Klantbeleving in de nieuwe economie
Deze minor is geschikt voor studenten met een passie voor of interesse in marketing en bedrijfskunde die willen bijdragen aan het verbeteren van klantbeleving in een maatschappij die steeds meer aandacht heeft voor duurzaamheid en innovatie.
Je bent leergierig, werkt graag samen en bent gemotiveerd om creatieve en goed onderbouwde oplossingen te ontwikkelen. Tijdens de minor verwachten we een actieve houding, samenwerking in teams en een nieuwsgierige instelling. Je onderzoekt, adviseert, presenteert en professionaliseert.
Inhoud
De minor richt zich op het verbeteren van klantbeleving met aandacht voor maatschappelijke en economische doelstellingen. Je leert hoe je de customer journey in kaart brengt en verbetert, en hoe je deze inzichten toepast om waarde te creëren voor klanten en organisaties. We besteden aandacht aan actuele onderwerpen zoals digitale technologie, data-analyse en duurzaam ondernemen. Daarnaast ontdek je hoe klantbeleving kan bijdragen aan meervoudige waardecreatie (mens, welvaart, planeet) en leer je hoe je als veranderaar organisaties kunt ondersteunen in hun transitie naar de nieuwe economie. Deze 30EC semestercursus bestaat uit twee lijnen: (1) Customer Experience Management (onderzoek, advies) en (2) Connecting People-Planet-Prosperity (professionalisering).
Leerdoelen
De minor heeft de volgende leerdoelen:
- Kun je een customer journey ontwerpen en verbeteren met gebruik van digitale technologie en kennis van consumentengedrag.
- Heb je data verzameld en geanalyseerd om verbeteringen in klantbeleving te realiseren die bijdragen aan maatschappelijke waardecreatie.
- Kun je een leidende rol vervullen in het implementeren van verbeteringen binnen een organisatie, met oog voor de economische en maatschappelijke context.
Ingangseisen
Voor deze minor gelden geen formele toelatingseisen. Je hebt geen stage- of werkplek nodig om deel te nemen. Wij verbinden je met mooie opdrachtgevers en stakeholders uit onze eigen netwerk zoals KPN, Odido, Gemeente Utrecht en Ikea. De minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingsvormen, waaronder voltijd, deeltijd en flexibel onderwijs (in overleg ivm roosterplanning).
Literatuur
De cursus CXM maakt, onder andere, gebruik van de volgende boeken:
- Praktijkgericht onderzoek in bedrijf (Leen en Mertens, 2021) ISBN: 978-90-46-90784-9
- Basisboek Customer Journey (Van Slooten, 2022) ISBN: 978-90-01-07840-9
Tijdens deze minor wordt ook gewerkt met aangereikte actuele artikelen en praktijkcases.
Rooster
Het rooster bestaat uit drie verschillende lessen per week, aangevuld met een eventueel bedrijfsbezoek. Onder voorbehoud kun je rekening houden met het volgende:
- de CXM-lessen Onderzoek & Advies vinden fysiek op locatie Science Park Utrecht op maandag of dinsdag van 9.00 tot 13.00 uur plaats.
- de CPPP-bijeenkomsten zijn op donderdagmiddag 12:00 – 15:00 of vrijdag 11:00 – 15:00 (locatie Science Park of Europalaan). Dit is afhankelijk van locatiebeschikbaarheid en de samenwerking met www.dotslash.nl.
- Bedrijfsbezoeken worden nog ingepland, houd rekening met één tot drie dagdelen tijdens de minor.
In geval van uitzondering, een bijeenkomst kan online via Microsoft Teams plaatsvinden.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Elk van de twee cursussen hierboven kent één of twee eigen toetsproducten. De leeruitkomsten van de cursus worden aan de hand van deze toetsproducten getoetst.
1. De cursus CXM kent de volgende toetsproducten
- Onderzoek naar de toekomst van CXM. Je voert met enkele medestudenten een onderzoek uit naar een aspect van CXM en wordt expert op dat aspect. Jullie presenteren de bevindingen van jullie onderzoek aan het einde van de minor in een onderzoeksrapport en eind-presentatie. Dit onderdeel telt voor 50% mee in het eindcijfer van de cursus CXM.
- Advies aan een organisatie. Je brengt met enkele medestudenten voor een opdrachtgever uit de praktijk de customer journey in kaart, je gaat op zoek naar verbetermogelijkheden voor de klantbeleving en test enkele van deze verbetering bij klanten. Je rapporteert aan de opdrachtgever over jullie verbeteringen en presenteert aan de organisatie jullie resultaten. Dit onderdeel telt voor 50% mee in het eindcijfer van de cursus CXM.
2. De cursus CPPP kent een programmatisch toetsprogramma met als toetsproduct:
- Portfolio professionele ontwikkeling: Toon je groei aan via een portfolio met feedback van medestudenten, docenten en experts. Je deelname aan diverse oefeningen en simulaties leveren concrete inzichten en feedback op die je in je portolio verwerkt. Je stelt doelen en monitort deze voortdurend, wat zorgt voor een duidelijke persoonlijke vooruitgang. Jouw visie hoe je een game changer wordt tussen People, Planet en Profit, daar zijn we heel benieuwd naar.
Aanvullende informatie
Meer weten? Mail je vraag naar brian.kragtwijk@hu.nl
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld