Docent Rekenen / Gecijferdheid (aanvullende bevoegdheid vo/mbo)
Voor wie
Wil jij bijdragen aan het laten groeien van basisvaardigheden bij leerlingen en/of studenten? Daarbij is het laten groeien van gecijferdheid bij leerlingen en studenten een dankbaar en belangrijk onderdeel. In de minor docent rekenen/gecijferdheid leer je goed rekenonderwijs te verzorgen en het levert jou een aanvullende bevoegdheid op voor het vak rekenen bovenop een tweedegraads lesbevoegdheid. Je kunt via de minor docent rekenen/gecijferdheid mbo-vo dus met een dubbele bevoegdheid afstuderen! Volg je geen lerarenopleiding dan ben je na deze minor bekwaam om goed rekenonderwijs te verzorgen!
Inhoud
Op dit moment is er veel aandacht voor de basisvaardigheden in de gehele doorgaande lijn van het onderwijs. Deze kwaliteitsimpuls voor basisvaardigheden vraagt om goed opgeleide rekendocenten.
In het mbo zijn in september 2022 de “Rekeneisen mbo” ingevoerd als kwalificerend onderdeel voor alle studenten, alle mbo-studenten ronden het rekenonderwijs af met een instellingsexamen rekenen. Het voortgezet onderwijs kent op dit moment een herzieningstraject voor rekenen en wiskunde. Rekenen krijgt een prominente plek in het curriculum van het voortgezet onderwijs.
Gecijferdheid is van groot belang om zelfredzaam om te kunnen gaan met de kwantitatieve kant van de maatschappij. Met vertrouwen de gecijferde kant van de maatschappij aan kunnen staat centraal in het vormingsproces van de rekendocenten.
Cursussen
Didactiek van rekenen en gecijferdheid (module 1 en 2, (10 ec)
Wat is gecijferdheid? Waar zit gecijferdheid in het dagelijks leven? Hoe kun je het rekenonderwijs betekenisvol maken voor de doelgroep? Vragen die centraal staan tijdens de eerste twee modules. Vanuit je eigen rekenvaardigheid leren we hoe het rekenonderwijs is opgebouwd en uiteindelijk ben je in staat didactisch verantwoorde keuzes maken.
Rekenbeleid en internationale ontwikkelingen (module 3, (5 ec)
Je gaat aan de slag met het rekenbeleid in je eigen praktijkplek, de nationale koers en we verkennen de internationale ontwikkelingen. Je gaat ontdekken hoeveel invloed het Common European Numeracy Framework heeft op het huidige en toekomstige rekenonderwijs in Nederland.
Individuele reken- en gecijferdheidsprofielen (module 4 (5 ec)
Rekenonderwijs heeft de leerlingen en studenten gevormd. Er zijn veel factoren die gecijferd gedrag beïnvloeden. Aan de hand van de factoren die gecijferd gedrag beïnvloeden en de ontwikkelbehoeftes van de doelgroep onderzoeken we passende interventies.
Laaggecijferdheid en rekenproblemen (module 5 (5 ec)
Rekenbeleving positief beïnvloeden is een belangrijke vaardigheid voor de rekendocent. Een negatieve rekenbeleving heeft veel invloed op hoe die persoon open staat voor het benaderen van gecijferde situaties. Je leert de signalen van rekenachterstanden en rekenangst kennen en bent in staat hier passend op in te springen als docent.
Onderzoek en ontwerp (module 6 (5ec)
Op basis van een ervaren praktijkprobleem onderzoek je de mogelijkheden voor een interventie die een positieve impact heeft. Je ontrafelt een ervaren praktijkprobleem en ontwerpt een passende onderwijsinterventies, zoals een lessenserie, specifieke activiteiten, voert rekengesprekken, et cetera. Je geeft zelf richting aan je eigen onderzoek.
Leerdoelen
Goed rekenonderwijs vraagt om goede rekendocenten. Dit traject op hbo-bachelorniveau sluit aan bij het bekwaamheidsprofiel en de bouwstenen van het ‘Raamwerk scholing en nascholing rekendocent vo/mbo’. Die bouwstenen vormen de leerdoelen van de minor.
Tijdens deze minor:
- verdiep je je in alle aspecten die van belang zijn bij het versterken van rekenen en gecijferdheid;
- leer je hoe je een goede rekenles geeft;
- ontwikkel je onderwijsinterventies passend bij de behoeftes van de doelgroep;
- voer je praktijkonderzoek uit in de praktijk;
- krijg je zicht op nationale en internationale ontwikkelingen rond rekenen en gecijferdheid voor jongeren en volwassenen.
Ingangseisen
Je hebt een praktijkplek nodig in het mbo of het vo. Gedurende het schooljaar verzorg je lessen of activiteiten rondom rekenen of gecijferdheid in het vo of het mbo. De opdrachten staan volledig in het teken van de lespraktijk. Theorie en praktijk zijn direct aan elkaar gekoppeld.
Als je geen reken- of gecijferdheidsactiviteiten in de praktijk kunt verzorgen is het niet mogelijk de opdrachten te maken en daarmee de modules af te ronden.
Tijdens de duur van de minor moet je aantonen dat je eigen rekenvaardigheid minimaal op het rekenniveau MBO4 of 3F zit.
De minor is ook geschikt voor deeltijdstudenten, als je de dinsdag vrij hebt voor de lessen en het te combineren is met de rest van het school- en werkrooster.
Literatuur
De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.
- Rekeneisen mbo. OCW (2020)
- Raamwerk scholing en nascholing rekendocent vo/mbo - Bouwstenen voor deskundig rekenonderwijs. Jonker et al (2023)
Rooster
Het is een lintminor, die loopt gedurende lesperiode A, B, C en D. Er is een vaste lesdag in de week, waarschijnlijk op de dinsdagmiddag.
In periode A en B wordt één dagdeel geroosterd voor de lessen. In periode C en D wordt er een dagdeel geroosterd voor de bijeenkomst en heb je daarnaast tijd nodig om de opdrachten en het onderzoek uit te voeren. Je loopt tenminste een dag stage op een school (vo of mbo) waarin je enkele lesuren bezig kunt zijn met het vak rekenen/gecijferdheid.
Volg je de minor in het jaar dat je ook gaat afstuderen? Zorg dan dat je in periode C en D de deadlines voor het afstuderen en het afronden van de minor op elkaar af kunt stemmen.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Tijdens deze minor voer je bij alle thema’s praktijkopdrachten uit. In een portfolio laat je zien hoe die opdrachten hebben bijgedragen aan jouw ontwikkeling als rekendocent. Er zijn opdrachten die je in de bijeenkomsten uitvoert, opdrachten die je in de praktijk uitvoert, en opdrachten die je kunt uitwerken op basis van literatuurstudie. Het samenwerken in een leerteam is een vereiste, maar de beoordeling is individueel. Een rekentoets 3F of mbo4 maakt deel uit van de module Didactiek van rekenen en gecijferdheid 1-2.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode.
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie).
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.