Kies op maat

Inloggen Menu

Filosofie. Wereldreligies. Spiritualiteit.

Voor wie

Zoek jij een minor op maat, met veel keuzevrijheid en waarin je in korte tijd je blik op de wereld, jezelf, je beroep en de samenleving verbreedt? Dan is deze minor een goede keuze voor je. Studenten die verdieping zoeken in hun beroepsprofiel, hun studie en hun professionele motivatie maken kennis met vele vormen van wijsheid door ervaring, beleving, ontmoeting, reizen en literatuur. Dit doe je samen met studenten uit vele verschillende studierichtingen zoals onderwijs, journalistiek, zorg en welzijn, social work, ICT, communicatie, kunst en economie. 

Inhoud

Filosofie: Oost en West 
Je maakt kennis met grote denkers uit de Westerse filosofie, zoals Plato, Aristoteles, Immanuel Kant, Hannah Arendt en anderen. De filosofielessen focussen zich op thema’s rond cultuur, ethiek, antropologie, politiek, kunst, kennis en wetenschap. We focussen op actuele onderwerpen in de samenleving. Naast Westerse filosofie is er ook aandacht voor colleges Afrikaanse filosofie en Oosterse filosofie (India en China). In werkcolleges ontwikkel je dialogische vaardigheden via moreel beraad en het socratisch gesprek. Je sluit dit onderdeel af met een essay. Het onderwerp voor je essay kies jezelf. 

Wereldreligies 
Alle (social) media staan vol met onderwerpen die iets met religie te maken hebben. Vaak negatief. Daarnaast heb je eigen ervaringen op vakantie, thuis, in je stages. Hoe je er ook in staat, in elk beroep krijg je ermee te maken. In deze minor krijg je de tools aangereikt om goed over religie en zingeving in gesprek te kunnen gaan. Met open ogen en oren onderzoeken we wat religie is, welke wijsheden en gebruiken er zijn, de culturele context en de geschiedenis van de religie en vooral de vraag: “Wat betekent het voor mij, wat vind ik ervan?” We werken veel met gastsprekers uit de Islam, Atheïsme, Jodendom,  Humanisme, Christendom, Boeddhisme, Sikhisme en Hindoeïsme. Je ontdekt nieuwe werelden. 

Spiritualiteit 
Door heel de minor loopt een derde belangrijke ontwikkelingslijn. Spiritualiteit gaat vooral over motivatie, houding en identiteit: “Wat inspireert jou in je werk en in je leven?”. Je leert met een open blik naar jezelf te kijken en word je bewust van je vaste denk- en leefpatronen en de keuzes die je bewust en onbewust maakt. We maken spiritualiteit concreet door muziek, haptonomie, beeldende vorming, theatersport en drama. Ook is er aandacht voor verschillende meditatievormen zoals yoga, zen, stilte en mindfulness. Het zijn tools om als persoon en als professional bewuster en meer ontspannen in je schoenen te leren staan. 

Inspiratie in een klooster in Den Haag 
Een bijzonder onderdeel van de minor is de inspiratiedriedaagse in een Haags klooster. Voor de meesten een onbekende ervaring en achteraf één van de hoogtepunten. Op een bijzondere plek in de Randstad maak je kennis met uiteenlopende mensen die hun leven vorm geven vanuit een bepaalde ongelovige, of gelovige levensbeschouwing. Het is bovenal ook een week waarin je elkaar op een andere manier leert kennen. 

Studiereis Rome 
(facultatief) 
Tijdens de studiereis naar Rome maak je kennis met uiteenlopende archeologische en historische achtergronden van de Westerse filosofische en levensbeschouwelijke cultuur. Het is een stad waar je aan den lijve ondervindt dat identiteit altijd in beweging is. Rome laat zien wat inspiratie mensen laat bouwen, schilderen en creëren. Maar bovenal biedt Rome de ruimte om te ervaren hoe spiritualiteit en het dagelijks leven diep met elkaar verbonden zijn. Ga je niet naar Rome: geen punt. Je stelt zelf, of gezamenlijk een alternatief programma samen in Nederland. 

