Stilstaan bij gedrag
Voor wie
Ben jij nieuwsgierig naar wat mensen drijft en hoe gedrag werkt? Wil je meer inzicht in je eigen gedrag én dat van anderen? De minor Stilstaan bij Gedrag biedt jou de kans om in de wereld van menselijk gedrag te duiken. Je leert hoe gedrag ontstaat, verandert en beïnvloed kan worden, zowel op individueel als op groepsniveau.
Inhoud
In deze minor van een half jaar ga je aan de slag met thema’s als identiteit, kernwaarden en drijfveren, communicatie en dialoog, groepsdynamica en gedragsinterventies. Je leert observeren en interpreteren, je ontdekt hoe psychologie, cultuur, sociologie en ethiek gedrag vormgeven en je leert passende interventies in te zetten. Dit alles helpt je om gedrag beter te begrijpen, te beïnvloeden, en bewuster keuzes te maken in je interacties.
Of je nu wilt groeien in zelfkennis, beter wilt leren communiceren, of wilt weten hoe je gedrag kunt beïnvloeden binnen een groep of organisatie—deze minor is een waardevolle aanvulling op elke studie. Want of je nu jurist, leraar, systeembeheerder of verpleegkundige wordt, met menselijk gedrag krijg je altijd te maken. Sta stil bij gedrag, en geef jouw studie een extra dimensie!
Cursussen
Het Gedragsexperiment
De minor Stilstaan bij Gedrag vormt een vrije ruimte om te experimenteren met gedrag; van jezelf, maar ook in interactie met de ander en met het overkoepelende systeem. Het gedragsexperiment begint met het opdoen van inzicht: waar liggen relevante ontwikkelkansen in het gedrag dat je vertoont en tegenkomt? Theorieën uit onder andere de psychologie, sociologie, persoonlijkheidsleer en groepsdynamica stellen je in staat om persoonlijk relevante leerdoelen te formuleren en richting te geven aan jouw eigen gedragsexperiment: het leren van een nieuwe vaardigheid, het aanpassen van een gedragspatroon, het versterken van persoonlijke of professionele relaties, het beïnvloeden van de werkcultuur – jij bepaalt een leerroute die er voor jou toe doet.
Het Project
In het tweede blok gaan we alles wat we over gedrag hebben geleerd toepassen in de praktijk tijdens ‘het project’. In een multidisciplinair team ga je aan de slag met een vraagstuk rondom gedrag. Er wordt interdisciplinair samengewerkt, het zelfgekozen maatschappelijk vraagstuk wordt zowel theoretisch als empirisch onderzocht, er wordt een projectplan geschreven en op basis van sociale experimenten wordt er een gedragsinterventie ontworpen. Dit resulteert in een onderzoeksverslag en eindpresentatie.
Het Portfolio
Gedurende de hele minor wordt er een portfolio opgebouwd. Hierin verzamel je opdrachten die je tijdens en buiten de lessen maakt om je ontwikkeling aan te tonen. Hierbij kun je denken aan opdrachten rondom kernwaarden, gewoontevorming, communicatiestijlen en maatschappij- en cultuurkritiek. Daarnaast breng je in het portfolio jouw ontwikkeling in de verschillende minorcompetenties in kaart; hoe ziet jouw minorontwikkeling eruit en welke leerervaringen hebben daaraan bijgedragen.
Leerdoelen
Zelfinzicht en Persoonlijke Ontwikkeling
Je ontwikkelt inzicht in je eigen identiteit en biografie. Je leert verbanden leggen tussen jouw levensverhaal en je persoonlijke ecologie en identificeert jouw kernwaarden en drijfveren. Je onderzoekt de invloed hiervan op je persoonlijke en professionele leven en gedrag. Het verkregen zelfinzicht leer je in te zetten om persoonlijke belemmeringen te signaleren en groeikansen te benutten.
Interpersoonlijke Communicatie en Sociale Psychologie
Je leert effectief te communiceren door een open en ontvankelijke gesprekshouding aan te nemen en passende gespreksmethoden toe te passen. Je ontwikkelt inzicht in de psychologische mechanismen die onze ervaring van de sociale werkelijkheid ordenen en hoe deze gedrag beïnvloeden. Je leert gedrag te verklaren middels groepsdynamica, sociale psychologie en gedragswetenschappelijke inzichten. Hierbij leer je kritisch te reflecteren op jouw communicatiestijl, groepsrol en invloed binnen samenwerkingsprocessen.
Maatschappelijke Reflectie en Professionele Impact
Je verdiept je in hoe maatschappelijke, culturele en politieke factoren gedrag en identiteit beïnvloeden. Je verkrijgt inzicht in systeemtheorieën en veranderkunde. Je leert moreel en ethisch te reflecteren, en combineert gedragswetenschappelijke inzichten met interdisciplinaire samenwerking om onderbouwde interventies en oplossingen voor complexe vraagstukken te ontwerpen en evalueren.
Ingangseisen
Er zijn geen toelatingseisen. Een stage- of werkplek is ook niet nodig om de minor te kunnen volgen. Omdat gedrag ook voortdurend in het lokaal plaatsvindt en omdat samenwerking een voorwaarde is, wordt aanwezigheid verwacht.
Literatuur
Zelf aanschaffen:
- Grit, R., Mollema, M., & Van der Sijde, N. (2019). De complete professional. Noordhoff Uitgevers.
- Aronson, E., & Wilson, T. D. (2020). Sociale psychologie (10e ed.). Pearson Benelux B.V.
Door ons verstrekt:
- Touw, H. & Beukering, van, T. (2009) Werkboek professional in de Spiegel
- Diverse artikelen op de ELO
Rooster
De lesdagen zijn fysiek overdag op dinsdag en donderdag, elk één dagdeel. Het is mogelijk dat sporadisch de bijeenkomst online zal plaatsvinden. Er is ook een avondgroep van 17.00 tot 20.30. Bij de avondgroep wordt verwacht dat je ook een aantal keer overdag beschikbaar en aanwezig bent. Er zal tijdig worden aangegeven op welke dagen je overdag verwacht wordt. Als er een programma op maat nodig is, graag contact opnemen met de contactpersoon van de minor.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Toetsing
Binnen deze minor toetsen we middels:
- Verslagen (dat kan een geschreven verslag zijn, maar het mag in overleg ook deels met beeld of een andere uitingsvorm vormgegeven worden)
- Het portfolio waarin je opdrachten verwerkt en structureel op je eigen leerproces reflecteert.
Ook vinden er (groeps)presentaties plaats, zijn er voorwaardelijke (groeps)opdrachten en aanwezigheid. Deze zijn formatief (en worden dus niet met een cijfer beoordeeld).
Aanvullende informatie
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 4 juli 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 4 juli worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.
Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 5 december 2025 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 5 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.