Omgangskunde: Begeleiding van verandering en ontwikkeling
Deze minor gaat helaas niet door in periode AB
Voor wie
Werk je met groepen en/of individuen aan een ontwikkeling of verandering? Wil je je binnen je (leraren)opleiding verder verdiepen in het begeleiden van je leerlingen of studenten? Ben je geïnteresseerd in het verhaal achter de mensen die je begeleidt? Sta je open om met jezelf aan de slag te gaan en je verder te ontwikkelen tot een pedagogisch sterke en weerbare begeleider? Kies dan voor de inspirerende minor Omgangskunde. Tijdens deze minor verdiep je je in coaching, groepsdynamica en communicatie.
Inhoud
Omgangskunde is een vak waarin het omgaan met anderen in de breedste zin van het woord centraal staat. De kern van het vak draait om interactievaardigheden die nodig zijn voor persoonsvorming, beroepsvorming en maatschappijvorming, zowel van jou als van je leerling in het voortgezet onderwijs of student in het mbo.
Belangrijke onderwerpen binnen deze minor zijn communicatie, coaching, loopbaanbegeleiding, groepsdynamica, sociologie en ethiek. We bieden een inspirerende en motiverende minor aan die je ontwikkeling als leraar ondersteunt en mede vormgeeft.
Cursussen
De minor is opgebouwd uit twee leereenheden van ieder 15 EC
- Omgangskundig begeleiden van verandering en ontwikkeling 1
- Omgangskundig begeleiden van verandering en ontwikkeling 2
In beide eenheden komen alle leeruitkomsten aan bod. In de eerste cursus op niveau 1. In de tweede cursus op niveau 2.
Niveau 1
Dit is het basisniveau. Op dit niveau bouw je basiskennis en vaardigheden op. Je leert deze kennis en vaardigheden onder begeleiding in een vereenvoudigde context toe te passen in de praktijk.
Niveau 2
Dit is het gevorderde niveau. Op dit niveau richt je je op het verfijnen en uitbreiden van jouw kennis en vaardigheden. Je leert relevante vaardigheden toe te passen in de context van je werk of stage en je kunt gemaakte keuzes daarin onderbouwen.
Extra kosten
Geen
Leerdoelen
- De begeleider gebruikt (meta)communicatieve expertise om de doelgroep te ondersteunen in ontwikkeling en/of verandering
- De begeleider coacht groepen en individuen tijdens een ontwikkel- of veranderproces op basis van relevante literatuur.
- De begeleider heeft kennis over en werkt in interactie aan socialisatie en mensvorming.
Ingangseisen
De minor is toegankelijk voor studenten van Hogeschool Utrecht en andere hogescholen. Je hebt je propedeuse gehaald. In je opleiding werk je met groepen en individuen vanaf de middelbare schoolleeftijd. Gezien de inhoud en de aard van de minor is de minor niet toegankelijk voor studenten van de lerarenopleiding Omgangskunde.
Het hebben van een stage- of werkplek waar je inhoud kunt toepassen is een vereiste. De minor is geschikt voor zowel voltijd- als deeltijd studenten.
Literatuur
Onderstaand enkele voorbeelden van gebruikte literatuur.
- Biesta, G. (2012). Goed onderwijs en de cultuur van het meten. Boom Lemma Uitgevers.
- Bolt, L.L.E., Verweij, M.F. & Delden, J.J.M. (2003). Ethiek in praktijk. Uitgeverij Van Gorcum.
- Hoekstra, K. & Van der Werf, S. (2021). Sociologie voor de praktijk. Uitgeverij Coutinho.
- Aangevuld met relevante artikelen.
Over het gebruik en de aanschaf van literatuur maken we bij de start van de minor afspraken. Het is dus niet verplicht bovenstaande titels al aan te schaffen.
Rooster
Je bent voor deze minor één dag in de week aanwezig bij Hogeschool Utrecht. Dit is op maandag. Het is niet mogelijk de minor online te volgen.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
De toetsing gebeurt programmatisch. Daarmee is de toetsing ontwikkelingsgericht en onderdeel van het onderwijs. Je sluit beide leereenheden af met een dossier dat beoordeeld zal worden. Om beoordeeld te worden op niveau 2 is het noodzakelijk om niveau 1 afgerond te hebben. In de aanloop naar dit dossier verzamel je feedback van verschillende actoren op je ontwikkeling. Veel van de feedback die je krijgt is dialogisch.
Je bent deels vrij om te kiezen hoe jij jouw ontwikkeling aantoont. Er zullen daarnaast verplichte onderdelen zijn waarop je feedback moet vragen en waarmee je jouw ontwikkeling aan kunt tonen.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.