Kies op maat

Inloggen Menu

Audio & Visual Design

Volg je op dit moment al een studie gericht op de creatieve industrie én heb je interesse in artistieke projecten waarin met visuals en sound design gespeeld wordt? Dan zit je goed bij de minor AV-design.   

Jouw interesse voor ontwerpen, creëren en realiseren van mediaproducties gaat verder dan de schoolbanken. Je hebt ervaring met het gebruik van visueel ontwerpsoftware van Adobe. En je bent nieuwsgierig naar nieuwe creatieve toepassingen van media zoals interactieve en immersieve installaties, projectie en soundscapes.  

Je hoeft nog geen ervaring te hebben met muziekproductie of het ontwerpen van geluid maar je wilt je hier graag in verdiepen. 

Inhoud

Met een propedeuse op zak kun je je aanmelden voor de minor. Je hebt een stevige basis in het visueel ontwerpen en kan werken met bekende ontwerpprogramma’s zoals Adobe Photoshop.  

We willen graag met iedereen een matchingsgesprek houden. We nemen per telefoon contact met je op om te bespreken of jouw verwachtingen van de minor overeenkomen met het programma van de minor. 

Cursussen

Project 
In het project ontwikkel je je een eigen audiovisuele installatie waarin je – met behulp van beeld en geluid – een verhaal creëert in een fysieke omgeving. In de andere cursussen leer je de nodige vaardigheden en doe je de kennis op om dit project te kunnen uitvoeren.  

Digital audio design
In deze cursus leer je muziek en geluid te produceren met behulp van Ableton Live. Je leert hoe je muziek componeert en hoe je geluid in een live performance of een installatie overbrengt op publiek.  

Visual performance & projection mapping
Je realiseert een ontwerp voor een projectie op een fysiek object. Je leert hoe je effectief media kan produceren voor toepassingen in de echte, fysieke wereld, zoals op een gevel van een gebouw. De focus ligt vooral op het maakproces: het digitaal produceren van visuals.  

Creative research in design practice
In deze cursus doe je onderzoek vanuit een creatief en artistiek perspectief. Je gaat op zoek naar originele en verrassende manieren om je installatie vorm te geven.  

Artistieke visie in context
Je kunt een prachtig audiovisueel werk herkennen aan het feit dat er een sterke visie achter schuilt en een helder perspectief van de maker hoe hij/zij over het gegeven onderwerp denkt. In deze cursus leer jij vragen te stellen en bestaande bronnen te gebruiken, om zo achter jouw persoonlijke visie te komen.  

Extra kosten

Wees ervan bewust dat je ongeveer 200,- zal uitgeven aan materiaal, software en excursies.

Leerdoelen

Na het volgen van de minor kun je: 

  • op professioneel niveau audio produceren aan de hand van een mediaproductie;  
  • visuals toepassen in een fysieke omgeving;  
  • jouw eigen project plaatsen in een theoretische discussie over de toepassing van media in een fysieke context;  
  • een audiovisueel project met de techniek ‘projection mapping’ realiseren op het niveau van een ‘proof of concept’;  
  • door middel van audiovisuele media meerwaarde creëren in een specifieke en fysieke context;  
  • de uitkomsten van het project op overtuigende wijze presenteren naar een publiek;  
  • het ontwerpproces (project) onderbouwen aan de hand van onderzoek.  

Ingangseisen

Met een propedeuse op zak kun je je aanmelden voor de minor te volgen. Je hebt een stevige basis in het ontwerpen en kan werken met bekende ontwerp programma’s zoals photoshop. Je schrijft een motivatiebrief om jouw aanmelding compleet te maken. 

We willen graag met iedereen een matchingsgesprek houden. We nemen per telefoon contact met je op om te bespreken of jouw verwachtingen van de minor overeenkomen met die van de minor. 

Deze minor kun je niet volgen als deeltijdstudent.  

Literatuur

Tijdens de minor worden er verschillende readers aangeboden waarin literatuur is opgenomen. Daarnaast zoek je zelf naar literatuur om je artistieke visie te onderbouwen. Voor dit programma hoef je geen literatuur zelf aan te schaffen

Rooster

Het rooster en de lesdagen zijn nog niet bekend. Deze minor is een voltijd programma. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Toetsing

Gedurende de Minor presenteer je jouw audio visuele ontwerpen in een portofolio. De Minor wordt afgesloten met een expositie waarin je een audiovisuele installatie met de techniek ‘projection mapping’ presenteert. Je schrijft een rapportage in de vorm van een essay of artikel waarin je het ontwerpproces, je persoonlijke ontwikkeling en reflectie op het proces beschrijft. Ook krijg je een mondelinge toets waarin je je project vanuit een theoretisch kader positioneert in relatie tot relevante ontwikkelingen in het werkveld.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:

* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld