Kies op maat

Inloggen Menu

Recht voor niet-juristen

Kom voor je rechten op! Ben jij een hbo’er die meer wil weten over ons rechtstelsel? Ben je benieuwd hoe ons recht het werkveld en de samenleving beïnvloedt? En wat de rechten en plichten van de burgers nou eigenlijk zijn? Dan is de minor ‘Recht voor niet-juristen’ wat voor jou.

Inhoud

Het recht is in onze samenleving niet meer weg te denken. Wetten en overheidsbesluiten spelen een belangrijke rol op veel gebieden. Je kunt als hbo-professional in het werkveld – en in het privéleven – juridische zaken tegenkomen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de volgende gevallen. 

  • Je hebt een boete gekregen wegens te hard rijden waar je het niet mee eens bent. De vraag is dan: wat kun je tegen deze beslissing van het bestuursorgaan doen? 
  • De door jou gekochte telefoon, jas of tas voldoet niet aan de verwachtingen die je op basis van de koopovereenkomst mocht hebben. Wat zijn jouw rechten als consument in dit geval? Wist je dat je als consumentkoper naast de garantie die de verkoper geeft ook een wettelijke garantie hebt? 
  • De 80-jarige mevrouw A wordt thuis overvallen door twee overvallers. De buurman van A schiet haar te hulp. Hij neemt het op tegen de inbrekers waardoor de inbrekers letsel oplopen. Kan de buurman strafrechtelijk vervolgd worden? 
  • Je huurt een kamer of woning. Op enig moment verzoekt de verhuurder je om de woonruimte per direct te verlaten. Hier ben je het niet mee eens. Wat zijn jouw rechten als huurder? 
  • Jouw vriend heeft van zijn werkgever te horen gekregen dat hij ontslagen is omdat hij voor de tweede keer te laat op zijn werk is verschenen. Mag de werkgever hem ‘zomaar’ ontslaan? Wat zijn de rechten van jouw vriend in dit geval? 

Tijdens deze minor zet je dit soort juridische problematiek in een breder maatschappelijk kader en bekijk je maatschappelijke problematiek met een juridische bril. Je richt je op de juridisering van de samenleving, grondrechten (zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van onderwijs, vrijheid van godsdienst) en rechtsdilemma’s. Je doet basiskennis van het recht op. Je doorgrondt (wet-) teksten en analyseert jurisprudentie. Je leert recht toepassen op allerlei praktijksituaties. Rechtsgebieden die aan de orde komen: inleiding recht, juridische vaardigheden, verbintenissenrecht, consumentenrecht, huurrecht, bestuursrecht, strafrecht, arbeidsrecht, vreemdelingenrecht en personen- en familierecht. Je hoeft geen juridische basiskennis te hebben om met deze minor aan de slag te gaan. Al hetgeen tijdens hoor- en werkcolleges wordt behandeld behoort tot de tentamenstof. 

Cursussen

Basiscursus Recht (Inleiding Recht en Juridische Vaardigheden)
Je krijgt inzicht in de aard van ons rechtssysteem. En je maakt je allerlei basisbegrippen eigen. Verder leer je juridische teksten lezen, begrijpen en analyseren. 

Bestuursrecht & Vreemdelingenrecht
Bij het uitvoeren van de regels en bij het uitoefenen van de bestuurlijke bevoegdheden komen de individuele belangen van de burgers dikwijls in de knel. Bij het onderdeel bestuursrecht maak je kennis met de rechtsbeschermingmogelijkheden van de individuele burgers. Wat kun je doen als je het niet eens bent een besluit van een bestuursorgaan? 

Om allerlei redenen komen er jaarlijks duizenden migranten naar Nederland. Velen vluchten vanwege onderdrukking en oorlog en/of om sociale of economische redenen. Mogen de duizenden asielzoekers die naar Nederland komen hier zomaar verblijven? 

Personen- en familierecht & Huurrecht
Aan de orde komen onder meer de verschillende samenlevingsvormen, de wijze waarop ze aangegaan en beëindigd worden en de daaraan verbonden gevolgen. Denk hierbij aan het huwelijk, geregistreerd partnerschap de wijze waarop een huwelijk of geregistreerde partnerschap kunnen worden beëindigd. Tevens komen aan de orde de rechten en plichten van huurders en verhuurders. 

Arbeidsrecht
De rechten en plichten van de werknemer en werkgever staan centraal in deze cursus. Je leert probleem- en situatieanalyses te maken en wetten, regels en procedures toe te passen. 

Strafrecht
Na afloop kun jij de hoofdrolspelers in een strafzaak benoemen en ken je de belangrijkste leerstukken en procedures. Enkele voorbeelden van de vragen die beantwoord worden: wanneer is er sprake van een strafbaar feit? Wat betekent doodslag en welke straf kan worden opgelegd wegens doodslag? Wanneer is er sprake van mishandeling? Welke straf kan worden opgelegd wegens mishandeling? Aan welke voorwaarden moet zijn voldaan om met succes een beroep te doen op zelfverdediging? 

Verbintenissen- en consumentenrecht
Je richt je op het oplossen van relevante juridische casuïstiek. Denk hierbij aan de situatie waarin een consument een jas heeft gekocht die ondeugdelijk blijkt te zijn. Wat kan de consument doen als de verkoper de jas niet wil herstellen of vervangen? De kennis die je daarvoor nodig hebt brengen wij je bij. 

Leerdoelen

De minor is bedoeld om jou de basiskennis van het Nederlands recht bij te brengen. Je leert:  

  • (Wets-)teksten doorgronden en analyseren;  
  • Recht toepassen op praktijksituaties, specifiek afgestemd op gevallen waar jij in de toekomst mee te maken kunt krijgen. 

Ingangseisen

Er zijn geen specifieke ingangseisen. De minor is alleen niet toegankelijk voor studenten van juridische opleidingen, zoals Sociaal Juridische Dienstverlening of HBO-Rechten. Daarin krijg je dezelfde lesstof. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om de minor te kunnen volgen. 

Literatuur

Je krijgt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend, maar de lesdagen zijn waarschijnlijk op maandag en dinsdag. Dit kan echter veranderen. 

Er is geen aanwezigheidsverplichting.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Alle cursussen sluit je af met een tentamen. De tentamens kunnen uit multiplechoicevragen of open vragen bestaan.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld