Kies op maat

Inloggen Menu

Tweede Wereldoorlog educatie

Deze minor zit helaas vol. 

Voor wie

Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? En mag je onderwijs van jou net een tikkeltje anders zijn dan gewoon colleges volgen? Dan is de minor ‘Tweede Wereldoorlog-educatie’ wat voor jou.

Inhoud

De Tweede Wereldoorlog is een erg belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis en de gevolgen ervan zijn nog steeds om ons heen te zien. Maar steeds meer jongeren en volwassenen weten nauwelijks iets van de Tweede Wereldoorlog en er ontstaan meer en meer foute beelden rondom de oorlog. Deze minor helpt de kennis en herinneringen uit die periode voortbestaan en zorgt ervoor dat de juiste feiten bekend blijven. 

Deze minor is bijzonder en kan ook heftig en confronterend zijn. Zo bezoek je een aantal slagvelden, concentratiekampen, herinneringscentra en monumenten en komen er bijzondere gastsprekers langs. 

Daarnaast leer je de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog af te zetten tegen gebeurtenissen uit de media van vandaag. 

Extra kosten
De kosten voor de excursies naar het buitenland bedragen totaal ca. 489 euro.

Cursussen

Plenaire bijeenkomsten
Tijdens deze bijeenkomsten komt de Tweede Wereldoorlog tot leven door bijzondere en prikkelende presentaties, speelfilms, documentaires, en bijzondere gastsprekers. En je leert hoe je de verschillende standpunten van vooral daders, daarnaast omstanders en slachtoffers, kunt bekijken en begrijpen. 

Lieux de Mémoire Nederland
Je leert verschillende kanten ervaren en kennen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Je bezoekt musea, herinneringscentra en je maakt kennis met concentratiekampen en monumenten. 

Lieux de Mémoire Duitsland/Polen
Een groot deel van de Minor vindt plaats op historische grond, op authentieke, soms geheimzinnige locaties, van belang in nazi Duitsland, de Tweede Wereldoorlog, de bezetting en de Holocaust. De meest indrukwekkende van deze serie excursies is het meerdaagse bezoek aan voor de nazi's prominente plaatsen in Duitsland waarbij je een compleet beeld ervaart en verder leert kijken “in het land van de dader”. 

Op http://www.tweedewereldoorlogeducatie.nl/ vind je meer informatie over deze minor. 

Leerdoelen

Tijdens de minor 'Tweede Wereldoorlog educatie' leer je: 

  • het gedrag van daders, omstanders en slachtoffers begrijpen;
  • voor jezelf nadenken en de verantwoordelijkheid van ieder mens herkennen;
  • alles over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in verhouding tot nieuwsitems van vandaag de dag. 

Ingangseisen

Een werkplek is niet nodig, van een stage is geen sprake. Er zijn geen toelatingseisen.  

De minor is ook geschikt voor deeltijdstudenten. 

Literatuur

Voorafgaande de start van de cursus is relevante informatie - literatuur online ter beschikking.

Rooster

De bijeenkomsten (gemiddeld 1 per week, 1 vaste lesdag) zijn vooral op maandag of dinsdag of woensdag. Aanwezigheid is gewenst. Indien noodzakelijk en in overleg is een flexibel programma mogelijk. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Tijdens de minor bouw je een portfolio op, jouw verzamelmap met opdrachten betreffende de excursies.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 23 juni 2023 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 23 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.