Start in de master 1e graads lerarenopleiding Wiskunde
Deze minor is bedoeld voor studenten van alle Bachelor lerarenopleidingen Wiskunde die hun eerstegraads lesbevoegdheid Wiskunde willen behalen, of die meer verdieping zoeken. Je kunt door deze minor alvast beginnen met het volgen van 25 EC aan vakken van de Master Eerstegraads Lerarenopleiding Wiskunde. De overige 5 EC betreft een vak dat een verdieping vormt op de Bachelor en een goede voorbereiding op een vervolg in de Master. Als de vakken die je behaalt nog tot het onderwijsaanbod behoren wanneer je later de Master lerarenopleiding Wiskunde gaat doen, dan hoef je deze vakken niet opnieuw te volgen.
Inhoud
Vergroot je mogelijkheden met een eerstegraads bevoegdheid Wiskunde. Om breder inzetbaar te zijn binnen het onderwijs is een eerstegraads bevoegdheid naast een tweedegraads bevoegdheid buitengewoon aantrekkelijk. Wij stimuleren studenten met voldoende vakinhoudelijke, onderzoeksmatige en studiecapaciteiten om dit traject te volgen en zo te helpen het lerarentekort in het eerstegraads gebied te verkleinen. Je volgt in deze minor 25 EC aan wiskundig-inhoudelijke vakken uit de Master Eerstegraads Lerarenopleiding Wiskunde en een pedagogisch-didactische cursus van 5 EC.
Cursussen
Lineaire algebra
Deze cursus bouwt voort op de onderwerpen vectoren en matrices uit de Bachelor. Er wordt een hoger abstractieniveau bereikt dan in de Bachelor. Er is naast aandacht voor het leveren van bewijzen ook veel aandacht voor toepassingen.
Statistiek gebruiken
De statistische kennis uit de Bachelor wordt op een stevig wiskundig fundament geplaatst. Daarnaast ontwikkel je je statistische geletterdheid, waarbij er een sterke koppeling is met de statistiek die in de bovenbouw van havo en vwo aan bod komt.
Getaltheorie
Deze cursus gaat over de structuur van gehele getallen. Thema's zijn onder andere priemgetallen en modulorekenen. Bewijzen is een belangrijk onderdeel, maar er is ook een computerpracticum cryptografie.
Analyse van één variabele
De concepten functies, differentiëren en integreren uit de bovenbouw van havo en vwo worden op een stevig wiskundig fundament geplaatst. Je leert bijvoorbeeld hoe precies kan worden nagedacht over limieten, zonder vage termen als 'oneindig klein' te gebruiken.
Meetkunde
Je leert belangrijke stellingen uit de synthetische en analytische meetkunde benoemen, gebruiken, bewijzen en demonstreren. Het bestuderen van een meetkundig onderwerp in een klein groepje en dit voor medestudenten toegankelijk maken is onderdeel van de cursus. Dit gebeurt aan de hand van verschillende meetkundige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld transformatiemeetkunde, inversiemeetkunde of bolmeetkunde.
Differentiëren in de klas
Van masterstudenten wordt verwacht dat zij goed onderwijs kunnen bieden en daarbij rekening houden met de diversiteit van leren in de eigen klas. Hoe kan het onderwijs zo worden ingericht dat iedereen aan bod komt? Je wordt uitgedaagd om op basis van je eigen lespraktijk en de bijbehorende theorie tot een passende oplossing te komen voor je klas(sen).
De vakken in dit schema hebben allemaal een omvang van 5 EC.
Leerdoelen
Je hebt na het afronden van deze minor een grondige wiskundige kennis. Daarnaast krijg je de eerste tools en handvatten aangereikt om les te geven in het eerstegraads gebied.
Ingangseisen
Je hebt de Landelijke Kennistoets (LKT) behaald en minimaal 50 EC aan wiskundevakken uit de Bachelor. Er is een verplichte intake waarin met je wordt verkend en besloten of je het niveau aankunt. Een aantal opdrachten in deze minor dient uitgevoerd te worden op een (stage)school. Mail voor meer informatie Petra van Beusekom (petra.vanbeusekom@hu.nl).
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding.
Literatuur
De volgende literatuur (nieuwste versie) wordt onder andere voorgeschreven:
- Berben, M., & Teeseling, M. Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het vo en mbo.
- Keijzer, J., & Gils, D. Differentiëren in alle vakken. 101 werkvormen en tips voor het voortgezet onderwijs.
Meer details en overige titels vind je in de onderwijscatalogus in Osiris: OSIRIS Student Mobile.
De volgende cursuswebsites geven een indruk van het niveau van de wiskundevakken. (Bij bezoek zonder HU-account, komen mogelijk niet alle afbeeldingen goed over.)
Rooster
Elke woensdag van 10.30 tot uiterlijk 19.30 uur.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Je maakt voor de cursussen een theoretische toets (Lineaire Algebra en Analyse van één variabele) of een dossier (Statistiek Gebruiken, Getaltheorie en Differentiëren in de klas). Bij Meetkunde wordt een dossier gemaakt, en daarnaast ook een presentatie voor medestudenten verzorgd.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode.
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie).
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.