Kies op maat

Inloggen Menu

Fysiotherapie bij Musculoskeletale Klachten in de Lage Rug en Onderste Extremiteit

Helaas, deze minor zit vol.

Voor wie

Wil jij je onderscheiden op de arbeidsmarkt met diepgaande kennis en kunde op het gebied van musculoskeletale aandoeningen van de lumbale wervelkolom en de onderste extremiteit? En heb jij de ambitie om je te ontwikkelen binnen het domein van wetenschappelijk onderzoek? Dan is deze minor wat voor jou.

Deze minor heeft al jaren een mix van studenten van verschillende hogescholen, wat het leerklimaat positief beïnvloedt.

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent.

Inhoud

In deze minor wordt de anatomie en de biomechanica van de lumbale wervelkolom en de onderste extremiteit bestudeerd. Hierbij worden kennis en vaardigheden van de eerste twee leerjaren verdiept en verbreed. Je leert daarbij wat de relatie is met beweging in het dagelijks leven en sport. De kennis die je opdoet, wordt in de praktijk toegepast.

Zo verricht je fysiotherapeutische diagnostiek en behandel je patiënten met musculoskeletale klachten aan de lumbale wervelkolom en onderste extremiteit. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het multidisciplinair handelen bij deze patiënten.

In blok A van de minor ligt de nadruk op het analyseren van het problematische handeling van de patiënt) en het opzetten en uitvoeren van een diagnostich proces. In blok B staat de behandelkeuze en het uitvoeren van een fysiotherapeutische behandeling centraal.

Binnen de minor werk je met drie leerlijnen: een wetenschaps-, kennis- en praktijklijn. Hieraan zijn drie thema’s gekoppeld: de jongere, de volwassene en de oudere. Onder het kopje ‘Cursussen’ lees je wat de drie leerlijnen inhouden.

Cursussen

Blok A: Diagnostiek
In dit blok analyseer je het beweegprobleem van de patiënt binnen zijn ADL. Middels het bio-psycho-sociaal model leer je keuzes te maken en te onderbouwen binnen het fysiotherapeutisch diagnostisch proces.

Blok B: Behandeling

In blok B wordt er voortgeborduurd op de uitgewerkte casuïstiek van Blok A. Er worden verschillende behandelprincipes besproken en interventies uitgewerkt en uitgevoerd.

Binnen de minor werk je met drie leerlijnen: een wetenschaps-, een kennis- en een praktijklijn:

 • In de wetenschapslijn ga je een attitude ontwikkelen en de competenties verbeteren om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk.
 • In de kennislijn leer je om te gaan met een hoger niveau van complexiteit bij patiënten met problemen binnen de kinetische keten van de lage rug en onderste extremiteit.
 • In de praktijklijn train je praktische vaardigheden die van toepassing zijn op de verschillende casuïstiek binnen de drie thema’s (de jongere, de volwassene en de oudere) van deze minor.

Leerdoelen

Tijdens de minor leer je:

 • het testen, diagnosticeren, klinisch redeneren en plannen en uitvoeren van een behandeling;
 • inzicht te krijgen in de complexiteit van het analyseren en behandelen van jongvolwassenen met klachten;
 • houdings- en bewegingsanalyses toe te passen op de werkeisen van de patiënt;
 • regio- en structuurgebonden klachten toe te passen in complexe casuïstiek;
 • gefundeerde behandelkeuzes te maken.

De minor leerdoelen zijn op aanvraag beschikbaar. Stuur hiervoor een email naar Han van Dijk (han.vandijk@hu.nl).

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 25 juni 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 25 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.

Ingangseisen

Je mag aan de minor deelnemen als je staat ingeschreven voor de opleiding Oefentherapie Cesar of Fysiotherapie.

Heb je al wat kennis van bindweefselfysiologie en herstel? Dan zit je goed. Het is een pré als je een wetenschappelijke houding hebt en goed Engels kunt lezen. Ook basiskennis van anatomie, biomechanica, diagnostiek en de lumbale wervelkolom en onderste extremiteit zijn nuttig.

Toetsing

In blok A wordt er een onderzoeksopzet gemaakt en in blok B voer je dit onderzoek zelfstandig uit. De toetsing vindt plaats door middel van een videopresentatie van de onderzoeksresultaten in blok B.

De overige toetsen in blok A en B bestaan uit een kennistoets en een vaardigheidstoets. Binnen deze toetsen laat je je vaardigheden zien in combinatie met een onderbouwd onderzoeksplan (blok A) en behandelplan (blok B).

Literatuur

Deze minor wordt ondersteund met de meest recente wetenschappelijke literatuur, die ruim van tevoren beschikbaar is.

Om parate kennis te onderhouden en vakinhoudelijke verdieping te bereiken wordt onderstaande literatuur gebruikt:

 • Morree, J.J. (2014). Dynamiek van het menselijk bindweefsel. Houten: Bohn Stafleu van Loghum
 • Nugteren, J. & Winkel, D. (2005) Kinderorthopedie: de kwetsbaarheid van het jeugdige skelet: Onderste extremiteit. Houten: Bohn Stafleu van Loghum
 • Verhaar, J.A.N. & Mourik, J.B.A. (2013). Leerboek Ortopedie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend.