Kies op maat

Inloggen Menu

Geschiedenis van het Jodendom, Christendom en de Islam

Voor wie

Ben je benieuwd hoe de belangrijke wereldgodsdiensten jodendom, islam en christendom zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen? En hoe je dat nu nog kunt terugzien? Wil je begrijpen waarom deze godsdiensten nog steeds een belangrijke plek hebben in het nieuws en veel conflicten? De minor ‘Geschiedenis van het jodendom, christendom en de islam’ geeft je stevige basiskennis.

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent.

Inhoud

Elke dag lees of zie je nieuws dat te maken heeft met godsdienst. De islam, het jodendom en christendom staan nog steeds centraal in heel veel discussies in de maatschappij. Maar hoe zijn deze religies nu eigenlijk ontstaan en hoe hebben ze zich ontwikkeld? Om dit beter te begrijpen is het belangrijk meer te weten over deze godsdiensten. Je kunt in deze minor kiezen tussen:

 • Periode AB of Lint: Geschiedenis van het jodendom en christendom, of;
 • Periode AB, Lint of CD: Geschiedenis van de islam

Tijdens hoorcolleges leer je alles over de algemene ontwikkelingen van deze religies. In werkcolleges ga je aan de slag met verschillende thema’s. Daarnaast maak je een video-opdracht waarin je op zoek gaat naar belangrijke joodse, christelijke of islamitische aspecten in Nederland.

Afhankelijk van de specialisatie die je hebt gekozen, maak je een excursie naar Andalusië of Jeruzalem en bekijk je hoe de godsdiensten daar invloed hebben gehad. Je vergelijkt de uitkomsten van deze opdracht met de video-opdracht die je in Nederland hebt gedaan.
Voor de reis naar Andalusië (specialisatie islam) moet je rekening houden met zo’n € 800 aan extra kosten. Voor de reis naar Jeruzalem (specialisatie jodendom en christendom) bedragen de kosten zo’n € 1200.

Cursussen

Voor je aan deze minor begint, kies je je specialisatie:

 • Periode AB of Lint: Geschiedenis van het jodendom en christendom, of;
 • Periode AB, Lint of CD: Geschiedenis van de islam

Hoorcolleges
Je krijgt inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van de islam of het christendom en jodendom.

Werkcollege
Je gaat aan de slag met verschillende thema’s binnen de door jou gekozen specialisatie. Je bestudeert hiervoor verschillende bronnen.

Video-opdracht
Je gaat op zoek naar relevante vraagstukken of discussies over de door jou gekozen godsdienst. Je bezoekt organisaties, houdt interviews en verzamelt belangrijke informatie en gegevens. Hiermee maak je een video.

Excursie
Heb je gekozen voor ‘Geschiedenis van de islam’? Dan bezoek je Andalusië. Met de keuze ‘Geschiedenis van het jodendom en christendom’ ga je naar Jeruzalem. Het maken van deze excursie is verplicht. Je bekijkt hoe de geschiedenis van deze godsdiensten invloed heeft op de huidige samenleving van deze gebieden. En vergelijkt dat met het onderzoek dat je in Nederland deed.

Leerdoelen

Tijdens deze minor leer je welke invloed de 3 grote wereldgodsdiensten hebben op actuele conflicten, discussies en vraagstukken. Daarnaast weet je na het afronden van deze minor hoe de godsdiensten elkaar beïnvloeden.

Aanvullende informatie

Periode AB / Lint

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 5 juli 2019 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 5 juli 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Periode CD

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2019 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 6 december 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen voor deze minor.

Toetsing

De curussen van deze minor rond je af met:

 • een paper
 • een video
 • een presentatie
 • een toets/tentamen
 • deelname aan een studiereis

Literatuur

 • Ansary, T. Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen
 • Erogluer, T. Grootmachten, Het Ottomaanse Rijk (op de site)
 • Erogluer, T. Een geschiedenis van de islamitische wereld

Rooster

Geschiedenis van de islam: dinsdag 10:00-17:00 (BLOK en LINT)

Geschiedenis van het jodendom en christendom:

 • Lint: dinsdag, van 13.00 tot 16.30 uur
 • Blok: op maandag van 13.00 tot 16.30 uur én dinsdag van 13.00 tot 16.30 uur