Extra kosten
De all-in prijs voor de studiereis naar Rome in periode AB is 500 euro en in periode CD 600 euro. Laat de studiereis geen obstakel zijn om bij voorbaat niet voor deze minor te kiezen, deze is immers niet verplicht. De inspiratiedriedaagse in Den Haag kosten 85 euro all-in. 

Cursussen en toetsing

Gedurende de minor bouw je aan een portfolio (20 EC), waarin je je ontwikkelt in zeven geformuleerde minorcompetenties. In dit portfolio verwerk je ervaringen uit het practicum en de werkcolleges. Daarnaast verwerk je kennis uit de hoorcolleges in de filosofie en diverse levensoriëntaties/religies. Naast de verwerking van ervaringen en kennis, werk je aan enkele portfolio-opdrachten die je ondersteunen om jouw beroepsopleiding te koppelen aan jouw diepere motivatie in werk, samenleving en privéleven. Tussentijds krijg je feedback op je ontwikkeling. Aan het einde van de minor sluit je het portfolio af met een assessmentgesprek. 

 

Gedurende de minor werk je ook aan een filosofisch essay (5 EC), waar je zelf het onderwerp voor kiest. Ook ben je vrij in de keuze van filosofen uit de Oosterse en Westerse traditie.  

Voor de track spiritualiteit ontwikkel je zelf een trainingsprogramma (5 EC). Je zet voor jezelf een programma op en voert dit uit onder begeleiding van een docent. Ook hier geldt weer een vrije onderwerpkeuze. 

Bij de richting Media, Communicatie en Religie (alleen in semester 1) verdiep je je in de wijze waarop religie en cultuur geframed wordt in de media. In een trainingsprogramma (5 EC) ontwikkel je praktisch inzicht in communicatieprocessen in een interculturele context. Deze training wordt begeleid door een journalist aan de hand van actuele casussen. In semester 1 kies je dus voor één van beide trainingsvragen. In semester 2 is er alleen die van spiritualiteit.  

Leerdoelen

  • Een belangrijk leerdoel van de minor is bewustwording van dieperliggende waarden in jouw professionalisering. Je leert jouw levensoriëntatie verwoorden en te verbinden met jouw beroepsidentiteit in een veranderende samenleving. Je kunt daarnaast: 

    • belangrijke filosofische concepten toepassen in je professionalisering; 
    • een goede dialoog voeren, waarin je het oordeel uitstelt; 
    • je eigen inspiratie goed verwoorden en verbeelden in een professionele visie. 


Ingangseisen

Er zijn geen bijzondere ingangseisen. Wel vragen we een actieve studiehouding van je zodat je optimaal gebruik kunt maken van de keuzemogelijkheden die de minor biedt. Je wordt flink uitgedaagd. Ook als je een deeltijdstudie doet, kun je meedoen aan deze minor. In overleg met jou maken we een programma ‘op maat’ waarin rekening wordt gehouden met je privé situatie en je baan. 

Literatuur

  • Braeckman, A., Raymaekers, B. & Riel, G. van. (2010 en later) Wijsbegeerte. Leuven: Lannoo campus. 
  • Gielen, J. (2013). God in India. Diversiteit en devotie in de Indische religies. Leuven: Lannoo 
  • Huijer, M. & Meester, F. (2012). Goudmijn van het denken. Filosofie in de beroepspraktijk. Amsterdam: Boom. 
  • Roothaan, A. (2007). Spiritualiteit begrijpen. Een filosofische inleiding. Amsterdam: Boom (andere drukken volstaan ook) 

Rooster

In beide semesters zijn er twee groepen. De ene groep heeft altijd dinsdag en de andere groep altijd woensdag college. Je kunt vooraf een voorkeur aangeven. 
Per semester zijn er voor voltijdstudenten ook twee verplichte verdiepingsdagen op donderdag naast de inspiratiedriedaagse.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

Je maakt tentamens, schrijft een filosofisch essay, voert een trainingsvraag uit en legt een portfolio aan.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  


Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen. 

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.