Kies op maat

Inloggen Menu

Inleiding in de toegepaste psychologie

Helaas, deze minor zit in periode AB (sept.-jan.) vol!

Voor wie

Wil jij het menselijk gedrag beter begrijpen en verklaren? En meer inzicht krijgen in de manier waarop mensen functioneren? Dan moet je zeker de minor ‘Inleiding in de toegepaste psychologie’ volgen.

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden.

Inhoud

Psychologie is al jaren een populaire studie. En dat is nog steeds zo. Dat is ook niet gek: in ons dagelijks leven spelen psychologische inzichten een steeds belangrijkere rol. Woorden als ‘introvert’ en ‘intelligent’ zijn heel gewoon geworden. En hulp van een psycholoog wordt steeds normaler.

In deze minor maak jij kennis met de psychologie en een aantal disciplines van de toegepaste psychologie. Je krijgt inzicht in hoe sterk onze gedachten, gevoelens en gedrag worden beïnvloed, hoe groepsprocessen werken en waarom we ons vaak conformeren aan de meerderheid. Waarom doen mensen wat ze doen? Je leert hoe je binnen jouw vakgebied psychologische kennis kunt toepassen.

De minor richt zich dus op kennis, vaardigheden en toepassingen van de psychologie. Maar er is ook aandacht voor je eigen leervraag. Wat wil jij nou precies leren? Daarbij ga je op zoek naar de verbinding tussen theorie, opleiding en praktijk. En tussen de theoretische, methodische en praktische kennis.

Cursussen

Fundamenten van de psychologie
In deze cursus komen de verschillende stromingen binnen de psychologie aan de orde.

Persoonlijkheidsleer
Hoe beïnvloeden persoonlijkheidstrekken ons gedrag in onze sociale omgeving. En in hoeverre speelt persoonlijkheid een rol in welbevinden, functioneren en gezondheid?

Sociale psychologie
Je krijgt inzicht in de wijze waarop onze gedachten, gevoelens en gedrag worden beïnvloed door anderen. En hoe wij anderen beïnvloeden.

Hersenen en gedrag

Waarom doen mensen wat ze doen? Hoe kan je gedrag voorspellen en hoe komt het tot stand? Je gaat je verdiepen in de relatie tussen hersenen en gedrag.

Er zijn twee projecten die je een keuzemogelijkheid bieden:
Project A
Deze projectperiode kenmerkt zich door verschillende aan het project gerelateerde opdrachten. Je bent vrij in de keuze van het onderwerp.

Project B
Deze projectperiode beslaat het gehele blok en sluit meer aan bij jouw persoonlijke ontwikkeling in relatie tot de inhoudelijke cursussen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor:

 • heb je inzicht in de manier waarop mensen functioneren, zonder direct een oordeel te hebben
 • kun je op een methodische manier het gedrag op het gebied van sociaal, emotioneel of verstandelijk functioneren verklaren
 • beschik je over kennis en vaardigheden op het gebied van de sociale psychologie
 • begrijp je hoe mensen beïnvloed worden en ben je in staat om jouw omgeving vanuit psychologisch oogpunt te beïnvloeden
 • beschik je over de kennis en vaardigheden om binnen jouw vakgebied psychologie toe te passen
 • ben je in staat om vanuit een probleemstelling een onderzoeksvraag te formuleren (en daaruit gegevens te verzamelen)
 • kan je adviezen formuleren en deze op een aantrekkelijke manier presenteren

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB kunnen tot en met 25 juni 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 25 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 19 november 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 19 november worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen ingangseisen.

Toetsing

Alle cursussen worden afgesloten met 1 of 2 (deel-) toetsen. Naast de (digitale) kennistoetsen worden cursussen afgesloten met een paper, presentatie, rapport of onderzoeksverslag.

Literatuur

 • Brysbaert, M. (nieuwste druk 2018). Fundamenten van de Psychologie. Gent: Academia Press. ISBN 9789089319258
 • Van der Linden, M. (2017) Hersenwerk, Neurowetenschappen in de 21ste eeuw. Amsterdam, Boom. ISBN 9789058758675. Ook verkrijgbaar als e-book.
 • Aronson, E. Wilson, T.D. Akert, R.M. (2018). Sociale Psychologie (9e editie). Amsterdam: Pearson Education Benelux
 •  

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.