Kies op maat

Inloggen Menu

Duurzame energiesystemen: meten en modelleren

Deze minor is aanschuifonderwijs.

Ben jij al geïnteresseerd in energietechniek en wil je je verder ontwikkelen in dit vakgebied? Heb je al kennisgemaakt met thermodynamica en ben je graag bezig met proefopstellingen in het lab of het bouwen van modellen? Als je ook al wat ervaring hebt met programmeren, bijvoorbeeld in Excel, Arduino of Python, dan is deze uitdaging echt iets voor jou.

Inhoud

In deze minor leer je installaties ontwerpen die de weg vrijmaken voor duurzame energie. Je werkt in deze minor aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven, zoals een energieadvies voor het Utrecht Science Park. Dit is jouw kans om impact te maken en je skills direct toe te passen.
Je duikt in de wereld van CFD-simulaties om te laten zien hoe de warmte van een warmtepomp zich door een ruimte verspreidt. Daarnaast modelleer je de energiestromen in Python en Excel om installaties te ontwerpen die gebouwen CO2-neutraal maken. Natuurlijk valideer je je modellen met metingen in het Energielab.

Met een focus op de levensduur van installaties en data-driven maintenance leer je slimme keuzes maken voor de lange termijn.

Cursussen

Engineeren en Testen – Energy (periode A, 15 EC):
Je detailleert een product of systeem met behulp van virtuele testen (CFD), fysieke testen (Energielab en klimaatkamer) en duurzaamheidtools (zoals LCA) middels iteraties tot een gevalideerd model van een geoptimaliseerd product of systeem voor een bedrijf of lectoraat. Je wordt hierbij ondersteund door een senior engineer in het energiedomein.

Asset management and testing – Energy (periode B, 15EC):
Je beheert een product of systeem met behulp van tijdsdomeinsimulatie, asset managementtools (zoals FMEA), sensoren en data met een gevalideerde digital twin voor een bedrijf of lectoraat. Je wordt hierbij ondersteund door een senior engineer in het energiedomein.

Leerdoelen

  • Het detailleren van een product of systeem in het energiedomein.
  • Het uitvoeren van virtuele testen (CFD), fysieke testen (Energielab en klimaatkamer) en gebruikmaken van duurzaamheidtools (zoals LCA).
  • Het maken van tijdsdomeinsimulatie.
  • Het gebruiken van sensoren, data en asset managementtools (zoals FMEA).
  • Het maken van een gevalideerde digital twin van een product of systeem.

Ingangseisen

De formele toelatingseisen zijn een behaalde propedeuse en het volgen van een voltijd technische bachelor, zoals Bouwkunde, Industrieel Ontwerpen, Electrotechniek, Mechatronics, Installatietechniek, Energietechniek, Leraar opleiding Natuurkunde, Technische Natuurkunde of Wiskunde.

De minor is niet geschikt voor deeltijd- en flexstudenten. Er is geen stage- of werkplek nodig. Wel is aantoonbare kennis van Solid Works vereist (CSWA).

Literatuur

M. Kooijman en M. Pallada, Leerboek materiaalkunde voor technici. Boom – ISBN 9789024400515 - 3e druk.

Rooster

De lesdagen zijn nog niet bekend. Wekelijks wordt een hoorcollege gegeven (1,5 uur), is er een leerteamactiviteit (3 uur), en een werkcollege (3 uur). Daarnaast verwachten we dat er onbegeleide projectsamenwerking plaatsvindt. Er zijn geen online lessen.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Beide cursussen worden getoetst middels een programmatisch toetsdossier dat je opbouwt gedurende de lesperioden.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.   

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld