Kies op maat

Inloggen Menu

Fysiotherapie bij Hart-Vaat- en Longaandoeningen

Helaas, deze minor zit vol

Voor wie

Wil jij je als fysiotherapeut en oefentherapeut specialiseren als beweegzorgprofessional bij hart-, vaat-, en longziekten? Dan zit je hier goed. Je leert namelijk alles over de belangrijkste hart-, vaat-, en longziekten. Zoals symptomen, risicofactoren, prognostiek en pathosfysiologie.

Werk je ook graag in de praktijk? Dan kun je je hart ophalen binnen het praktijkonderzoek. En krijg je de mogelijkheid om je te kwalificeren voor een honourstraject.

Inhoud

In deze minor ga je je verdiepen in de beweegzorg bij de patiëntengroep met hart-, vaat- en longaandoeningen. Je volgt hoorcolleges, werkcolleges en vaardigheidslessen. Ook werk je in een groepje opdrachten uit die je verzamelt in een digitaal portfolio.

De minor is verdeeld in 2 modulen. Tijdens de eerste module ‘profilering’ analyseer je op welk niveau fysieke beperkingen optreden tijdens inspanningsactiviteiten. Je krijgt daarbij verdiepende leerstof over inspanningsfysiologie, inspanningstests, (inspannings-) ECG én over methoden om energiebalans en herstel te meten.

Maar je leert ook breder te denken. Zo wordt leerstof aangeboden over pathosfysiologie, longfunctieonderzoek en leer je wat het belang is van goede voeding, leefstijl, zelfmanagement en preventie beschrijven.

In de tweede module ‘praktijkonderzoek’ word je gekoppeld aan een innovatieproject. Wat je doet en maakt, kan als basis voor je afstudeerproject gebruikt worden. Je verzamelt data en voert een data-analyse uit.

Cursussen

Profilering
Tijdens deze module analyseer je op welk niveau fysieke beperkingen optreden tijdens inspanningsactiviteiten. Ook leer je meer over methoden om energiebalans en herstel te meten.

Praktijkonderzoek
In deze module word je gekoppeld aan een innovatieproject. De producten die je maakt en de activiteiten waar je aan meedoet, kunnen als basis voor je afstudeerproject gebruikt worden. Tijdens dit onderzoek verzamel je data uit de praktijk en voer je een data-analyse uit.

Leerdoelen

Na de minor kun je:

  • uitleggen wat de belangrijkste hart-, vaat- en longziekten inhouden;
  • een analyse maken van inspanningsgerelateerde belemmeringen én mogelijkheden;
  • motivational interviewing op beginnend niveau toepassen en de voorwaarden voor leefstijlverandering beschrijven;
  • het belang van goede voeding (in relatie tot chronische ziekten en bewegen), leefstijl, zelfmanagement en preventie beschrijven;
  • data verzamelen, data analyseren en presenteren voor het beantwoorden van een onderzoeksvraag.

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2019 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 6 december 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Je zit in het derde of vierde jaar van je bacheloropleiding Fysiotherapie of Oefentherapie Cesar. Daarnaast heb je al wat basiskennis over pathologie, pathosfysiologie, en inspanningsfysiologie bij de patiëntengroep met hart-, vaat-, longaandoeningen.

Volg je een andere paramedische studie en wil je deze minor volgen? Neem dan contact op met cursuscoördinator Selma May (selma.may@hu.nl).

Toetsing

Tijdens de minor maak je 4 toetsen en 1 portfolio assessment. Module 1 wordt getoetst met een kennistoets en een integrale praktijktoets. De toetsing van module 2 bestaat uit het maken van een portfolio met verslagen van alle gevolgde themabijeenkomsten. Het portfolio toetsen we met een individueel assessment. Tot slot presenteer je tijdens een afsluitend symposium je bijdrage aan het innovatieproject.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

  • Nijs, J. Roussel, N. Wilgen van C.P., Köke, A. & Smeets R. ( 2013) Thinking beyond muscles and joints: Therapists’ and patients’ attitudes and beliefs regarding chronic musculoskeletal pain are key to applying effective treatment, Manual Therapy (18), 96-103
  • Burgt van der, M. & Verhulst, F., (2009) Doen en blijven doen, Houten, Bohn Stafleu van Loghum
  • Burken van, P.(2010) Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut, Bohn Stafleu Loghum, Houten

Rooster

De minor wordt gegeven in het tweede semester van het studiejaar, dat wil zeggen in blok C en D.
Je hebt tussen de 12 en 16 contacturen per week. Deze uren zijn ingeroosterd op dinsdag, woensdag en vrijdag. De lessen vinden vaak in de ochtend plaats.