Mindful Communiceren
De minor is ook in het Engels beschikbaar onder de naam Mindful Communication – English.
Ben jij klaar om jezelf beter te leren kennen, minder stress te ervaren en sterker in communicatie te worden? Dan is deze minor perfect voor jou! Het maakt niet uit welke studie je doet of van welke hogeschool je komt. Deze minor helpt je ontdekken wat voor jou echt belangrijk is in het leven en hoe je meer verbindend kan communiceren met jezelf en anderen. Samen met studenten van allerlei opleidingen werk je in kleine groepen aan persoonlijke groei en verbinding. Wij zien elke minor weer hoe studenten in positieve zin veranderen en hoe dat ook door hun omgeving wordt opgemerkt.
Rama (social work): ‘Ik heb geleerd uit de minor om niet oordelend naar anderen te kijken, maar juist met compassie.’
Hierbij een impressie: https://youtu.be/FNpZ8IV_udQ
Inhoud
Bij Mindful Communiceren leer je hoe je met meer rust, aandacht en acceptatie verbindend kunt communiceren in allerlei situaties. Of je nu een groepsgesprek leidt, een pittige vergadering voorzit of een lastig één-op-één-gesprek voert, je ontdekt hoe mindful communiceren je helpt om effectiever te communiceren, in verbinding met jezelf en de ander.
Steeds meer bedrijven en instellingen vragen expliciet om mensen die verbindend kunnen communiceren en een dialoog kunnen voeren of aansturen. Deze minor heeft dus een grote persoonlijke, professionele en maatschappelijke relevantie, in welke sector je ook aan het werk gaat.
Ramiro (Integrale Veiligheidskunde): ‘Wat ik erg leerzaam vond aan de minor, is dat bewustwording van het eigen handelen centraal staat om verbinding met anderen te creëren.’
Cursussen
- Bronnen en thema’s Wat maakt het leven zinvol en gelukkig voor jou? Je duikt in de inzichten van filosofen, psychologen en denkers uit Oost en West. Hoe ga jij aan de slag met thema’s als stress, persoonlijk leiderschap en compassie?
- Mindful communiceren 1: Basistraining In deze cursus leer je te werken met het wereldwijd toegepaste gedachtegoed van Marshal Roosenberg: geweldloze of verbindende communicatie. Je leert de bouwstenen: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. Je leert om jezelf eerlijk te uiten, empathisch te luisteren, feedback te geven en om te gaan met conflicten. We trainen dit wekelijks in een kleine vaste groep en oefenen met concrete situaties uit je eigen leven en met gegeven casussen.
- Mindfulness Based Stress Reduction Je volgt een volledige mindfulnesstraining, inclusief stiltedag. We doen aandachtsoefeningen, zittend op een stoel of meditatiekussentje, en bewegingsoefeningen. Je maakt bijna dagelijks tijd vrij om thuis te oefenen met begeleide meditaties en andere opdrachten gericht op aandacht en ontspanning. In het tweede blok verdiep je mindfulness met (zelf)compassie.
- Mindful communiceren 2: Verdieping In deze verdiepende training ga je oefenen met meer complexe communicatie-situaties. Je leert over de dramadriehoek, zelfmotivatie en kernkwadranten en hoe die tools je kunnen helpen nóg verbindender te communiceren. De casussen waarmee je hier oefent zijn uitdagender en wat meer op je professionele situatie gericht.
- Beroepsbijdrage In deze cursus ga jij daadwerkelijk ‘het veld in’! In tweetallen kies je een actueel onderwerp waar de meningen stevig over verschillen (maatschappelijk of werkgerelateerd). Je voert verbindende gesprekken met mensen bijvoorbeeld over euthanasie, abortus, Israël-Palestinaconflict of een burkaverbod. In plaats van te polariseren, ga jij de dialoog aan, juist met mensen die een standpunt hebben dat ver van dat van jou afstaat! In deze cursus oefen je jezelf in oordeelvrij luisteren, verruim je jouw blik, en lever je een verbindende bijdrage aan de maatschappij door de dialoog daadwerkelijk aan te gaan. Studenten vinden dit onderdeel ‘spannend, uitdagend, zinvol en heel leerzaam!’
Amanda (HR): ‘Ik kijk zeer positief terug op deze opdracht. Het was een waardevolle toevoeging op mijn studie HRM. Ik ben erg dankbaar voor het feit dat deze opdracht er mede voor heeft gezorgd dat ik ben aangenomen binnen de organisatie en daardoor na mijn afstudeerstage werkzaam mag blijven.’
Leerdoelen
In de minor werk je aan:
- toepassen van verbindende (geweldloze) communicatie in privé-situaties en op werk/stage
- aandacht en compassie inzetten, zowel tijdens als buiten de lessen
- vaardigheden om beter met stress om te gaan én constructiever te communiceren
- bestuderen van thema's als levensgeluk, stress en positieve psychologie om deze kennis in te zetten voor jouw persoonlijke en professionele groei
- aangaan van verbindende gesprekken over een actueel maatschappelijk thema waarbij sprake is van sterk uiteenlopende meningen
Goktan (bedrijfskunde): ‘Dankzij mindfulness word je je bewust van je eigen gedrag en leer je mindful communiceren met anderen, terwijl je tegelijkertijd jezelf beter leert kennen.’
Ingangseisen
Je bent welkom in deze minor zonder speciale toelatingseisen en je hebt ook geen stage-of werkplek nodig. Wel is het is belangrijk dat je (bijna) dagelijks een uur vrijmaakt voor mindfulnessoefeningen. Dit is náást de andere wekelijkse opdrachten zoals artikelen lezen, podcasts luisteren, filmpjes bekijken, en opdrachten maken.
Ook is het belangrijk dat je je realiseert dat je in deze minor werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo volg je een complete mindfulnesstraining (Mindfulness Based Stress Reduction: MBSR). Voor deze training gelden enkele contra-indicaties. Als je twijfelt of deze training geschikt is voor jou, neem dan contact op met marjolein.verboom@hu.nl.
Meryem (creative business):‘Ik vind de kleine groepen, het persoonlijk contact, de zeer enthousiaste en betrokken docenten, heel positief!’
Literatuur
De verplichte literatuur voor deze minor bestaat uit:
- Erik van den Brink & Frits Koster, Compassievol leven.
- Justine Mol, De giraf en jakhals in ons: Over geweldloos communiceren.
- Erwin Tielemans, Verbindende communicatie werkt.
- Mark Williams & Danny Penman, Mindfulness: Een praktische gids.
Verder vind je aanvullende literatuur en video's op Canvas.
Rooster
Reken op drie dagdelen per week contacttijd, vaak verspreid over drie verschillende dagen. Het definitieve rooster ontvang je drie weken voor de start van de minor.
Houd er ook rekening mee dat sommige cursussen verplichte aanwezigheid hebben en dat het rooster overdag is, wat het minder geschikt maakt voor deeltijdstudenten.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Elke cursus sluit je af met een schriftelijk dossier. Veel studenten vinden het fijn dat ze in onze minor al tijdens de lopende weken kunnen werken aan de invulling van deze dossiers: het is vooral een kwestie van het bijhouden van de wekelijkse tussentijdse opdrachten. Naast het werken aan het dossier verzorg je weleens een presentatie, een interactief element in de les of maak je een videovlog voor een slotbijeenkomst. De minor wordt afgesloten met jouw persoonlijke preventieplan en een mondeling assessment.
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode.
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie).
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.