Kies op maat

Inloggen Menu

De Srebrenica-genocide in context

Politieke, sociale en culturele lessen voor de toekomst 

Voor wie  

Ben jij een nieuwsgierige en kritische student met interesse in mensenrechten, geschiedenis en de rol van media? Dan is de minor Srebrenica-genocide in context echt iets voor jou! Je verdiept je in de Balkan – een regio waar al eeuwenlang verschillende religies en culturen samenkomen – en probeert te begrijpen hoe in de jaren 1990 een vreedzame multiculturele samenleving kon afglijden naar een bloedige oorlog. Centraal staat de vraag: welk lessen kunnen wij trekken uit de Srebrenica-genocide?  

We verwachten een open en kritische houding van je, waarbij je bereid bent om vanuit verschillende perspectieven te leren en samen te werken met anderen. Reflectie, persoonlijke groei en jouw inzet voor diversiteit, tolerantie en mensenrechten staan daarbij centraal. 

Inhoud  

Deze minor biedt een uniek, interdisciplinair inzicht in een van de meest tragische gebeurtenissen uit de recente Europese geschiedenis: de genocide in Srebrenica. Je ontdekt hoe een vreedzame samenleving verzeilde in een bloedige oorlog en bestudeert de verschillende perspectieven op de genocide, met aandacht voor de rol van politiek, media, de internationale gemeenschap maar ook kunst.  

Je volgt vakken zoals Srebrenica in historische context, Oorlog en Media, Oorlog en Recht, en Oorlog en Kunst, en werkt aan een eigen project of onderzoek. De lessen worden gegeven door een mix van docenten en (inter)nationale experts, wat je verschillende academische perspectieven biedt. Een bijzonder hoogtepunt is de studiereis van ongeveer een week naar Sarajevo en Srebrenica, die door eerdere studenten wordt omschreven als een “life-changing experience”. Meer daarover kun je hier lezen: https://trajectum.hu.nl/een-studiereis-naar-sarajevo-om-de-genocide-in-de-ogen-te-kijken/  

Deze minor is relevant voor studenten die willen bijdragen aan een rechtvaardige, democratische samenleving en biedt waardevolle inzichten voor toekomstige leraren, journalisten, juristen, politici, sociaal werkers, en vele andere beroepen. Het programma bevordert kritisch denken, morele reflectie en burgerschapsvorming. 

Cursussen  

Cursussen minor Srebrenica-genocide 

Srebrenica in de historische context - 5 EC's - periode A Oorlog en media - 5 EC's - periode A+B
Oorlog en recht - 5 EC's - Periode A+B
Oorlog en kunst - 5 EC's - Periode B
Eigen project of onderzoek - 10 EC's - Periode A+B

De cursus Srebrenica in de historische context biedt een diepgaande analyse van de geopolitieke dynamiek rond het uiteenvallen van Joegoslavië en de genocide van Srebrenica in 1995. Daarbij worden ook parallellen getrokken met andere genocides wereldwijd. Door multiperspectiviteit en niet-westerse bronnen biedt de cursus vernieuwende inzichten in complexe historische gebeurtenissen. 

Tijdens de cursus Oorlog en Media leer je nieuws en propaganda kritisch te analyseren door het vergelijken van lokale, nationale en internationale berichtgeving over conflictgebieden, zoals de genocide in Srebrenica. Hierbij onderzoek je hoe media, fake news en propaganda conflicten beïnvloeden, en hoe journalistieke verslagen de basis vormen voor historische interpretaties. 

De cursus Oorlog en Recht behandelt mensenrechten en internationaal recht met focus op de juridische aspecten van de Srebrenica-genocide. Je onderzoekt de rol van het Joegoslavië-tribunaal, maar ook van de internationale tribunalen en je leert hoe rechtssystemen oorlogsmisdaden aanpakken en bijdragen aan internationale rechtvaardigheid. 

De cursus Oorlog en Kunst laat zien hoe kunst helpt bij het verwerken van trauma en het herinneren van oorlogen, afhankelijk van historische en culturele context. Van literatuur tot film: je ontdekt hoe kunstvormen collectieve heling bevorderen en dialoog mogelijk maken.  

Het onderdeel Eigen project of onderzoek geeft je de kans om een project of onderzoek te doen dat aansluit bij je interesses en dat maatschappelijke relevantie heeft. Of je nu een documentaire maakt, een interventie- of lesplan ontwikkelt of een monument ontwerpt, je past je kennis toe en draagt bij aan een rechtvaardiger samenleving, hier en nu.  

Extra kosten 

De reis naar Sarajevo wordt door studenten zelf geboekt en betaald. De kosten variëren afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, maar studenten die deze studiereis eerder hebben gemaakt, gaven gemiddeld € 450 uit. 

Leerdoelen

In deze minor leer je: 

  • De historische, sociale en geopolitieke factoren begrijpen die bijdragen aan conflicten zoals de Srebrenica-genocide, en herkennen hoe deze patronen zich ook in andere conflicten voordoen. 
  • Verschillende perspectieven op genocide begrijpen, evenals de rol van media, politiek, recht en cultuur voor, tijdens en na genocide. 
  • Oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken rondom mensenrechten, tolerantie en verdraagzaamheid door interdisciplinair samen te werken en je kennis toe te passen in praktische projecten of interventies. 
  • Reflecteren op de impact van genocide en je verantwoordelijkheid in het voorkomen ervan, zowel persoonlijk als professioneel. 

Ingangseisen

Er zijn geen toelatingseisen, behalve een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom je deze minor wilt volgen. Deze minor is ook toegankelijk voor deeltijdstudenten. Informeer bij de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om deze minor te kunnen volgen.  

Literatuur

Naast bovenstaande literatuur zullen verschillende artikelen, documentaires, speelfilms, (digitale) tentoonstellingen en andere bronnen tijdens de lessen behandeld worden.  

Rooster

De lesdagen vinden plaats op dinsdag en donderdag tussen 13.00 en 19.00 uur, zodat ook deeltijdstudenten mogelijk kunnen deelnemen. De meeste lessen vinden plaats in de middag en avond, omdat gastdocenten vaak in de avond beschikbaar zijn. Vanwege de gevoeligheid van de onderwerpen is het belangrijk dat je de lessen fysiek bijwoont. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

De vier inhoudelijke vakken sluit je af met een toets of tentamen. Het Eigen project of onderzoek wordt tijdens periode A en B formatief beoordeeld en aan het einde van periode B gepresenteerd tijdens een afsluitend gezamenlijk event. Tijdens dit event deel je jouw opgedane kennis met medestudenten van de HU en alle geïnteresseerden van buiten de HU. De studiereis rond je af met een evaluatieopdracht, waarbij je kunt kiezen voor een geschreven evaluatie of een creatieve vorm, zoals een podcast. Kun je niet deelnemen aan de studiereis? Dan krijg je een vervangende opdracht. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.