Quest project (voltijd)
Deze minor is aanschuifonderwijs.
Oplossingen voor een betere wereld? Doe mee met Quest!
Met jouw technische skills zorg je voor echte oplossingen voor echte problemen. Ga jij mee op Quest? Studenten van diverse technisch-, en ICT-georiënteerde opleidingen bundelen hun krachten in een team. Samen met een externe opdrachtgever ga je een uitdaging of een probleem aanpakken. Dit kan voor allerlei organisaties zijn. Van bedrijven tot onderzoeksinstituten en van ziekenhuizen tot gemeenten.
Inhoud
Quest biedt een antwoord op de uitdagingen waar bedrijven en organisaties mee te maken hebben. Het gaat om uitdagingen die echt een verschil maken voor de mens en de wereld. In een team van vier tot zes studenten werk je hieraan mee. De Quests zijn echt, de klanten en jullie oplossingen dus ook. Iedereen heeft een andere achtergrond en komt van verschillende opleidingen. Dit noemen we ‘multidisciplinaire teams’. Deze samenwerking is voor jou als student een goede voorbereiding op je carrière.
Wat voor opdrachten zijn het? Het gaat om nieuwe innovatieve technieken, oplossingen voor nieuwe (industriële) bedrijfsprocessen, of uitdagingen op het gebied van digitaliseren. Eigenlijk allemaal vraagstukken waar je na je studie ook mee te maken krijgt. Een geweldige kans om te leren denken vanuit de verschillende expertises en met andere specialisten te leren samenwerken. Bovendien leg je waardevolle contacten met je latere werkveld.
Cursussen
Deze minor is één grote cursus van 30 EC.
Leerdoelen
Analyseren, onderzoeken, initiëren:
Je identificeert en analyseert een maatschappelijk relevant vraagstuk en formuleert randvoorwaarden, eisen en doelstellingen. Je vergaart gestructureerd benodigde informatie en evalueert deze systematisch, om een onderbouwd antwoord te formuleren op het maatschappelijk relevante vraagstuk. Hierbij maak je gebruik van zelfgekozen onderzoeksmethoden.
Oplossen, ontwerpen, specificeren:
Je (her)ontwerpt of ontwikkelt een proof-of-concept, prototype, proces, of methode. Je houdt daarbij rekening met de wensen van de stakeholders, op basis van diverse invalshoeken en met bestaande ontwerptechnieken. Dit leidt tot een oplossing die klaar is om gerealiseerd te worden.
Kennisdeling, ontwikkeling, van elkaar leren:
Je draagt vanuit het oplossen van een praktijkprobleem bij aan het ontwikkelen van toegepaste kennis binnen de HU-onderzoeksthema’s (KIA’s). Je deelt en vergaart kennis en vaardigheden in een multidisciplinaire context en projectgroep. Je draagt bij aan het oplossen van een praktijkprobleem en borduurt daarbij voort op bestaande theorie en modellen.
Professionele multidisciplinaire samenwerking:
Je reflecteert op je eigen handelen en het effect dat dit heeft op anderen. Je communiceert effectief in een multidisciplinaire samenwerking, met behulp van reflectie-, samenwerkings- en communicatiemodellen. Dit leidt tot aantoonbaar professioneel gedrag. Daarnaast mag je kiezen voor een onderwerp waarin je je graag verder wilt ontwikkelen
Ingangseisen
- Je hebt de propedeuse van jouw opleiding afgerond;
- Je hebt toestemming van de examencommissie van jouw opleiding om deze cursus te volgen (zie minorinformatie eigen opleiding);
- Jouw opleiding en ervaring sluit aan op één of meerdere thema’s. Het is de bedoeling dat je vanuit jouw eigen vakdiscipline een bijdrage kan leveren aan de oplossing van een actueel vraagstuk en hierbij van elkaar leert;
- Optioneel: een intakegesprek kan onderdeel uitmaken van de toelating. Hierin bespreken we welke thema’s voor jou passend zijn en wat dat voor jou zal betekenen.
Je hebt geen stage- of werkplek nodig om deze minor te kunnen volgen.
Literatuur
Alle benodigde literatuur wordt verspreid via de CANVAS-omgeving van de minor.
Rooster
Een Quest duurt één semester. Dat is een halfjaar of 20 weken. Je bent 40 uur per week bezig met jouw Quest, waarbij je twee dagen contactmomenten op de hogeschool geroosterd hebt. Je werkt dan samen aan het project, je volgt onderwijs dat daaraan ondersteunend is, je kunt terecht in de werkplaatsen en labs van het Institute for Design & Engineering, of je bent bezig met je persoonlijke en professionele ontwikkeling gericht op de leeruitkomsten van de minor. Daarnaast ben je drie dagen fulltime beschikbaar voor Quest bij de opdrachtgever op locatie. Er wordt niet online lesgegeven.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Aan het einde van Quest heb je een portfolio gemaakt. In dit portfolio verzamel je bewijsstukken en leeruitkomsten en laat je zien hoe je aan je competenties hebt gewerkt. Voor dit portfolio krijg je een cijfer.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld