Kies op maat

Inloggen Menu

Farmacologie voor paramedici

Ben jij student Farmakunde, Paramedische studies, Verpleegkundige studies of Bewegingsstudies? Wil jij je kennis over geneesmiddelen vergroten? Wil jij goed over geneesmiddelen kunnen adviseren en weten hoe geneesmiddelen correct moeten worden gebruikt? Sta je open voor projectmatig en (inter)professioneel samenwerken in een groep, heb je verantwoordelijkheidsgevoel en ben je initiatiefrijk?

Dan is de minor Farmacologie voor Paramedici (FarmP) iets voor jou! Je vergroot binnen FarmP jouw kennis en vaardigheden rondom goed en veilig geneesmiddelgebruik. Je gaat zowel op diverse farmacologische en farmacotherapeutische casussen inzoomen, als ook in de farmaceutische praktijk aan een écht actueel vraagstuk vanuit een opdrachtgever werken, rondom geneesmiddelgebruik. Jouw bijdrage aan het project, levert dus een werkelijke bijdrage aan de farmaceutische zorg- en dienstverlening!

Inhoud

Door vergrijzing en een veranderende levensstijl in West-Europa is er een toename van chronisch zieken met medicatie in eigen beheer. Patiënten hebben steeds vaker een uitgebreide medicatielijst, verschillende comorbiditeiten en complexere behandelplannen en -teams. Voor jou als zorgprofessional is extra kennis over de (bij-)werking van geneesmiddelen daarom van essentieel belang om goede begeleiding te kunnen bieden.

Deze minor richt zich op veilig en correct geneesmiddelengebruik. Je doet noodzakelijke farmacologische en farmacotherapeutische kennis op die je gaat helpen om goed geneesmiddelgebruik te stimuleren en hierover goede voorlichting te geven. Om je goed voor te bereiden op jouw toekomstige beroepspraktijk ga je in groepsverband een project rondom een actueel vraagstuk implementeren, uitvoeren en evalueren voor een opdrachtgever in het farmaceutisch werkveld. De volgende te behandelen thema’s komen hierbij aan bod:

  • Medische en farmacologische kennis op een aantal ziektebeelden;
  • Kennis over de organisatie van de gezondheidszorg;
  • Het kunnen signaleren van problemen rondom geneesmiddelgebruik;
  • Kennis en vaardigheden op het gebied van project- en verandermanagement;
  • Voorlichting geven over juist geneesmiddelgebruik;
  • Het jezelf ‘eigen maken’ van noodzakelijke projectinhoudelijk materiaal.

Cursussen

De minor bestaat uit 2 delen à 15 EC’s, met ieder een aantal deelopdrachten. In beide delen komt een divers aanbod aan onderwijs voorbij, om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de opdrachten. Denk hierbij aan gastlessen, werkcolleges, trainingen, intervisielessen, zelfstudiematerialen, e-learnings en voortgangsgesprekken.

In deel 1 van de minor bereid je het project voor door verdieping in projectmanagement en de inhoud van het project. Je voert ook al handelingen uit om de projectuitvoering in deel 2 voor te bereiden, zoals afstemming met de opdrachtgever. Daarnaast maak je je farmacologische en farmacotherapeutische kennis eigen aan de hand van diverse casussen. Je maakt een toets over Farmacotherapie op maat en je wordt beoordeeld op je projectplan en de probleemanalyse ten behoeve van het project.

In deel 2 van de minor werk je voornamelijk in de praktijk en word je getoetst op de implementatie, uitvoering en evaluatie van het project. Ook oefen je met gesprekstechnieken en het bevorderen van goed geneesmiddelgebruik. Hierbij worden je motiverende gesprekstechnieken getoetst met een acteur. Tot slot heb je een eindgesprek, waarbij jouw ontwikkeling in professioneel handelen en je professionele vaardigheden centraal staan.

Leerdoelen

Na het volgen van de minor kun je:

  • een farmaceutisch advies gestructureerd voorbereiden en toelichten, gericht op het optimaliseren van de gezondheidstoestand van de patiënt;
  • gezondheidsbevorderend gedrag stimuleren bij een specifieke doelgroep met behulp van motiverende gesprekstechnieken;
  • informatie op een professionele en effectieve manier schriftelijk en mondeling overbrengen op een doelgroep;
  • een project rondom goed geneesmiddelgebruik gestructureerd en effectief voorbereiden, implementeren, uitvoeren, bijsturen en evalueren;
  • met anderen in een projectteam en met medewerkers in de farmaceutische zorg- en dienstverlening samenwerken en daarbij de principes van verandermanagement toepassen, je eigen verantwoordelijkheid nemen, verantwoordelijkheden delegeren en reflecteren op eigen handelen.

Ingangseisen

De minor ‘Farmacologie voor paramedici’ is primair bedoeld voor studenten Farmakunde, Paramedische studies, Verpleegkundige studies en Bewegingsstudies.

Je bent ook welkom als je een andere studie volgt, maar er wordt wel verwacht dat je al wat basiskennis hebt op het gebied van anatomie, fysiologie, pathologie en farmacologie. Als je hierover twijfelt of wilt overleggen, neem dan laagdrempelig contact op met de minorcontactpersoon.

Gezien de intensieve samenwerking met de opdrachtgever in het werkveld én binnen de projectgroepen, is een programma op maat bij deze minor, het online volgen van de minor en/of het volgen van een deeltijdprogramma niet mogelijk.

Literatuur

De volgende literatuur is tijdens de minor verplicht:

Ruiter de, M. (2007). Farmacotherapie voor de Zorgprofessional. Houten: BSL.

Je ontvangt voor de start van het onderwijs daarnaast nog een definitieve literatuurlijst, met aanvullende bronnen ten behoeve van de uitvoering van de opdrachten.

Rooster

De minor FarmP is een voltijd minor. De vaste lesdagen voor de minor zijn woensdag en vrijdag. De andere dagen van de week zullen nodig zijn voor zelfstudie, samenwerken in de projectgroepen en de uitvoering van het project in de praktijk.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

De beoordeling van de minor is in twee onderdelen opgesplitst, met ieder drie toetsonderdelen.

Farmacologie voor Paramedici deel 1: Voorbereiding project
Opdracht 1: Projectplan (groepsverband)
Opdracht 2: Farmacotherapie op maat (individueel)
Opdracht 3: Probleemanalyse (groepsverband)

Farmacologie voor Paramedici deel 2: Project
Opdracht 4: Project (groepsverband)
Opdracht 5: Motiverende gesprekstechnieken (individueel)
Eindgesprek (individueel)

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.