie en gegevens. Hiermee maak je een video.

Excursie
Heb je gekozen voor ‘Geschiedenis van de islam’? Dan bezoek je Istanbul. Met de keuze ‘Geschiedenis van het jodendom en christendom’ ga je naar Jeruzalem. Het maken van deze excursie is verplicht. Je bekijkt hoe de geschiedenis van deze godsdiensten invloed heeft op de huidige samenleving van deze gebieden. En vergelijkt dat met het onderzoek dat je in Nederland deed.

Leerdoelen

Tijdens deze minor leer je welke invloed de drie grote wereldgodsdiensten hebben op actuele conflicten, discussies en vraagstukken. Daarnaast weet je na het afronden van deze minor hoe de godsdiensten elkaar beïnvloeden.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 25 juni 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 25 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 19 november 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 19 november worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen voor deze minor.

Toetsing

De curussen van deze minor rond je af met:

 • een paper
 • een video
 • een presentatie
 • een toets/tentamen
 • deelname aan een studiereis

Literatuur

 • Ansary, T. Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen
 • Erogluer, T. Grootmachten, Het Ottomaanse Rijk (op de site)
 • Erogluer, T. Een geschiedenis van de islamitische wereld

Rooster

Geschiedenis van de islam: dinsdag 10:00-17:00 (BLOK en LINT)

Geschiedenis van het jodendom en christendom:

 • Lint: dinsdag, van 13.00 tot 16.30 uur
 • Blok: op maandag van 13.00 tot 16.30 uur én dinsdag van 13.00 tot 16.30 uur