Kies op maat

Inloggen Menu

Inspanningsfysiologie in de Praktijk

Helaas, deze minor zit vol in periode CD (febr.-juni)

Voor wie

Je bent geïnteresseerd in inspanningsfysiologie en trainingsleer en hebt affiniteit met cliënten die een inspanningsvraag hebben. Ook ben je nieuwsgierig naar de invloed van inwendige pathologie op inspanningscapaciteit, training en herstel. Je hebt zin om actief aan de slag te gaan met praktische vaardigheden.

Inhoud

In deze minor specialiseer je je in de inspanningsfysiologie. Door het volgen van deze minor ben je straks in staat om een sportende cliënt met en zonder inwendige pathologie te begeleiden in de fysiotherapeutische praktijk. Je kunt passende diagnostiek uitvoeren, een periodisering opstellen en adequaat behandelen. Je differentieert tussen verschillende inspanning gerelateerde zorgvragen, zoals het verbeteren van het inspannend vermogen van een gezonde sporter of van een cliënt met hart, long of oncologische pathologie.

Deze minor is een erg mooie opstap naar de Master Sportfysiotherapie, of om je in de toekomst aan te sluiten bij een specialistisch netwerk rondom hart, long of oncologische pathologie. Daarnaast verbreed en verdiep je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van inspanningsfysiologie, trainingsleer en pathologie!

Naast de module ‘Inspanningsfysiologie in de praktijk’, volg je een tweede module, ‘Innovatie in de zorg’. Tijdens deze module doe je met een groepje praktijkonderzoek binnen een innovatie project. Je verzamelt data en voert een praktijk onderzoek uit over onderwerpen die in lijn liggen met verschillende thema’s binnen de module inspanningsfysiologie. Je specialiseert je hier richting een specifiek thema, wat je eventueel als basis kunt gebruiken voor je afstudeeronderzoek.

Cursussen

De minor bestaat uit twee modules: een module 'Inspanningsfysiologie in de praktijk’ en een module 'Innovatie in de zorg'.

In de module 'Inspanningsfysiologie in de praktijk' ben je in blok C bezig met het gehele diagnostische proces rondom inspanningsvragen van sporters en cliënten met hart, long of oncologische pathologie. In blok D staat de behandeling centraal bij deze thema’s.

Leerdoelen

1. Het onderzoeken van een sporter met inspanningsgerelateerde zorgvraag, waarbij onderzoek wordt gedaan naar de limiterende factoren tijdens de sport specifieke inspanning.

2. Het onderzoeken van een cliënt met een inspanningsgerelateerde zorgvraag, waarbij onderzoek gedaan wordt naar de limiterende factoren tijdens inspanning van een cliënt met hart, long of oncologische pathologie.

3. Het vanuit een inspanningsgerelateerde zorgvraag behandelen van een sporter, rekening houdend met de context.

4. Het vanuit een inspanningsgerelateerde zorgvraag behandelen van een cliënt met hart, long of oncologische pathologie, rekening houdend met de context.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 19 november 2020 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 19 npvember worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van ontvangst door HU afgehandeld. Nadat ook HU de leerovereenkomst heeft ondertekend, heb je recht op een plek op de minor.

Ingangseisen

Fysiotherapie- en oefentherapiestudenten kunnen zich rechtstreeks inschrijven, maar bepaalde basiskennis is aan te raden:

  • Basiskennis van pathologie, pathofysiologie, trainingsleer en inspanningsfysiologie
  • Basiskennis en vaardigheden van het fysiotherapeutisch / oefentherapeutisch onderzoek en de behandeling van cardiovasculaire en neuromusculaire fitheid
  • Goede beheersing van de Engelse taal
  • Wetenschappelijke attitude is een pré

Andere paramedische disciplines dienen contact op te nemen met Annabel Regtvoort (annabel.regtvoort@hu.nl)

Toetsing

Module Inspanningsfysiologie in de praktijk (20 EC):
1) Kennistoets (5EC)
2) Project (15 EC)

Module 'Innovatie in de zorg' (10 EC):
1) Portfolio assessment
2) Presentatie project

Niveau van toetsing: Dreyfus niveau 2-3.

Literatuur

Tijdens de minor maken we gebruik van verschillende boeken en artikelen. Wetenschappelijke artikelen zullen geplaatst worden bij de betreffende lessen. Over het algemeen kan gebruik worden gemaakt van onder andere de volgende boeken:

  • Poel, G. M. van der, Jongert, M. W. A., Morree, J. J. de (2019), Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training (3e druk), Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  • Takken, T. (2017), Inspanningstests (4e druk), Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  • Burgt, M. van der, Burgerhout, W., Alessie, J., Houwink, A. (2017), Fysiologie: leerboek voor paramedische opleidingen (8e druk), Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Rooster

De minor wordt gegeven in het tweede semester van het studiejaar, dat wil zeggen in blok C en D. Je hebt tussen de 12-16 uur contacturen per week. Je contacturen bestaan uit werkcolleges, vaardigheidslessen, case based learning lessen en responsie lessen waarbij je veel praktisch en actief bezig zal zijn.