Kies op maat

Inloggen Menu

Tweede Wereldoorlog educatie

Helaas deze minor is vol!

Voor wie

Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? En mag je onderwijs van jou net een tikkeltje anders zijn dan gewoon colleges volgen? Dan is de minor ‘Tweede Wereldoorlog educatie’ wat voor jou. 

Inhoud

De Tweede Wereldoorlog is een erg belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis en de gevolgen ervan zijn nog steeds om ons heen te zien. Maar steeds meer jongeren en volwassenen weten nauwelijks iets van de Tweede Wereldoorlog en er ontstaan meer en meer foute beelden rondom de oorlog. Deze minor helpt de kennis en herinneringen uit die periode voortbestaan en zorgt ervoor dat de juiste feiten bekend blijven.  

Deze minor is bijzonder en kan ook heftig en confronterend zijn. Zo bezoek en verblijf je op een aantal bijzondere en authentieke plaatsen, 'daar waar het toen gebeurd is’, en komen er bijzondere gastsprekers langs.  

Daarnaast leer je de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog (en de Holocaust) te plaatsen tegen gebeurtenissen uit de actuele media. 

Extra kosten
De kosten voor de studiereis naar het buitenland bedragen totaal ca. 600 euro. 

Cursussen

Plenaire bijeenkomsten 
Tijdens deze bijeenkomsten komt de Tweede Wereldoorlog tot leven door bijzondere en prikkelende presentaties, speelfilms, documentaires, en bijzondere gastsprekers. En je leert hoe je de verschillende standpunten van vooral daders, daarnaast omstanders en slachtoffers, kunt bekijken en begrijpen.  

Lieux de Mémoire Nederland - excursies Nederland 
Je leert verschillende kanten ervaren en kennen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Je bezoekt een aantal historische locaties. 

Lieux de Mémoire Duitsland - studiereis Duitsland 
Een groot deel van de Minor vindt plaats op historische grond, op authentieke, soms geheimzinnige locaties in Duitsland. Voor veel deelnemers meest ‘indrukwekkende’ onderdeel van het programma. Dit meerdaagse bezoek aan en verblijf op voor de nazi's prominente plaatsen in Duitsland, doet je een compleet beeld ervaren en leert je verder kijken in het land van de daders.  

Op http://www.tweedewereldoorlogeducatie.nl/ vind je meer informatie over deze minor.  

Leerdoelen

Tijdens de minor 'Tweede Wereldoorlog educatie' leer je:  

  • het gedrag van daders, omstanders en slachtoffers begrijpen; 
  • voor jezelf nadenken en de verantwoordelijkheid van ieder mens herkennen; 
  • alles over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in verhouding tot nieuwsitems van vandaag.  

Ingangseisen

Een werkplek is niet nodig, van een stage is geen sprake. Er zijn behalve motivatie geen toelatingseisen.   

De minor is ook zeer geschikt voor deeltijdstudenten.  

Literatuur

Voorafgaande de start van de cursus is relevante informatie - literatuur online ter beschikking.

Rooster

De bijeenkomsten (gemiddeld 1 per week, 1 vaste lesdag) zijn afhankelijk van je groep op maandag of dinsdag. Aanwezigheid is gewenst. Indien noodzakelijk en in overleg is een flexibel programma mogelijk.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Tijdens de minor bouw je een portfolio op, jouw verzamelmap met opdrachten betreffende de excursies.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.