Next Level Engineering
Wil je je eigen project opzetten en uitvoeren als aankomend ingenieur? Wil je zelf bepalen hoe je je in deze minor gaat verbreden en verdiepen? Ben je nieuwsgierig naar hoe je wiskunde, wetenschap en Systems Engineering in je project kunt toepassen op een betekenisvolle manier? Dan is deze minor Next Level Engineering wat voor jou!
Inhoud
De minor Next Level Engineering draait helemaal om jouw project, jouw idee voor een product. Hoe ontwikkel je jouw idee from scratch tot een werkend product? Dat kan een prototype zijn maar ook een proof of concept. En wat moet er daarvoor precies gebeuren in welke volgorde? In deze minor draait het erom dat je dit allemaal zelf gaat uitzoeken, uitproberen en ervaren.
Je neemt een half jaar de tijd om jouw zelfgekozen idee uit te werken als aankomend ingenieur. Je geeft zelf invulling aan alle rollen in je project (projectleider, onderzoeker, ontwerper, etc.). De exacte uitdagingen zullen per project verschillen, maar in alle projecten zoeken we naar nuttige toepassingen van wetenschappelijk onderzoek, Systems Engineering en wiskunde. Toepassingen van Systems Engineering zijn erop gericht om tot systematische ontwerpkeuzes te komen in een iteratief proces met oog voor de hele life-cycle en de context van het product.
De minor is intensief en full-time. Je hebt er 40 uur per week voor nodig. Er zijn wekelijkse contactmomenten en project-gerichte workshops op de HU. Je staat er niet alleen voor. Experts springen bij en denken mee over de inhoud en de procesmatige kant. Daarnaast vormen de studenten in de minor NLE een learning community. De minor is bedoeld voor individuele projecten, maar duo’s zijn ook toegestaan.
Cursussen
Deze minor is één cursus van 30EC. Alle bijeenkomsten zijn gericht op de projectideëen zelf. Er zijn vier thema's met werkcolleges die niet ‘schools’ maar projectgericht en on demand zijn.
- Systems Engineering;
- Wiskunde en wetenschappelijk onderzoek;
- Communicatie (van technisch schrijven tot effectief presenteren);
- Persoonlijke ontwikkeling (projectleiderschap & zelf-reflectie).
Leerdoelen
Doel van de minor is om zelfstandig een eigen engineering-project te bedenken en uit te voeren. Dit leerdoel vertalen we in de volgende aspecten:
- toepassingen van Systems Engineering;
- toepassing van wiskunde en wetenschappelijk onderzoek;
- professionele communicatie over het project voor gebruikers, experts en peers;
- projectleiderschap over een complex project vanuit een eigen visie met een eigen drijfveer.
Ingangseisen
Je kunt meedoen aan deze minor als je bezig bent met een technische hbo-opleiding (B Sc, B ICT) en je propedeuse hiervoor hebt gehaald. De minor is alleen toegankelijk voor voltijdstudenten.
Je projectidee zal worden uitgewerkt en getoetst in de eerste weken van september. Het is van belang dat studenten met één of meerdere eigen ideeën aan de minor starten. Dit zal per mail worden uitgevraagd in de zomer. Van belang is dat de ideeën uitvoerbaar en uitdagend zijn. Als je overleg wil om tot een goed idee te komen, neem dan contact op! We denken graag mee.
Voorbeeldprojecten van het afgelopen jaar: een snelheidsmeter voor downhill longboarding, een DIY startracker voor astrofotografie, een smart air purifier en een medische IoT-applicatie.
Literatuur
Tijdens de minor combineer je desk- en fieldresearch met literatuur passend bij jouw project.
Rooster
Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. Je studeert voltijds, dus houd rekening met volle werkweken. De contactmomenten zullen op één tot twee dagen in de week beperkt blijven. De werkcolleges hebben in de minor geen schoolse maar een dienende opzet. Dat betekent dat er geen verplichte deelopdrachten zijn. Een student is maximaal vrij om de eigen tijd in te delen. Uiteraard is het wel zaak om voor alle vier de thema’s tijdig waardevolle feedback te ontvangen. Er zijn geen online lessen.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Tussentijdse resultaten zullen rijkelijk van formatieve feedback worden voorzien. De producten die summatief beoordeeld worden zullen per project verschillen. Studenten bepalen deels zelf welke producten te beoordelen aan het hand van welke beoordelingsrubriek. Leuk en leerzaam! Wel heeft de beoordelingsrubriek voor alle studenten een paar vaste criteria en de vier thema’s.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld