Kies op maat

Inloggen Menu

Food and Pharma

Voor wie

Ben jij geïnteresseerd in het effect van voeding op je gezondheid? Wil jij leren hoe voeding bij kan dragen aan het voorkomen én genezen van moleculaire ziekten? Of wil je inzicht krijgen in medicijnontwikkeling? Dan is de minor Food and Pharma iets voor jou!

Inhoud

De minor Food and Pharma sluit aan bij het ILC-thema ‘Food and Health’. De minor Food and Pharma is opgebouwd uit een theoretisch deel (10 EC) en een onderzoeksproject (20 EC). Tijdens het onderzoeksproject ga je werken aan uitdagingen op het gebied van Food en/of Pharma voor een bedrijf/ instelling. Naast dat je veel op het lab zal staan werk je ook aan je presentatievaardigheden, analyserend vermogen, kritisch denken en aan het doorlopen van de onderzoekscyclus.

Parallel aan het onderzoeksproject worden theorielessen aangeboden waarbij het effect van voeding op gezondheid/ziekte centraal staat. Ook ga je leren hoe ziekte te voorkomen/behandelen wanneer deze zich voordoet. Tevens zul je, onder begeleiding van een docent, zelfstandig gaan werken aan een module toegepaste ethiek. Denk hierbij aan de ethische basisprincipes (normen, waarden en morele keuzes) op het gebied van labonderzoek.

Daarnaast krijg je een inkijkje in het Lectoraat Innovative Testing. Zij zullen je laten zien welke veelbelovende proefdiervrije technieken er gebruikt worden in het onderzoek, zoals organoids of stamcellen.

Cursussen

Research project 
Tijdens de hele minor werk je aan een onderzoeksproject, een samenwerking tussen Hogeschool Utrecht, Lectoraat Innovative Testing en bedrijven. Je werkt samen met een studiegenoot aan een onderzoeksvraag en duikt daarvoor ook het lab in.

Chemistry and Health Effects, Efficacy and Safety 
Je leert wat de effecten van een lifestyle en dieet zijn op onze gezondheid en welke fysische en chemische eigenschappen bepalen of een stof wordt opgenomen in een lichaam. Je krijgt ook inzicht in het ontdekken, ontwerpen en ontwikkelen van geneesmiddelen.

Applied Ethics
Je gaat zelfstandig aan de slag met toegepaste ethiek onder begeleiding van een docent.

Leerdoelen

Je leert in deze minor over:

  • de effecten van voedingsstoffen, (plantaardige) medicijnen en andere stoffen op onze gezondheid;
  • hoe je de werkzaamheid en veiligheid van medicijnen en voedingsstoffen kunt onderzoeken;
  • hoe geneesmiddelen worden ontdekt en ontwikkeld
  • hoe voedingsstoffen en geneesmiddelen chemisch worden geproduceerd;
  • wat de ethische basisprincipes zijn van labonderzoek;
  • hoe je kunt experimenteren en onderzoeken op niveau II.

Ingangseisen

Studenten van andere laboratoriumopleidingen die een stage hebben afgerond én studenten met een andere studieachtergrond maar met aantoonbare werkervaring op het gebied van Chemie of Life Sciences, kunnen zich ook aanmelden. Deze externe (Kies Op Maat) studenten worden eerst uitgenodigd voor een (online) intake gesprek. 

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

Dit is een voltijdminor. Er zijn elke dag wel lessen of je werkt in het lab aan je onderzoeksproject.

Toetsing

De theorie wordt afgetoetst door middel van een research debat. Je krijgt een wetenschappelijke stelling die je, op basis van de theorielessen, dient te verdedigen in het debat. Het onderzoeksproject wordt afgesloten aan de hand van een mini-symposium (Minor Expo). Hier ga je je onderzoek presenteren aan de hand van een posterpresentatie.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 15 juli 2022 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 15 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:

* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld