Revalidatie van Musculoskeletale Aandoeningen van de Bovenste Extremiteit
Deze minor gaat helaas niet door
Deze minor is ontworpen voor studenten fysiotherapie of oefentherapie, die hun kennis en vaardigheden op het gebied van diagnostiek en behandeling van klachten aan de bovenste extremiteiten willen verdiepen en verbreden. Tijdens de minor leer je complexe gezondheidsproblemen beter begrijpen en versterken we je klinisch redeneervermogen, zodat je als beginnend beroepsbeoefenaar in dit vakgebied nog beter beslagen ten ijs komt.
Je bouwt in deze minor een gedegen kennisbasis op over functionele anatomie en beweeggedrag. Je leert hoe dit deel van het houding- en bewegingsapparaat wordt betrokken in het dagelijkse functioneren, hoe en waarom dat soms misgaat, en wat je daaraan als clinicus kunt doen. Het leren klinisch redeneren en het leren omgaan met klinische onzekerheid in Evidence Based Practice (EBP) bij complexere casuïstiek uit de klinische praktijk heeft een prominente plaats in deze minor. Het is daarom belangrijk dat je dat je een kritisch reflectieve en onderzoekende grondhouding hebt, en dat je goed in staat bent om Engelstalige publicaties te lezen en te begrijpen.
Inhoud
In verschillende interactieve werkvormen, zoals werkcolleges, casuïstieklessen, journal-clubs en bezoeken aan de snijzaal en de kliniek word je gefaciliteerd om je diagnostische en behandelvaardigheden en het klinisch redeneren bij deze specifieke patiëntenpopulatie te verbeteren. De onderwijsbijeenkomsten worden allemaal gegeven door op dit domein gespecialiseerde docenten en gastdocenten. Tijdens het studieproces leren jullie van elkaar in een leerteam.
Naast het gebruik van beeldopnamen van casuïstiek uit de kliniek streven we ernaar om klinische lessen te organiseren waarbij patiënten live betrokken zijn. Daarnaast zijn we een middag te gast in een orthopedische kliniek om een live schouderoperatie bij te wonen en te discussiëren over het postoperatieve beleid. Ook word je de gelegenheid geboden om (facultatief) een dagdeel mee te kijken op de HU-schouderpoli in Naarden, of in het IBS-Centrum voor Fysiotherapie op het Utrecht Science Park.
Door de hele minor voer je, onder begeleiding van een docent, samen met je leerteam een doorlopend inhoudelijk verdiepend project uit (DOP). Dit kan een literatuuronderzoek of praktijkonderzoek zijn. De resultaten van dit project presenteren jullie gezamenlijk in een elevator pitch en een poster-walk op een mini-symposium aan je medestudenten, docenten en collega’s uit het werkveld. Het eindresultaat van je project wordt apart, summatief getoetst (zie ‘toetsing’).
Cursussen
De minor wordt aangeboden als één doorlopende minor over de blokken C en D. Blok C is vooral gericht op musculoskeletale aandoeningen aan de schouder- en elleboogregio; Blok D is met name gericht op musculoskeletale aandoeningen aan de pols- en handregio.
Wanneer je je opleiding tot fysiotherapeut of oefentherapeut aan het Instituut voor Bewegingsstudies (IBS) van de HU volgt, heb je ná het volgen van deze minor de mogelijkheid je medior- of seniorstage specifiek binnen dit kennisdomein te lopen. Dit gebeurt bij een aantal geselecteerde stageadressen die onderdeel zijn van het klinisch netwerk (Communities of Practice) van de IBS-expertisegroep Bovenste Extremiteit & Bovenste Hoofd-hals Wervelkolom.
Leerdoelen
De student:
- Voert het diagnostisch proces uit en komt tot een fysiotherapeutische diagnose bij een patiënt met klachten aan de bovenste extremiteit;
- Past klinische expertise toe op het gebied van anatomie, kinematica, pathologie en bindweefselherstel bij het onderzoek van patiënten met musculoskeletale aandoeningen van de bovenste extremiteit;
- Komt met behulp van klinisch redeneren tot een onderbouwde fysiotherapeutische diagnose;
- Stelt een onderbouwd behandelplan op met als doel het bewegend functioneren van de patiënt te bevorderen;
- Voert een behandeling uit met als doel het bewegend functioneren te bevorderen;
- Voert op basis van een onderzoeksvraag een systematische analyse van wetenschappelijke bronnen of een praktijkonderzoek uit. Interpreteert de resultaten en deelt deze met medestudenten en zorgprofessionals;
- Is op de hoogte van het vakgebied en de deskundigheid van relevante samenwerkingspartners (bijv. ergotherapeut, handchirurg, orthopedisch chirurg);
- Informeert medestudenten en zorgprofessionals op professionele wijze over de uitkomsten van de uitgevoerde wetenschappelijke opdracht;
- Reflecteert kritisch op de eigen kennis, vaardigheden en het fysiotherapeutisch handelen, met als doel zich voortdurend te ontwikkelen als professional.
Ingangseisen
Deze minor is toegankelijk voor studenten die een bacheloropleiding fysiotherapie of oefentherapie volgen.
Literatuur
Er wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijke literatuur, bijvoorbeeld:
- Hagert, E. (2010). Proprioception of the wrist joint: a review of current concepts and possible implications on the rehabilitation of the wrist. Journal of Hand Therapy, 23(1), 2-17.
- D'hondt, N.E., Pool, J. J., Kiers, H., Terwee, C.B., & Veeger, H.E.J. (2020). Validity of Clinical Measurement Instruments Assessing Scapular Function: Insufficient Evidence to Recommend Any Instrument for Assessing Scapular Posture, Movement, and Dysfunction—A Systematic Review. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 50(11), 632-641.
- Brandsma, J.W., & Schreuders, T.A.R. (2015). Manual Strength Testing of the Muscles of the Hand and Wrist. In Clinical Assessment Recommendations. American Society of Hand Therapists.
- Salamh, P., & Lewis, J. (2020). It is time to put special tests for rotator cuff–related shoulder pain out to pasture. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 50(5), 222-225.
- D'hondt, N.E., Kiers, H., Van der List, M.P.J., Veeger H.E.J. (2023) Co-occurrence of Posteroinferior Glenohumeral Subluxations and Soft-Tissue Intra-articular Impingement; JOSPT Cases. (3)101, 26–28
Rooster
De minor vindt plaats in Blok C en D, en bestaat uit ongeveer 8 tot 15 contacturen per week. De minor wordt geroosterd over 3 vaste dagen, onder voorbehoud zijn dit de dinsdag, donderdag en vrijdag. Uitzonderingen kunnen voorkomen omdat er ook gastdocenten zullen lesgeven, je op bezoek gaat naar de snijzaal en te gast bent bij een live schouderoperatie.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Na zowel blok C als blok D worden de leeruitkomsten getoetst d.m.v. een kennistoets, een integratieve praktijktoets en een doorlopende verdiepende/wetenschappelijke opdracht:
- Blok C: Kennistoets (toets1), Integratieve vaardigheidstoets (toets2) en Presentatie/verslag doorlopende inhoudelijk verdiepende opdracht (toets3).
- Blok D: Kennistoets (toets1), Integratieve vaardigheidstoets (toets2) en Presentatie/verslag doorlopende inhoudelijk verdiepende opdracht (toets3).
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.