Kies op maat

Inloggen Menu

Project van je leven

Voor wie

Wat wordt of is jouw project van je leven? 

Is dat je eigen bedrijf? Maak je je eigen kleding, muziek of productenlijn? Bouw jij websites of IT-oplossingen? Ben je een succesvol grafisch vormgever? Sta je op het punt van doorbreken of je eigen salaris te verdienen? Heb je eigenlijk je baan al binnen na afloop van je stage, maar je diploma nog niet? Heb je een (web)shop en wil je daar fulltime in investeren? Of wil je een half jaar juist in jezelf investeren om de beste versie van jezelf te worden?

Wij begeleiden tijdens de minor Project van je Leven initiatiefrijke studenten die passie hebben voor een zelfgekozen uitdaging en/of werk en daar wel een half jaar tijd, ruimte en begeleiding bij willen – en waarbij niet de docent, maar echt jouw eigen (lopende) project centraal staat. Dus: heb jij een inspirerende uitdaging waarmee je graag nu al zelfstandig een half jaar mee aan slag wil en niet mee wilt wachten tot na je studie? Dan is Project van je Leven waar je wilt zijn! En dat geldt overigens letterlijk ook voor onze eigen site - http://www.minorprojectvanjeleven.nl. 

Hier zie je voorbeelden van hoe studenten afgelopen jaren de minor al benut hebben en geven we je ook een impressie van de vijf specialisaties waarin we je begeleiden: de ERVAREN ONDERNEMERS, STARTERS, CREATIVES en PERSOONLIJK ONTWIKKELAARS worden op inhoud van hun project aan elkaar en onze docenten gekoppeld, terwijl we je in het MAATWERKTRAJECT kunnen begeleiden als je deeltijdstudent bent, een groot deel van de tijd voor je project in het buitenland verblijft of een opdracht of al serieus werk binnen een professionele organisatie hebt geregeld, zoals bij je oude stage, je huidig werkgever of je al wat grotere eigen bedrijf. 

TWEEDE LOCATIE – DEPENDANCE DEN BOSCH: Inmiddels hebben we voor studenten uit het zuiden van het land een locatie dichter bij huis georganiseerd i.s.m. AVANS. Hier, in Den Bosch, begeleiden we een tweede groep starters en ervaren ondernemers. 

Gaat het je niet om ondernemen, maar om creëren en het maken van muziek, video, kunst, design etc. – dan koppelen we jou aan voor jou inspirerende en gelijkgestemde CREATIVES geesten in de minor. Ook het investeren in jezelf, je zelfkennis, je vaardigheden en talenten (PERSOONLIJK ONTWIKKELAARS) gebeurt veel tijdens de minor en kunnen we goed begeleiden. 

Dus heb jij een eigen plan, duidelijk doel en is het tijd voor je om zelf de regie te nemen over je studie? Dan is de minor Project van je leven de beste investering in de rest van je leven. 

Extra kosten

+/- 100 euro – voor de driedaagse, interne events, maaltijden en borrels.

Inhoud

De minor Project van Je Leven draait de zaken om. Geen verplichte vakken die wij voor je bedacht hebben, maar een goed doordacht programma, coaching en een groep andere minor-deelnemers die samen met jou een succes maken van jullie individuele projecten. 

Wel starten we de eerste twee weken intensief samen om elkaar goed te leren kennen en je project een vliegende start te geven. Na deze eerste twee weken, zie we elkaar nog maar een dag per week – en kies je zelf de omgeving waarin je de overige dagen het meest effectief kunt zijn. Zo werk je tijdens de minor 19 weken volop aan je zelfgekozen initiatief, waarbij wij je coachen en begeleiden – en waar nodig samen zoeken naar experts die je nog verder kunnen brengen. Naast onze eigen kennis en ervaring hebben we al bijna 500 oud-deelnemers die inmiddels o.a.: 

 • succesvol ondernemer zijn met al vaak meerdere mensen personeel in dienst; 
 • vaak meer zelfvertrouwen en -kennis hebben en gelukkiger zijn met hun leven ná dan voor de minor; 
 • dagelijks miljoenen YouTube-abonnees en/of tienduizenden Instagram-volgers bereiken; 
 • vette opdrachtgevers in binnen- en buitenland bedienen; 
 • zelfstandig eigen werk (muziek, strips, boeken, design) uitbrengen; 
 • op een relaxte manier leven en werk combineren. 

Cursussen

Omdat het realiseren van jouw project voorop staat, is het belangrijk niet met standaard cursussen te werken, maar jou zo goed mogelijk te begeleiden bij je project. 

