Kies op maat

Inloggen Menu

Smart design, smart buildings

Deze minor is aanschuifonderwijs. 

Ben jij net zo gepassioneerd over een duurzame gebouwde omgeving als over digitale innovatie? Dan is dit de minor voor jou!

Je laat de computer voor je ontwerpen in 3D en leert hoe je vanuit sensordata gebouwbeheer en onderhoud kunt organiseren. Je bent niet bang om tegelijkertijd als ingenieur en als software-developer te denken. Van achter je laptop lever je een bijdrage aan het leefbaarder maken van de gebouwde omgeving. Je bent onderzoekend en creatief van geest, zelfstandig en je vindt het leuk om in een groep iets moois te maken.

Inhoud

Je leert hoe je datagestuurd kunt ontwerpen en beheren. Je leert ontwerpopgaven in de gebouwde omgeving slimmer op te lossen door zelf slimme programma’s te maken in een low-code (Python) omgeving. Je leert begrip te hebben voor data uit de gebouwde omgeving, hoe je hiermee kunt rekenen en hoe je met IoT-oplossingen voorspellend onderhoud kunt plegen.

Tijdens de minor komen drie thema’s aan bod. Daarin ontwikkel je de nodige kennis en vaardigheden die je gebruikt bij een complexe groepsopdracht.

Design Automation
Je krijgt lessen in Python, waardoor je in staat bent om de computer oplossingen te laten genereren in 3D. Je leert over parametrisch en generatief ontwerpen en hoe je dit kunt inzetten om jouw ontwerpoplossing te genereren.

Digital Engineering
Hoe interpreteer en controleer je data van een gebouw? Je leert manieren en maakt kennis met innovatieve tools , maar ook ontwikkel je belangrijke ‘ingenieursvaardigheden’.

Predictive Maintenance
Door data in te winnen en te analyseren kan steeds slimmer onderhoud worden gedaan aan gebouwen. Je leert de basisvaardigheden om met behulp van IoT sensordata te verzamelen en hiermee beheer en onderhoud te doen.

Cursussen

Deze minor bestaat uit één cursus van in totaal 30 EC. De studiepunten worden volledig uitgekeerd bij het halen van deze cursus. Het ontvangen van een deel van de studiepunten is niet mogelijk.

Extra kosten

Er zijn geen bijkomende kosten voor deze minor. Je moet wel in het bezit zijn van een (krachtige) laptop, waarbij een processor i5 minimaal is en een i7 wordt aangeraden.

Leerdoelen

Je kunt kiezen voor de richting Slimme Stad of de richting Digitaal Bouwen. Bij de richting Slimme Stad ben je voornamelijk bezig met GIS-gerelateerde projecten (zowel in 2D als in 3D). Bij Digitaal Bouwen vormt BIM de basis voor de projecten waarmee je gaat werken. Na het behalen van een van deze richtingen kun je:

  • ontwerpen genereren met computational en generative design;
  • je ontwerp parametrisch gestuurd optimaliseren;
  • je resultaten met berekeningen onderzoeken en valideren;
  • leren werken met data in databases;
  • leren werken met digital twins om live data uit een gebouw digitaal te visualiseren;
  • een voorspellend model op basis van data maken.

Ingangseisen

Je kunt deelnemen aan deze minor als je minimaal 30 EC hebt gehaald in een opleiding binnen het domein Built Environment op hbo-niveau (bijvoorbeeld Bouwkunde, Built Environment, Ruimtelijke Ontwikkeling, Civiele techniek). Voorkennis van programmeren is een pre maar niet nodig.

Deze minor is alleen toegankelijk voor voltijdstudenten en vindt plaats op het Utrecht Science Park. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om deze minor te kunnen volgen.

Literatuur

Nog niet bekend.

Rooster

Alle contactmomenten zijn op werkdagen tussen 08.30 en 18.00 uur. Een programma op maat voor topsporters is mogelijk.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je moet vier toetsen halen:

  • Toets met open en meerkeuze vragen over kennistoepassing, op basis van de theorie in de werkcolleges.
  • Vaardighedentoets, waarin je van niks de basiskennis van Python krijgt die je inzet in verschillende opdrachten.
  • Groepsopdracht: deze vormt de kern van de minor. Je werkt met een groepje van vier tot vijf studenten aan een opdracht. Je krijgt projecten uit de praktijk aangedragen door de docenten.
  • Je maakt een showcase over je eigen professionaliteit die je online kunt delen.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld