Kies op maat

Inloggen Menu

Creative Storytelling

Helaas, deze minor zit vol in periode AB.

Wil jij weten hoe je op een creatieve manier verhalen kunt ontwerpen en vormgeven? Wil je leren hoe je verhalen maakt die echt impact hebben? Dan is deze minor zeker iets voor jou.    

Verhalen worden op veel verschillende manieren verteld: via films, documentaires, podcasts, boeken, theater, strips, animaties, TED Talks, muziek, games en kunstwerken. Het op een creatieve manier overbrengen van jouw verhaal of boodschap is van belang in vrijwel elk vakgebied. De kracht van storytelling vind je terug in communicatie, journalistiek, onderwijs, mediadesign, sociaal werk, marketing, vaktherapie, business en de creatieve industrie. 

Goede verhalen hebben de kracht om lezers, kijkers of luisteraars volledig mee te nemen in de wereld van het verhaal. Hierdoor kun je niet alleen emotionele verbinding creëren, maar ook inspireren, motiveren en daardoor het gedrag van mensen beïnvloeden. Tijdens deze minor ontdek je welke creatieve technieken je kunt inzetten om jouw boodschap op een betekenisvolle manier over te brengen. 

Inhoud

Je duikt in de wereld van creative storytelling, in vaktermen ook wel narratieve communicatie genoemd. Je leert verschillende technieken uit de film- en theaterwereld om zelf verhalen te ontwerpen en creatief vorm te geven. Daarnaast ontdek je hoe je muziek en audio kunt inzetten om betekenisvolle verhalen te vertellen. Je ontwikkelt je vaardigheden in creatief schrijven en experimenteert met het combineren van beeld, geluid, taal en beweging om een meeslepend verhaal over te brengen op een (live) publiek. 

Hoe verpak je jouw boodschap in een krachtig verhaal? Hoe houd je de aandacht van je publiek vast? Hoe inspireer je en zorg je ervoor dat jouw verhaal de doelgroep op een emotionele manier raakt? 

Je bepaalt zelf de thema’s en verhalen waarmee je aan de slag gaat. Dit kunnen maatschappelijke non-fictieverhalen, persoonlijke verhalen uit je eigen leven of fictieve verhalen zijn. Binnen deze minor is er volop ruimte om jouw persoonlijke interesses en kwaliteiten in te brengen én verder te ontwikkelen. 

Tijdens de lessen krijg je een combinatie van relevante theorie en praktische technieken aangereikt, waarmee je verhalen creatief vormgeeft en leert dramatiseren. Daarnaast ontvang je waardevolle handvatten om storytelling effectief toe te passen binnen jouw eigen vakgebied. 

Je werkt in deze minor samen met studenten van diverse opleidingen, van zowel de HU als van andere hogescholen. Deze multidisciplinaire samenwerking biedt een inspirerende omgeving waarin je ook kunt leren van en met elkaar. 

Cursussen

Art of Storytelling (Visual, Audio en Dramatic)
Je verkent de werelden van theater, film, (film)muziek en drama om te ontdekken hoe storytelling in deze disciplines tot leven komt. Hoe geven creatieve denkers vorm aan verhalen? Hoe bouwen ze spanning op? Je bezoekt onder andere een theatervoorstelling en laat je inspireren door activiteiten zoals een filmfestival, stand-upcomedy, poetry slam of een museumbezoek. Daarnaast leer je sterke verhaalconcepten te ontwikkelen, met aandacht voor thematiek, plots en personages, en vertaal je deze naar creatieve en aansprekende verhaalvormen. Deze verhaalvormen ga je ook daadwerkelijk produceren, zodat je gedurende de minor een veelzijdig portfolio opbouwt. 

Storytelling LAB 1
Je gaat praktisch aan de slag in het Storytelling Lab, waar je volop experimenteert met personages, structuur, muziek, spanning, plot, ruimte en tijd. Je vertelt, schrijft, speelt en improviseert, en ontwikkelt je vermogen om out-of-the-box te denken bij het overbrengen van je verhaal. Je leert je publiek echt te begrijpen en raakt vertrouwd met hoe je hen kunt betrekken en raken. Tijdens het lab werk je ‘op de vloer’ aan zowel je verbale als non-verbale storytellingvaardigheden. Samen met je medestudenten werk je uiteindelijk toe naar een theatrale voorstelling die je presenteert aan een live publiek.

Afbeelding: overzicht van de cursussen

Storytelling Skills
In de tweede helft van de minor heb je de regie in eigen handen en werk je aan een individueel project dat volledig draait om jouw persoonlijke interesses, met veel ruimte voor keuzevrijheid. Dit is jouw kans om je storytellingvaardigheden verder te ontwikkelen en een uniek verhaalproject te realiseren dat volledig aansluit bij jouw passie, interesse en creativiteit. Mogelijke eindproducten zijn bijvoorbeeld: een korte film of documentaire, animatie, geïllustreerd boek (zoals een kinderboek, kookboek of fantasyboek), audiodocumentaire of podcast, stripboek, game, interactieve kunst- of fotoinstallatie, campagneconcept, muziekvideo, educatief lesprogramma, live performance, filmscenario, interactief magazine, en nog veel meer. Bekijk ook de projectsite van de minor om een idee te krijgen van de diverse producten die eerdere studenten hebben gemaakt tijdens de minor.  

Naast het individuele project blijf je werken aan je verbale en non-verbale storytellingvaardigheden. Samen met je team werk je toe naar een live storytelling-event, gebaseerd op een zelfgekozen thema (LAB 2). Daarnaast maak je in enkele workshops kort kennis met de wereld van interactieve storytelling en komen gastsprekers uit de praktijk hun passie en expertise in storytelling met je delen.

Afbeelding: een collage uit het werk van studenten 

Leerdoelen

Tijdens deze minor werk je vooral door te doen. Je leert: 

  • impactvolle verhaalconcepten ontwikkelen en deze creatief en spannend vormgeven met behulp van beeld, tekst, audio, stem, decor, licht en lichaamsbeweging. Daarnaast ga je diverse verhalen daadwerkelijk produceren; 
  • beeldende, theatrale, auditieve en narratieve technieken gebruiken om verhalen op te bouwen en vorm te geven; 
  • presenteren, spelen en vertellen, zodat je jouw verhalen overtuigend en meeslepend kunt overbrengen op je publiek; 
  • je eigen storytellingproject realiseren, waarbij je zelf een inspirerende uitdaging bedenkt, vormgeeft en tot uitvoering brengt.
  • Met deze leerdoelen ontwikkel je een gevarieerd portfolio waarmee je aan de buitenwereld kunt laten zien wat je in huis hebt op het gebied van storytelling. Zo onderscheid je jezelf en versterk je jouw cv. 

Ingangseisen

Voor deze minor gelden geen toelatingseisen en je hebt geen voorkennis nodig. Ook heb je geen stage- of werkplek nodig om deze minor te kunnen volgen. Nieuwsgierigheid, motivatie en een interesse in verhalen stellen wij natuurlijk wel op prijs.  

Deze minor is niet geschikt voor deeltijd- en flexstudenten.

Literatuur

  • Eigen syllabus met artikelen over verhaalstructuren, personageontwikkeling, conflictontwerp, narratieve technieken, thematiek, setting en storytelling in drama, visuele, audio- en interactieve media 
  • Storytelling in 12 stappen & 12 oerkarakters (Mieke Bouma)  
  • De 36 dramatische situaties (Veldman)  

Rooster

Gedurende het eerste blok van de minor worden de contactmomenten meestal geroosterd op drie dagen per week en in het tweede blok op twee dagen per week. Omdat dit een voltijd minor is, werk je de overige dagen zelfstandig aan je projecten of in groepsverband.     

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

Tijdens de minor werk je zowel individueel als in teamverband aan diverse praktische storytellingproducten. Hierbij heb je veel keuzevrijheid en is er volop ruimte om jouw persoonlijke interesses te verkennen en te integreren. Op deze manier bouw je gedurende de minor een gevarieerd portfolio op, waarmee je jouw groei en ontwikkeling als storyteller kunt laten zien. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze
site. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.