Tijdens de minor bieden we daarom wel workshops, waarvan het onze ervaring is dat ze alle deelnemers op enig moment in de minor/hun leven verder helpen, maar zorgen we daarnaast vooral voor ondersteuning bij het realiseren van je project en alle hobbels en successen die je onderweg tegenkomt. 

We dagen je in persoonlijke gesprekken, waaronder in leerteams met andere eigengereide en ervaren studenten, uit na te denken over kansen en risico’s, denken samen met medestudenten van je mee over oplossingsstrategieën voor uitdagingen die je tegenkomt, vieren succes- en faalmomenten, stellen alle vervelende vragen die je beter tijdens het werken aan je project gesteld kunt krijgen dan wanneer je denkt dat het af is en checken we bij je of de manier waarop je nu aan het werk bent, op de korte en lange termijn het beste is voor jou, je project, je omgeving en de rest van de wereld. 

Uiteraard nodigen we hiervoor vaak uitdagende mensen van buiten de minor bij uit, of ga je daarbij op bezoek. 

Leerdoelen

De minor bestaat uit twee startweken van vier kennismakings- en trainingsdagen en zo’n 16 weken met een vaste minordag per week. Halverwege de minor hebben we nog een driedaagse met de volledige deelnemersgroep. 

Tijdens deze weken en dagen begeleiden we je bij het maken van Het Projectplan (wat wil je binnen je project realiseren tijdens de minor) waarin je ook aangeeft wat je aan het eind van de minor beter wilt kunnen (vaardigheden), waar je meer van wilt weten (kennis) en waarin je meer ervaring op wilt doen (ervaring). Deze ambities toetsen we halverwege de minor in een voortgangsgesprek. Tenslotte rond je aan het eind van de minor je traject af met een Projectverantwoording. 

Tijdens de minor leer je: 

 • je project van concept tot concreet resultaat te realiseren – en daarbij de hulp in te schakelen die daarvoor nodig is 
 • te handelen vanuit je eigen motivatie 
 • zelfsturend en probleemoplossend te werken 
 • duidelijk en aansprekend te communiceren 
 • mede zelf de kwaliteit van je werk te kunnen beoordelen 

De volledige leerdoelen, werkwijze en onze filosofie waarmee we jaarlijks ruim 150 verschillende studenten met 150 verschillende projecten begeleiden, vind je op de website http://www.minorprojectvanjeleven.nl/ 

Ingangseisen

Studenten van alle studierichtingen zijn welkom, mits je je herkent in het volgende profiel: je hebt goede zin in je project, gaat de stad/regio/wereld veroveren met je bedrijf of een beetje mooier maken met je initiatief. Je wilt flink investeren in je eigen ontwikkeling en onderneemt iets met impact voor jezelf en de mensen/wereld om je heen. Je bent optimistisch, stelt jezelf proactief en zelfsturend op en moet eerder afgeremd dan aangespoord worden. Je houdt van innoveren, creativiteit, je grenzen verleggen en nieuwe dingen doen en weet dat wie de meeste fouten maakt, vaak het verst komt. 

In onze minor verwachten we goede energie, een positieve houding en studenten die hebben geïnvesteerd in de juiste keuze voor hun minor. Dus nogmaals de oproep: check die site van ons, want dan weet je pas echt wat je te wachten staat. 

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden. 

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

De eerste 2 weken van de minor word je vier volle dagen in Utrecht verwacht. Na die twee weken heb je nog een vaste dag in de week die je standaard vrij moet houden. De andere dagen van de week vul je zelf in, maar je wordt wel aangeraden om regelmatig andere studenten of professionals op te zoeken bij het uitvoeren van je project. Dit vergroot namelijk je kans op succes. 

Uiterlijk begin juli (voor de september-instroom) / begin december (voor de februari-instroom) worden de lesdagen voor de volgende minorperiode definitief gemaakt.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.  

Toetsing

Tijdens de minor trekken we op drie momenten voor ieder leerteam (bestaande uit 5/6 studenten) een halve dag uit om intensieve voortgangsgesprekken te voeren waarin we resp. jouw ambities met de minor (plan), je voortgang halverwege (statusupdate) en eindresultaat bespreken. 

Dit doen we op basis van door jullie zelf voorbereide (toets)producten. Omdat wij verwachten dat je de hele minor werk laat zien dat past bij jou als persoon en bij je project, zullen jullie producten qua vorm en inhoud flink van elkaar verschillen. Dat vinden wij alleen maar tof, zolang we maar inzicht krijgen in je gemaakte keuzes, gekozen oplossingen en geleerde lessen tijdens de minor. 

Op onze site vertellen studenten en docenten waarom deze toetsvorm zo positief afwijkt van hoe het vaak in het onderwijs gaat.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen. 

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.